(15.30 hodin)
(pokračuje Langer)

Je to vaše plné právo, vážené kolegyně a kolegové, ale je to také vaše plná odpovědnost, pokud se ukáže, že ani Stanislavu Grossovi, ani strýci Vikovi, ani příteli Rodovi nebude možné věřit, protože nemluvili pravdu. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se ještě hlásí paní místopředsedkyně Němcová. To je jediná, které mohu udělit slovo. Přehlédl jsem ještě pana místopředsedu Filipa. Nejprve paní místopředsedkyně Němcová.

Zpochybnění hlasování?

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Pane předsedo, jen pro stenozáznam, hlasoval jsem pro, a mám křížek. Nezpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla připomínka pana poslance Záruby pouze pro stenozáznam. Nyní paní místopředsedkyně Němcová, pak pan místopředseda Filip.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, zdálo by se, že ta věc je tak marginální, že ji lze procedurálními kroky sprovodit ze světa. Že lze, aby ve chvíli, kdy Českou republikou zmítá skandál, který zde léta nebyl, Poslanecká sněmovna strčila hlavu do písku a dělala, že to, co se týká každého občana naší země, se nás, jejich zastupitelů, v žádném případě netýká.

Dovolte mi uvést čtyři důvody, proč si myslím, že Poslanecká sněmovna měla v tuto chvíli sebrat sílu a do tohoto kyselého jablka kousnout.

První důvod je ten, který zde již zazněl, ale mám dojem, že záměrně ho nikdo neposlouchal. Nejde o byt pana premiéra, jde o důvěru v předsedu vlády.

Druhý důvod je ten, že jde-li o důvěru v premiéra, jde také o důvěru ve vládu jako takovou.

Třetím důvodem je, že padá-li pochybnost na naši vládu, padá také na naši zemi.

Čtvrtým důvodem je, že je-li toto věc, která se týká všech našich občanů, celé naší země, není možné, aby se jí nezabývala Poslanecká sněmovna.

Tohle jste dnes rozhodli a tímto problémem jste se zabývat odmítli.

Já se budu zabývat tím, co zde zmínil pan premiér, protože jiný prostor zde nemáme a odpověď na jím vznesenou řeč je naprosto nutná.

Pan premiér řekl, že dělí svůj problém do dvou fází. První fází je nákup bytu, kde nezopakoval a neuvedl jediný relevantní důvod, který by všechny pochybnosti uveřejněné v našem tisku posunul o jeden jediný milimetr směrem k důvěře k jeho osobě, či směrem k důvěře v celou vládu. Pan premiér řekl, že je to kampaň vůči jeho osobě ze strany některých médií. To není kampaň vůči osobně pana premiéra, to je kampaň vůči krokům a činům pana premiéra. Prosím, tyto věci zásadně odlišme. Řekl také, že nebyly relevantně zmiňovány v tisku údaje, které řekl již v roce 1999. Kdo četl pozorně a opakovaně a bez zvláštní radosti, zato velmi pozorně, náš tisk posledních čtrnácti dnů, ví, že celá kauza byla opakovaně zmiňována včetně všech výroků vážících se k roku 1999. V tomto bodě pan premiér zde neuváděl ani dnes pravdu.

Druhý bod pana premiéra se týkal jeho strýce, a já nehodlám mluvit o člověku, který zde není přítomen, nemůže se bránit a je to muž důchodového věku - 76letý. Nemám důvod pochybovat o tom, že jde o poctivého člověka, který drží své slovo. Ale to klíčové slovo není důchodce, není 76letý pán, to klíčové slovo je, že tato událost spatřila světlo světa před šesti lety. Jestliže před šesti lety pan - tehdy nikoli premiér - Stanislav Gross necítil povinnost vysvětlit každý aspekt vážící se k jeho majetku, smést ze světa jakoukoli pochybnost, tuto povinnost měl ve chvíli, kdy přijal roli premiéra České republiky. Klíčové slovo je tedy: před šesti lety jsem jednal nějak, ale ve chvíli, kdy jsem se ujal vlády nad touto zemí, jsem necítil povinnost všechny pochybnosti vážící se k mému majetku uvést do pořádku.

Třetí bod, který se týkal příjmů a který zmínil pan premiér, nebudu se vůbec dohadovat o částkách, myslím, že je v pořádku, že uvedl na pravou míru některé údaje, které nebyly v souladu s pravdou. Ať už je to jakkoli, ať je tato částka v pořádku a ať hospodaří pan premiér s tím, co vydělá, ať nepřesahují jeho výdaje jeho příjmy, to není podstatné. Je to odvedení pozornosti, protože sladit příjmy s výdaji je v pořádku, ale myslet si, že tímto argumentem lze sprovodit ze světa, již vůbec v pořádku není. Úvěr zde vznikl, existuje a dohady o jeho původu trvají dál.

Čtvrtý důvod, který zmínil pan premiér - to, že média zmiňují jeho další investici, jeho další útraty, není důležité, protože tak učinil z dobré vůle a v dobré víře v to, že na svůj úvěr, na svůj dluh, který má, si postupně dále bude vydělávat. Já si myslím, že nám dluží odpověď na to, jak je možné, že si může počínat tak jak žádný jiný občan - má dluhy, ty nesplácí, a dále investuje.

Druhou fázi, týkající se jeho manželky, v tuto chvíli necítím potřebu komentovat. Myslím si, že všechny události ještě prověřeny budou a budeme ještě svědky nějakého dalšího vývoje.

Ale co potřebuji komentovat, to je událost, která se váže k prověrce Národního bezpečnostního úřadu. Jestli to myslel pan premiér vážně, tuto prověrku by už dnes měl, dnes by nám ji přečetl a zdůvodnil všechno, co se k jeho osobě váže.

Závažný je závěr řeči pana premiéra, ve kterém říká, co všechno hodlá podniknout. V pořádku je věc, která se obrací ke státním orgánům a má zařídit, aby byly vyvráceny jakékoli pochybnosti, že pan premiér či jeho rodina nemají své věci v pořádku. Druhý bod je ovšem vážný a prosím, zamysleme se nad ním alespoň teď, když už bod schválen nebyl a rozpravu o něm vést nemůžeme. Ten bod se týká výhrůžek. Výhrůžek, že média si mají dát velmi dobrý pozor, výhrůžek, že i my si máme dát pozor, protože se bude připravovat něco, co pan premiér sám během svého života není schopen splnit, nebyl schopen dostát závazkům dosud platných zákonů a ani etických norem, které se váží na každého z nás a na premiéra zvláště. Tyto věci považuji za velmi důležité a bylo by potřeba, aby zastupitelský sbor České republiky, Parlament České republiky a každý z nás si uvědomoval jejich dosah a zaujal k nim stanovisko.

Dámy a pánové, my jsme zde řekli, že poškozena je - nenávratně poškozena - pověst premiéra České republiky. Nekonáním jeho koaličních partnerů je nenávratně poškozena pověst této koaliční vlády. Ve chvíli, kdy je poškozena také pověst České republiky, se to dotýká každého z nás. Žijeme v konkurenčním prostředí, a jakákoli negativní zpráva o naší zemi je automaticky handicapem pro občany, pro podnikatele, pro ekonomické prostředí, pro stav důvěry našich občanů v instituce, které si platí. Týká se to obecné pověsti naší země v zahraničí.

Z tohoto důvodu tato kauza měla být projednávána Poslaneckou sněmovnou a vy, kteří jste to odmítli, nesete plnou politickou odpovědnost za vývoj událostí, které budou následovat. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo musím v této chvíli udělit také místopředsedovi Sněmovny Vojtěchu Filipovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére, členové vlády, paní a pánové, je vidět, že se příliš neposloucháme. Považoval jsem celý průběh začátku schůze za docela nešťastný. To znamená, ještě před schválením programu vystoupení pana premiéra a jeho osobní vysvětlení Poslanecké sněmovně, ke kterému mohou vlastně diskutovat jen ti, kteří mají přednostní právo. Potom vystoupení pana ministra Dostála, které jsem musel vzít za své, a vzpomněl jsem si maně na jedno vystoupení bývalého premiéra Miloše Zemana, když se loučil s touto Sněmovnu v dubnu 2002. Potom vystoupení předsedy našeho klubu Pavla Kováčika, který vyzval k tomu, jakým způsobem je možné tento bod zužitkovat a použít ho ve prospěch České republiky, ve prospěch důvěry v politickou scénu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP