(12.10 hodin)
(pokračuje Ambrozek)

Vládní návrh je předkládán v souvislosti s nutností zajistit soulad naší právní úpravy s právem ES. Základním právním předpisem, který upravuje problematiku GMO, je zákon č. 78/2004 Sb., který vychází z těch evropských směrnic. Ovšem již při projednávání návrhu zákona ve výborech Sněmovny byly v EU dokončovány práce na dvou nových nařízeních Evropského parlamentu a Rady, která se přímo dotýkají problematiky nakládání s GMO. V úředním věstníku byl finální text nařízení uveřejněn až po dokončení legislativního procesu v našem Parlamentu a požadavky vzešlé z těchto nových nařízení tak nemohly být do zákona zahrnuty.

Jedná se o nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1830/2003, o zpětné vysledovatelnosti a označování geneticky modifikovaných organismů a zpětné vysledovatelnosti potravin a krmiv vyrobených z geneticky modifikovaných organismů, a o změně směrnice 2001/18, a nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1946/2003, o přeshraničním pohybu geneticky modifikovaných organismů. Přestože jsou tato nařízení přímo účinná na území ČR, je nutné některá jejich ustanovení implementovat do vnitrostátního práva. Obě nařízení též přímo novelizují směrnici Evropského parlamentu a Rady 2001/18. Z těchto důvodů se navrhuje provést změny zákona č. 78/2004 a dále jej doplnit o ustanovení stanovující kompetence orgánům státní správy a o nová ustanovení sankční povahy. Součástí návrhu novely jsou i ustanovení, jež vyplynula z praktického používání zákona a z nutnosti navázat zákon na úpravu obchodního zákoníku v oblasti obchodního tajemství.

Dovoluji si vás proto požádat o propuštění této novely zákona do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujala poslankyně Ludmila Brynychová jako zpravodajka pro prvé čtení.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Řada vědců z celého světa se stále více zabývá tím, jaké problémy lidstvo v příštích letech čekají. Mezi hlavní patří: bude docházet k významným změnám klimatu a budou narůstat problémy způsobené vyššími teplotami, bude pokračovat ničení orné půdy, začne se projevovat nedostatek pitné vody, vlády budou přistupovat ke kontrole a regulaci životního prostředí pozdě, počet lidí na zeměkouli vzroste z 6 na 8,3 mld., poptávka po potravinách poroste o 1,5 procenta ročně - tento nárůst poptávky bude však obtížně zabezpečován, úniky lidí před hladem a bídou se stanou nezvladatelnými, poroste počet a velikost měst, ve kterých počty přistěhovalců, ze kterých se stanou bezdomovci a nezaměstnaní, se stane hrozbou.

Ze scénářů je tudíž zřejmé, že svět směřuje k rozpadu. Nemá-li směřovat k rozpadu, pak se lidstvo nemůže dále rozvíjet stejnými cestami a stejnými metodami, jakými se rozvíjí doposud. Jednadvacáté století nemůže dále stavět na starých zdrojích. Musí hledat nové cesty, které umožní využívání těch zdrojů, které budou v tomto století dostupné. A to jsou a budou především živé organismy, tedy rostliny, zvířata a mikroorganismy. Živé organismy mohou být zdrojem tekutých paliv, chemikálií, plastů, stavebních materiálů, léčiv i ochranných prostředků. A aby tomu tak mohlo být, k tomu musí nalézat cestu biologické vědy. Biologické vědy budou mít proto v tomto století stejný význam, jaký měly v minulém století fyzika a chemie.

Způsobů ovlivňování živých organismů bylo a je mnoho. V současné době se však ukazuje, že dosavadní techniky ovlivňování živých organismů jsou již neefektivní a pro dosažení současných cílů jsou nedostatečné. Proto biologické vědy přistoupily k novým technikám ovlivňování živých organismů, tedy ke genovým modifikacím. Genové modifikace jsou tudíž dalším stupněm v procesu ovlivňování živých organismů, a to nejvýznamnějším způsobem, protože to jsou přímé a cílené zásahy do dědičného materiálu.

GMO souvisí s přenosem cizí genetické informace z jednoho organismu do druhého organismu a přenášeným genem jsou prováděny změny vlastností živého organismu. GMO však nejsou nic nepřirozeného. Technika, která je používána k přenosu genů, se často vyskytuje i v přírodě. Například azotobakterie má vyvinutou schopnost vložit úsek DNA do rostliny. Tato bakterie je proto nazývána prvním genetickým inženýrem. Vložením úseku DNA do rostliny může bakterie způsobit, že si rostlina produkuje chemikálie potřebné pro život rostliny.

Biologické vědy budou i v budoucnu využívat všechny technik ovlivňování živých organismů. Těmito biotechnikami bude dosaženo vyšší výkonnosti živých organismů, tedy vyšších výnosů, vyšší produkce těch látek, které současná ekonomika potřebuje a bude potřebovat.

Zatím většina evropských zemí setrvává na dosavadních rozvojových programech a svůj rozvoj stále opírá o využití fosilních paliv, strojírenství a chemie, zatímco o rozvoji biotechnologií se pouze diskutuje. Ale i tam, kde se biotechnologický průmysl rozvíjí, tento rozvoj neprobíhá bez problémů. Je tomu tak proto, že se moderní rozvoj biotechnologií neobejde bez výrazného ovlivňování živých organismů a proti tomuto výraznému ovlivňování živých organismů existuje ve společnosti silný odpor. Ve většině zemí světa existují velká seskupení lidí, která rozvoji biotechnologií silně brání. Tato obrana je obvykle postavena na stanovisku, že nikdo neví, co takové ovlivňování živých organismů přinese a jaké bude mít toto ovlivňování dopad na lidi samotné.

Proti sobě tedy stojí dvě skupiny lidí, z nichž jedna neví, co rozvoj biotechnologií přinese, a proti ní stojí druhá skupina lidí, která uvádí, že neví, jak to všechno dopadne. Že je tomu tak, o tom svědčí postoje odpůrců GMO výrobků. Odpůrci nebojují proti všeobecnému zákazu GMO, odpůrci bojují pouze proti uplatnění výrobků GMO, nejvíce u kukuřice, ale také u sóji, řepky apod. Desítky produktů GMO u mikroorganismů, u kterých návazné účinky mohou být stejné nebo horší než u kukuřice, jsou dávány do užívání bez jakéhokoliv zájmu odpůrců. Bylo dáno do užívání asi 160 druhů léků, které byly vytvořeny metodami genetických modifikací, mezi něž patří například inzulín. V současné době je ve výzkumu a testaci dalších 300 léků vytvořených metodami genetických modifikací.

Využívání metod GMO musí být pod kontrolou. Kontrola však nemůže být postavena jen na nadšení, ale na odborných znalostech. Největší rozvoj těchto technologií je zaznamenán ve Spojených státech a v Číně.

A teď k vlastnímu návrhu novely zákona č. 78/2004 Sb., o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, tedy k tisku 767. Po půlroční platnosti tohoto zákona přistupuje vláda k jeho novelizaci, která je vyvolána zejména změnou evropského práva. Tato změna byla známa už v průběhu zpracování tohoto zákona, ale nebyly známy přesné formulace, a tak se přistoupilo k tomu, že zákon bude schválen a nové směrnice a nařízení budou předmětem následné novely. Jedná se zejména o použití těchto rostlin v potravinách a krmivech, o jejich zpětnou vysledovatelnost a přeshraniční pohyb. Znovu se novela vrací k rozsahu a způsobu účasti veřejnosti na rozhodování o vzniku oprávnění k nakládání s GMO v duchu Aarhuské úmluvy. Zároveň se řeší i účast krajů na schvalovacím řízení. Součástí novely jsou i nezbytné opravy chyb, které vznikly v průběhu legislativního procesu.

Vážené kolegyně a kolegové, doporučuji vám podpořit tuto novelu a propustit ji do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla slova paní zpravodajky v prvém čtení tohoto návrhu zákona paní poslankyně Ludmily Brynychové a já nyní otevírám obecnou rozpravu a informuji vás, že mám do ní pouze jednu písemnou přihlášku a to je přihláška pana poslance Josefa Bíži, který má nyní slovo.

 

Poslanec Josef Bíža: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegové a kolegyně. Dovolte mi, abych se jenom krátce vyjádřil k tomuto návrhu změny zákona.

Pan ministr zde naprosto přesně popsal, proč vláda tento tisk č. 767 dává do Sněmovny - protože je potřeba uvést zákon č. 78/2004 Sb. do souladu s dnešními nařízeními Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP