(15.40 hodin)
(pokračuje Škromach)

Myslím, že pan poslanec tady ukázal jasně, o co mu skutečně jde. Je samozřejmě pochopitelné, a prosil bych, aby poslanci ODS jasně deklarovali, že ve své modré šanci mají, že chtějí zrušit omezení zaměstnávání na živnostňák. Všichni tři vystupující, kteří tady vystoupili v rozpravě ze strany ODS, nehovořili o podnikatelské činnosti, o podnikatelích, ale hovořili o zaměstnání na živnostenský list. Přesně tak to je. To si myslím, že nechtějí ani podnikatelé, ani živnostníci. Protože žádný živnostník a podnikatel nechce být závislý, proto také podniká jako osoba samostatně výdělečně činná. Myslím si, že je nedůstojné být zaměstnáván na živnostňák a degraduje to celý podnikatelský stav.

Vy tady neustále pletete dvě věci. Jedna věc - co to je podnikatel a živnostník. Druhá věc je zaměstnávání na tzv. živnostenský list, kdy skutečně tento člověk nemá ani vlastní tužku. To není žádný podnikatel. Myslím, že elektrikář, který přijde opravovat světlo a dostane od zaměstnavatele kombinačky, tak není žádný podnikatel. Myslím, že nikdo z vás ani z nás nechce takovým podnikatelem na baterky být. To není otázka zaměstnanosti. To je otázka zneužívání systému. Buď jsem podnikatel a živnostník, a myslím, že těchto lidí je potřeba si vážit, a tady vláda překládá návrh, který by měl zjednodušit celý systém a který by měl jasně systém vysvětlit. (Neklid v sále. Vykřikování z lavic.) Ale vy si tady z toho děláte srandu a komedii místo toho, abyste o tom uvažovali. Já jsem také panu poslanci ani paní poslankyni, kteří za vás hovořili, neskákal do řeči a nevykřikoval na ně z lavic. Myslím, že byste se také měli začít chovat slušně, když někdo hovoří. Měli byste naslouchat argumentům, které jsou tady vznášeny.

Myslím, že tady je toto potřeba v této chvíli upravit a co možná nejrychleji. Velmi vítám i vstřícnost opozičních stran k tomu, abychom tuto úpravu projednali co možná nejdříve. Myslím, že bychom se měli věcně vrátit k tomu, co tu skutečně je. Nečíst a nepřednášet tady komediálním způsobem rozhovory, které jsou imaginární a které nemají konkrétní podklad.

Pane poslanče, prostřednictvím předsedajícího vás vyzývám, abyste prokázal, že šlo o pracovníka Ministerstva práce a sociálních věcí, protože tímto vaším komediálním vystoupením - mohl byste klidně možná být principálem nějakého cirkusu - jste bohužel degradoval většinu zaměstnanců Ministerstva práce a sociálních věcí do pozice jakýchsi šášuláků, kteří vlastně ani nevědí, o čem hovoří. (Veselost v sále.)

Myslím si, že to není dobré vzhledem k lidem, kteří odvádějí denodenně mimořádně výbornou práci. Můžou tady být samozřejmě pochybnosti a výklady různých zákonů, různých paragrafů a podobně, ale naopak bych chtěl práci státních úředníků ocenit, protože myslím, že to nemají jednoduché. V hektické době, kdy se mění desítky různých zákonů, kdy se připravují celé kodexy, které mají řádově stovky a někdy i tisíce paragrafů, tak si myslím, že to nemají jednoduché. Zajímavé je, že například tady diskutovaný a kritizovaný zákon o zaměstnanosti jako takový, který se prakticky připravoval téměř více než dva roky, který prošel všemi připomínkovými řízeními, Legislativní radou vlády, všemi komorami Parlamentu, dokonce Poslaneckou sněmovnou, myslím, že to bylo dvakrát, tak přesto až tyto zákony vstupují v účinnost, tak se začínají zpochybňovat.

Chápu a myslím, že je čestné a bylo by ze strany ODS jasně deklarovat před každým vystoupením: toto je náš programový bod. Chceme zavést zaměstnávání na živnostňák. Chceme, aby to byla legální činnost a další způsob zaměstnání. To je samozřejmě čitelné. Je to jasné a není potřeba kolem toho dělat takový rozruch a takovýmto způsobem možná zdržovat projednávání tohoto poměrně jednoduchého návrhu. Myslím, že věcné by bylo sednout si nad návrh, tak jak je. Myslím si, že ze strany ODS by bylo asi čestné a rovné říci: my tento paragraf chceme vypustit - a nediskutovat nad tím, jestli je tam o slovíčko více nebo méně. Protože nakonec diskuse, která proběhla před několika dny v Senátu, kde senátoři ODS jasně deklarovali, že jim vadí, a přímo o tom hovořil pan senátor Kubera, který hovořil o tom, že i zákoník práce je něco, co by asi tady nemělo být.

Myslím, že to jsou jasné zvěsti o tom, jak si ODS představuje pracovněprávní vztahy. Řekněte to jasně: nechceme tento paragraf v zákonu o zaměstnanosti, navrhujeme jeho vypuštění - a je to jasné. My říkáme, že chceme, aby lidé byli buď zaměstnaní, a pak měli podmínky, které z toho vyplývají, ale samozřejmě i povinnosti a vztahy, a aby tady existovala skupina živnostníků.

Zazněly tady například zmínky o počtech. Jenom abychom byli úplně v obraze. Od roku 1998, kdy sociální demokracie převzala vládní zodpovědnost, v České republice přibylo téměř 200 tisíc osob samostatně výdělečně činných. Každoročně zaniká téměř 100 tisíc živnostníků a kolem 100 tisíc zase naopak svoji činnost zahajuje. Čili je to proces, který běžně probíhá. Česká republika dneska na počet obyvatel patří mezi země, kde je nejvíce živnostníků na počet obyvatel. Myslím si, že právě i diskuse kolem způsobu takzvaného zaměstnávání na živnostňák není prostorem pro to, abychom tímto způsobem vytvářeli takzvané živnostníky. Protože býti zaměstnán na živnostňák není podnikání. To prostě není podnikání. Člověk je v podstatě v závislé činnosti. Když přijdu na stavbu, tak mám zakázku. Když hovoříme o dřevorubci - který dneska většinou dnes už má spíše motorovou pilu než jenom sekeru - tak samozřejmě vykoná svoji práci, odvede ji, vyúčtuje ji a je to vyřízeno. Zaměstnanecký vztah je něco jiného.

Zazněla tady také otázka o tom, že je problémem zaměstnání například sezónní nebo různých zakázkových výkyvů, které souvisí se zakázkovou náplní. Dnešní zákoník práce umožňuje celkem bez problémů zaměstnávání na dobu určitou. Velmi často je to využíváno. Dokonce i pokud jde o řetězení pracovních smluv na dobu určitou, je možné zaměstnance zaměstnat na den, na dva, na týden, na měsíce a podobně. Tady si myslím, že už i současná pracovněprávní legislativa není důvodem k tomu, aby nebylo možné pokrýt sezónní výpadky nebo produkce a podobně. To si myslím, že je věc, která je využívána. Nakonec každoroční nárůst počtu nezaměstnaných v době zimy - prosinec, leden, únor a další zimní měsíce - je jasným příkladem toho, že firmy tyto lidí na zimu propustí a na jaře, až zase začnou jarní práce na poli, kdy se oživí stavební činnosti, tak znovu tyto lidí najímají.

Myslím, že bychom měli skutečně tuto věc poměrně rychle projednat. Čeká na to veřejnost. Myslím, že bychom neměli naše živnostníky a podnikatele znervózňovat a znejisťovat různými výklady. Jenom bych chtěl uvést, že pokud mám informaci, tak žádný úřad práce v této věci od 1. října neuložil žádnou sankci. Jenom bych chtěl ještě upřesnit panu poslanci Římanovi, že i podle starého zákona, který platí, jak znovu zdůrazňuji, od roku 1992, tak sankce byla až 250 tisíc korun. Při opakování to bylo až milion korun. Ale shoduji se s ním, že určitá nejistota nebo řekněme různý výklad byl vyvolán výklady, které byly někde na hraně, a tím, že sankce může být výrazně vyšší.

Znovu bych zdůraznil: Sankce jsou ukládány přiměřeně velikosti firmy. Velká firma, která zaměstnává tisíce lidí, tak určitě celkem bez problémů snese dvoumilionovou sankci. Naopak, pokud je to malá firma, tak určitě nedostane sankci v takovémto rozsahu. To se dá dokladovat nakonec u sankcí například v oblasti ať už tedy dodržování švarc-systému, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a dalších.

Myslím, že bychom měli uklidnit celou atmosféru, věnovat se věcně tomu, jak zlepšit pozici našich podnikatelů živnostníků, jak neohrozit naše zaměstnance tak, abychom je nevyštvali na živnostenské úřady, aby si museli vyřizovat živnostňáky, když chtějí být zaměstnaní, a to si myslím, že by mělo být účelem.

Pokud jde o některá teatrální vystoupení, tak samozřejmě můžou být sice zajímavá, ale zajímavá by byla ve chvíli, pokud by byla skutečně věcná. Rozhovor, jak tady zazněl, tak samozřejmě může být a nemusí být pravdivý, ale bohužel pokud by byl pravdivý, tak si myslím, že takový pracovník by asi na úřadu neměl co dělat. Ale vzhledem k tomu, že je to jakási fikce, která se objevuje často na internetu, tak se můžu domnívat, že pan Říman pracuje s materiálem, který byl vymyšlen a který nemá věcnou podstatu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP