(12.50 hodin)
(pokračuje Hojda)

Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům 23. listopadu a opětovně dne 14. prosince tohoto roku. Protože se jedná o již několikrát opakovanou volbu, jen připomínám, že způsob hlasování zvláštní zákon nestanoví a volební komise navrhuje hlasování tajné a obdobnou proceduru, jaká proběhla i při posledních hlasováních. To znamená, že pokud nebude zvolen kandidát na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, volební komise navrhuje zařadit do pořadu právě probíhající schůze Poslanecké sněmovny totožný nový bod, ve kterém by Poslanecká sněmovna rozhodovala opět o navrženém kandidátovi z předchozího hlasování. Pokud nebude kandidát zvolen, jsem připraven tento procedurální návrh přednést v pátek ráno. Hlasovací lístky jsou připraveny.

Nyní bych vás poprosil, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu, a to jednak k navrženému kandidátovi a k návrhu na tajné hlasování a dále pak k návrhu volební komise na další postup v případě nezvolení kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku a nikdo se také z místa nehlásí. Proto rozpravu končím a můžeme přistoupit k hlasování. Nejdříve tedy budeme hlasovat…

 

Poslanec Pavel Hojda: Nejprve budeme hlasovat o návrhu, který převzala volební komise, a to je návrh na tajné hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Já se pokusím přivolat naše kolegy, kteří budou chtít o tomto návrhu hlasovat. Všechny vás odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami. (Probíhá přihlašování.)

 

Budeme hlasovat o návrhu volební komise na způsob hlasování, a to tajně.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 376 z přítomných 122 pro bylo 113, proti 6. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nyní prosím, paní předsedající, abyste přerušila projednávání tohoto bodu a otevřela další volební bod.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, přerušuji projednávání bodu 76 a nyní budeme postupovat podle bodu

 

77.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu České republiky
pro podporu a rozvoj české kinematografie

 

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Na minulé schůzi proběhla tato volba neúspěšně. V současné době jsou v této radě stále neobsazena místa dvou členů. 30. listopadu letošního roku předložil ministr kultury nový návrh kandidátů na volbu dvou členů této rady, a to: 1. Michal Bregant, 2. Otakar Kosek. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům 14. prosince.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou, která je technicky připravena.

Nově zvoleným členům započne jejich tříleté funkční období dnem volby.

Paní předsedající, můžete otevřít rozpravu k navrženým kandidátům a ke způsobu volby.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku a nikdo se nehlásí. Rozpravu tedy končím.

 

Přistoupíme tedy k hlasování o navrženém způsobu hlasování. Volební komise navrhuje volbu tajnou.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 377 z přítomných 129 pro návrh hlasovalo 115, proti 5. Tento návrh byl přijat.

 

Přerušuji projednávání bodu 77. A dostáváme se k bodu

 

78.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jedná se o změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. V úvodu bych vám chtěl sdělit, že podle oznámení poslaneckého klubu Unie svobody - DEU rezignoval poslanec Svatopluk Karásek na členství ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckého klubu US-DEU pouze jeden návrh na volbu, a to na poslance Petra Kotta, US-DEU, za člena výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, a to na uvolněné místo po poslanci Svatopluku Karáskovi. Tento návrh byl zaslán na vědomí všem poslaneckým klubům 14. prosince tohoto roku.

Zákon číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že změny v ustavených výborech a komisích lze provést jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád Poslanecké sněmovny však verbálně nestanoví způsob hlasování. Protože volba výborů, komisí a delegací proběhla veřejným hlasováním, navrhuji proto za volební komisi, aby dnešní volba proběhla stejným způsobem, tj. veřejně pomocí hlasovacího zařízení.

Doporučuji, aby po rozpravě k navrženému kandidátovi Poslanecká sněmovna nejprve konstatovala, že poslanec Svatopluk Karásek rezignoval na své členství ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, a pak aby Poslanecká sněmovna provedla volbu nového člena výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, tak jak jej navrhl poslanecký klub US-DEU.

A nyní prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, a nikdo se také do rozpravy z místa nehlásí, proto rozpravu končím. Přistoupíme tedy k hlasování, a nejprve, pane předsedo, navrhujete, abychom hlasovali o tom, že Poslanecká sněmovna bere na vědomí rezignaci pana poslance Svatopluka Karáska…

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, že konstatuje, že Svatopluk Karásek rezignoval na členství ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 378 z přítomných 132 pro bylo 118, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ve druhém hlasování rozhodneme o návrhu poslaneckého klubu US-DEU na volbu poslance Petra Kotta za člena výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, a to aklamací.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 379 z přítomných 132 bylo 103 pro, proti 4. I tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: A nyní jednak konstatuji, že Poslanecká sněmovna zvolila členem výboru pro sociální politiku a zdravotnictví poslance Petra Kotta a tímto tento bod končí.

Nyní prosím, paní předsedající, abyste vyhlásila konání tajných voleb. Navrhuji dobu na vydávání hlasovacích lístků na 15 minut a zpracování výsledků voleb bude poté na 30 minut. Hned jak bude řádný bod jednání, bych vás seznámil s výsledky voleb. S tím, že volební lístky budu vydávat do čtvrt na dvě, podle mých hodinek.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Vyhlašuji konání voleb. Volební lístky se budou vydávat do 13.15 hod. Polední přestávka bude do 14.30 hod. Ve 14.30 budeme začínat naše odpolední jednání odpověďmi na ústní interpelace. Přeji dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 12.59 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP