(12.00 hodin)
(pokračuje Krákora)

Já si myslím, že samozřejmě je to velice diskutabilní materiál pro celospolečenskou diskusi, a proto bych na závěr navrhl prodlouženou dobu k projednání o 60 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Jaroslav Krákora je poslední písemně, ale i z místa přihlášených diskutujících. Ale vidím ještě pana poslance Miroslava Opálku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych jen krátce poznamenat, že jsem neodvolal svůj podpis ani před krajskými volbami, ani po krajských volbách.

Jsem si vědom, že tento tisk nemá asi všechno košer. Takových tisků už zde bylo mnoho a prakticky ve druhém čtení jsme předkládali komplexní pozměňovací návrhy. I to je jedna z cest.

Já bych sice rád sdílel názor, aby tento materiál prošel všemi připomínkovými řízeními, aby ho vypracovala vláda, ale zase cítím ten problém, že zde je nedostatek času a že se může stát, že pak už takový tisk nic neovlivní a bude nadbytečný. A tak si kladu otázku: Chceme celý ten proces, který samozřejmě právně je čistý a potřebný pro to, abychom měli kvalitní tisk, který už pak nic nevyřeší, anebo chceme řešit situaci, abychom se nedostali do ještě horší, než je dnes? Tento problém je natolik vážný, že mě vede k tomu, abych na vás apeloval, abyste tento tisk opravdu propustili do druhého čtení, protože si myslím, že pracujeme už minutu po dvanácté.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo zpravodaj pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, já bych jen nerad, aby tady vznikl jakýsi souboj mezi krajskými zastupitelstvími, hejtmany a Sněmovnou. Jen bych zopakoval: i krajská zastupitelstva, i hejtmani podléhají stejnému právnímu pořádku jako všichni ostatní. To znamená, i krajští zastupitelé musejí dbát na to, aby v jejich působnosti byla garantována dostupná zdravotní péče na základě zákona. Pokud by na to nedbali, tak by se samozřejmě dostali pravděpodobně do velmi složité právní situace, kterou si všichni dokážeme představit.

Čili nemám zas až tak velké obavy, že by došlo k hromadnému zneužívání majetku, o kterém tady hovoříme. Naopak mám obavu z různých tunelů. Nevím, zdali jste si už uvědomili, jestliže např. tady bude jiný režim zdanění, tak co se zařízením, které vedle základní činnosti bude provádět komerční činnost, jak se to pěkně přes to bude moci prát, jak možná, když to bude v rámci jednoho zařízení, se majetek bude moci vyvádět. To jsou věci velmi velmi složité a znovu upozorňuji na to, o čem jsem hovořil ve svém prvním vstupu.

A pokud není nikdo jiný přihlášený, tak můžeme asi uzavřít rozpravu a já bych se ujal role zpravodaje.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se ještě přihlásil o slovo místopředseda Poslanecké sněmovny pan Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, paní a pánové, docela vážím argumenty, které tady byly vzneseny proti tomu návrhu, protože jako jeden z těch, kteří ho podepsali, ale i na něm pracovali, tu odpovědnost mám. Nezlobte se na mě, já si velmi dobře uvědomuji, kdo je tady ten, kdo má legislativní iniciativu, a klasické připomínkové řízení musí absolvovat pouze návrh vlády, nikoli návrh poslanecký. Čili tento argument vnímám jako velmi falešný, jako velmi falešný! Myslím si, že pan předseda Krákora jasně navrhl prodloužení lhůty k projednání o 60 dnů a že to je doba, po kterou může kdokoli z těch, kteří by u vlády byli v připomínkovém řízení, se vyjádřit k našemu návrhu. Nezlobte se na mě, tento argument nemohu přijmout. Nemohu ho přijmout a také ho nepřijmu. Očekávám samozřejmě, že ti, kteří budou mít zájem, jako ho neměli po celou dobu od roku 1993, tak se k němu vyjádří.

Pokud jde o návrh kolegy Janečka, abychom vyčkali návrhu vlády, myslím, že to v podstatě neděláme. Legislativní iniciativu podle Ústavy České republiky má každý poslanec jako jednotlivec, vláda jako celek, prezident prostřednictvím vlády, Senát jako celek a krajská zastupitelstva jako celky. V tomto ohledu jsem přesvědčen, že tady legitimně leží návrh, který má určitou podporu, který má své vady - a my neskrýváme, že je má, jen říkáme, že problém nastal v tom, a to tady kolega Janeček neřekl a to byl vlastně důvod, proč jsem vystoupil. Víte, spoléhat na to, že je to na odpovědnosti krajských zastupitelů, že oni by museli unést tu odpovědnost, je trochu marné, protože nakonec to, co udělá se zdravotnickým zařízením kraj, je jeho věc, ale odpovědnost ponese stát, protože my jsme se správou zdravotnictví, s převodem zdravotnického majetku nepřenesli na kraje odpovědnost. Proto se mi tak těžko mluvilo o tom, jakým způsobem se tam doplatily ty prostředky zdravotnickým zařízením.

Kdo znáte dobře zákon o krajském uspořádání a víte, jaký byl kompetenční spor v těch 122 zákonech, tak si dobře uvědomujete, že jsme přenesli působnost a zřizovatelské pravomoci, ale nikoli odpovědnost za systém zdravotní péče. Ten jsme nepřenesli, ten zůstal na státu, a proto je na Poslanecké sněmovně, aby se tím zákonem tak vážně zabývala.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan místopředseda byl posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Ptám se, jestli se ještě někdo další hlásí z místa. Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím a pan zpravodaj se ujme své role.

 

Poslanec Josef Janeček: Já jsem se hlásil ještě na závěr rozpravy, protože prostě nemohu souhlasit s argumentací místopředsedy Filipa. Jestliže řekne, že výhodou Sněmovny je to, že zde nemusí ten návrh projít připomínkovým řízením, tak to je přece obrovský handicap. Proto vždycky říkáme, že zásadní velké normy by měla předkládat vláda, aby byly řádně propracované. Tím se omlouvám a končím svůj příspěvek a ujímám se role zpravodaje.

V diskusi bylo navrženo několik návrhů. Paní kolegyně Talmanová navrhla zamítnutí daného návrhu zákona, já jsem navrhl vrácení k přepracování. Pokud nebude přijat, přerušení do doby předložení vládního návrhu. Kolega Krákora navrhl prodloužení projednávání o 60 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pokusím se přivolat naše kolegy, kteří budou chtít o návrzích hlasovat. Ještě se vás zeptám, pane zpravodaji, zda navrhujete, abychom nejdříve hlasovali o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, jak předpokládá zákon o jednacím řádu. Já jsem vás neslyšela. (Ano.)

 

Kolegyně a kolegové, přistoupíme k hlasování o návrhu na vrácení navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 365 z přítomných 163 bylo 61 pro návrh, proti 87. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Josef Janeček: Dále tu byl návrh na přerušení do doby předložení vládního návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP