(15.00 hodin)
(pokračuje Novotný)

Automatická valorizace je napsána špatně, neboť vláda nemá povinnost při dosažení určité míry inflace valorizovat automaticky, bez dalšího rozhodování. Ale vláda o tom v tu chvíli může začít jednat a nemusí o inflaci zvýšit, což je navázání média přímo na vládu. Další návrh na vrácení.

Dalším názorem byl názor paní poslankyně Taťány Fischerové. Cituje zprávu EBU. ČT je nejlevnější televize v Evropě. Za léta nezvyšování poplatků byla zkrácena o celý jeden rozpočet, to je 4 miliardy. Podpůrný argument pro zvýšení reklamy je stanovisko Asociace reklamních a komunikačních agentur, které varují před monopolizací reklamního trhu. Dále byl návrh zákona propuštěn do druhého čtení.

B. Vývoj do druhého čtení - květen 2003 až únor 2004. Jednání ve stálé komisi pro sdělovací prostředky, dále tento návrh projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Dne 11. června 2003 výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu poplatkový zákon neprojednal. Neprojednal ani zákon o České televizi. Poslanec Talíř navrhl jeho odložení. Toto zdůvodnil tím, že Ministerstvo kultury má zpracovat pozměňovací návrhy a předložit je podvýboru k usnesení.

Dne 5. listopadu 2003 výbor schválil návrh poslance Plevy přerušit projednávání poplatkového zákona. Dále schválil návrh poslance Plevy doporučit Sněmovně neprojednávat novelu zákona o České televizi. Podle poslance Plevy by Sněmovna měla nejdříve definovat pojem veřejná služba.

Za třetí. Dne 14. listopadu 2003 přerušila projednávání zákona o poplatcích stálá komise pro sdělovací prostředky a odsouhlasila vznik komise ke sloučení České televize a Českého rozhlasu. Toto byl, dámy a pánové, návrh pana místopředsedy Langera.

Za čtvrté. Dne 25. listopadu 2003 požádal poslanec Talíř Sněmovnu o odložení projednávání zákona o České televizi.

Za páté. Dne 27. listopadu 2003 požádal poslanec Skopal Sněmovnu o přeložení projednávání poplatkového zákona na další schůzi. Návrh byl přijat a došlo k odložení projednávání na rok 2004.

Za šesté. Dne 29. ledna 2004 výbor odložil projednávání poplatkového zákona. Poslanec Pleva předložil návrh na plošný výběr poplatků od všech osob starších 18 let. Plevův návrh byl nečekaný, avšak nebyl zavržen. Problém nečinil poslanci Talířovi ani poslankyni Dostálové. Nesouhlasí paní poslankyně Fischerová.

Za sedmé. Dne 30. ledna stálá komise pro sdělovací prostředky přerušila projednávání poplatkového zákona, neboť návrhy poslance Plevy a poslance Vrbíka považovala za tak vážné - pan poslanec Vrbík navrhl zvýšení, že by je měly projednat kluby.

Za osmé. Dne 12. února 2004 požádal Sněmovnu ministr Pavel Dostál za předkladatele o stažení zákona o České televizi z programu schůze.

Za deváté. Dne 12. února na večerním jednání stálé komise pro sdělovací prostředky předložili poslanci Petr Pleva a Eva Nováková společný pozměňovací návrh. Tím návrhem se měnil tzv. koncesionářský poplatek za licenci na přístroj na uživatelský poplatek za veřejnou službu. Platila by každá domácnost. Do roku 2010 by se poplatek zvýšil na 155 korun. Reklama by klesla až k nule, poplatek by se zvyšoval o inflaci. Tento návrh byl stálou komisí pro sdělovací prostředky přijat. Jednalo se o sněmovní tisk 274/4.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče, omlouvám se, ale musím pokárat kolegu Bartoše, který se jakýmsi nedopatřením ocitl úplně někde jinde, než kam patří. (Veselost v sále.) Doprava, pane poslanče, doprava. Prosím všechny, kteří jste se opravdu rozhodli vytrvat do 16 hodin, abyste skutečně nehlučeli, neboť pro zpravodaje je to nepochybně obtížná role, přednášet svoji zpravodajskou zprávu do sálu, který nejenom že mu nevěnuje pozornost, ale baví se mezi sebou. Děkuji.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji. Dále zazněly tyto návrhy. Poslanec Langer odebírá České televizi i Českému rozhlasu zcela reklamu kromě té, která je součástí vysílacích práv. Snižuje sazbu DPH na přenos televizního signálu. Vlastní návrh poslance Plevy, vlastním myslím bez paní poslankyně Novákové. Vlastní návrh paní poslankyně Fischerové. O návrzích se nehlasovalo, neboť byl schválen společný návrh Pleva - Nováková. Od návrhu poslance Langera se distancovala poslankyně Dostálová, neboť prý nejde o návrh ODS. Návrh poslance Langera byl přijatelný pro poslance Plevu i pro poslance Skopala.

C. Druhé čtení - 17. února 2004 na 27. schůzi.

V úvodním slově ministr Dostál nepředkládá žádné nové skutečnosti, které by již předtím nezazněly ať už na plénu nebo ve výborech či komisi. Opakuje, že reálná hodnota poplatku klesla v roce 2003 na pouhých 57 korun 45 haléřů a Česká televize ve skutečnosti v roce 1997 nedostala 3,512 miliardy. Argumentuje, že nově navrhované zpoplatnění všech domácností a právo čerpat údaje z evidence obyvatel pomůže zlepšit, avšak neřeší finanční situaci České televize. Procento černých diváků je od 8 do 15 % v jiných zemích. Máme stále nejlevnější televizi v Evropě a nejnižší procento reklamy. Přitom například BBC je dotována státem. Máme konečně věrohodné zprávy o hospodaření. S novým managementem se situace změnila a padla poslední překážka k tomu, aby byl zvýšen poplatek tak, aby vyrovnal inflaci 1998 až 2003.

Za druhé. Poslankyně zpravodajka Eva Nováková konstatuje, že výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu nepřijal žádné usnesení. Stálá komise pro sdělovací prostředky doporučila Poslanecké sněmovně schválit vládní návrh s pozměňovacími návrhy. Konstatuje, že jde o komplexní pozměňovací návrh, a žádá, aby byl přijat za základ dalšího projednávání.

Za třetí. Byla otevřena obecná rozprava. Za ODS vystupuje místopředsedkyně Miroslava Němcová a konstatuje, že po roce jednání došlo k naprosté změně charakteru tohoto zákona, takže v tuto chvíli je Sněmovnou projednáván zcela jiný zákon, než byl předložen na počátku procesu. Vláda zcela ustoupila od svých deklarovaných principů, neboť komplexní pozměňovací návrh, návrh Pleva - Nováková, má podporu ministra Dostála. ODS opakovaně říká, že v současné době nelze podpořit zvýšení poplatků, neboť vláda zatěžuje občany a snižuje životní úroveň občanů mnoha poplatky a daněmi. Dále ODS dlouhodobě žádá restrukturalizaci v České televizi. Vnímáme současný posun, ale tento nestačí. Hospodaření České televize negativně ovlivnila vláda a koalice svým hlasováním o DPH. Tímto hlasováním zatížila rozpočet České televize o 300 milionů korun a Českého rozhlasu o 60 milionů. Není důvod, aby tuto ztrátu platili občané. Dále není stále přehled o tom, jak jsou financovány pořady, hospodaření není průhledné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP