Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. listopadu 2004 v 9.02 hodin

Přítomno: 183 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pane ministře, zahajuji třetí jednací den 38. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami nebo mi sdělili, kdo z vás požádal o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Josef Švarcbek pro nemoc, pan poslanec Miloš Titz z důvodu pokračování léčebného procesu v nemocnici, pan ministr Libor Ambrozek - zasedání smluvních stran Montrealského protokolu, pan ministr Dostál z důvodu rekonvalescence, pan Martin Jahn z důvodu zahraniční pracovní cesty, pan ministr Pavel Němec, který má naléhavá jednání mimo Prahu, a pan ministr Milan Urban, který se účastní na jednání Senátu a poté odlétá do Slovinska na summit premiérů Středoevropské iniciativy a Ekonomické fórum, a to v zastoupení předsedy vlády.

Dnešní dopolední blok bychom měli zahájit pevně zařazeným bodem 23 a poté pokračovat zbývajícími body z bloku druhých čtení.

Připomínám, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 hodin proběhne losování ústních interpelací.

Jelikož nebyly předloženy žádné písemné interpelace, budeme tedy zhruba od 16.30 hodin pokračovat pevně zařazeným bodem 42, což je první čtení vodního zákona.

V tuto chvíli požádal o slovo pan kolega Stanislav Fischer, a to s návrhem na zařazení nového bodu.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, které nevidím - je tady jeden, děkuji za upozornění, přes brýle nevidím. Dovolte mi, abych se k vám opakovaně obrátil se žádostí o zařazení do programu naší schůze nového bodu, a sice "Vládního návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o statutu spolupracujícího státu mezi vládou České republiky a Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT)". Chtěl bych navrhnout, aby tento bod byl zařazen na program zítra, tj. v pátek 26. listopadu, a to za bod 76., který je již pevně zařazen po skončení třetích čtení zákonů.

Zdůvodnění: V úterý tohoto týdne jsem před vás předstoupil se žádostí zahraničního výboru, aby tento bod byl zařazen na program této schůze, a upozornil jsem, že následujícího dne, ve středu, navrhnu jeho pevné zařazení. Včera se tak stalo, ovšem na zahájení naší schůze bylo tak rušno v Poslanecké sněmovně, že poté jsem byl upozorněn, když jsem skončil, že mě stěží bylo slyšet, a tak se stalo, že 114 ze 171 přítomného poslance nehlasovalo. Proto nedošlo k tomu, aby tento bod byl schválen. (Ve sněmovně je rušno.)

Možná že bylo mou chybou, že v úterý, kdy jsem upozorňoval na nutnost zařadit tento bod, jsem z důvodu úspory času nerozváděl, proč je tento bod důležitý, aby byl zařazen a byl schválen už na této schůzi. Chtěl jsem ušetřit čas, nepovedlo se to. Dovolte mi, abych teď alespoň vám sdělil, proč to navrhuji znovu a z jakých důvodů je nutné, aby smlouva s Eumetsatem vstoupila v platnost od 1. ledna příštího roku.

Pokud by smlouva nebyla schválena a podepsána prezidentem České republiky do konce letošního roku, pozbyla by dosavadní smlouva platnost a o nové smlouvě by bylo nutné jednat s Eumetsatem zcela od začátku. Tím by se celý proces vstupu České republiky do organizace EUMETSAT formou spolupracujícího státu odložil minimálně o rok. Z toho vyplývá fakt, že členské poplatky, které jsou pro nás stanoveny, byly odvozeny za předpokladu ratifikace smlouvy do konce letošního roku. V případě, že by se celý proces přípravy podpisu a následné ratifikace smlouvy v příštím roce opakoval, byly by roční poplatky vyšší, než stanoví stávající smlouva.

Dále Český hydrometeorologický ústav, který zprostředkovává tento styk a využívá satelitní data, bude instalovat systém pro příjem dat z Meteosatu druhé generace začátkem prosince tohoto roku. Poměrně přísné licenční podmínky instalace a využívání tohoto systému vycházejí z předpokladu, že Česká republika bude od 1. ledna 2005 spolupracujícím členem organizace EUMETSAT, přičemž tento nový systém by měl být operativní od 1. ledna, od data vstupu do Eumetsatu, Pokud by se Česká republika nestala k tomuto datu spolupracujícím členem Eumetsatu, zařízení by nebylo možné aktivovat, anebo by jeho aktivace byla odložena o několik měsíců, než bude dohodnuta nová provizorní smlouva a než se stane Česká republika členem organizace EUMETSAT.

Vzhledem ke končící životnosti operativní stávajícího Meteosatu 7 je žádoucí přejít na data z nové družice co nejdříve, neboť v případě výpadku té starší, dosluhující družice by nebyla k dispozici žádná náhradní data z geostacionární meteorologické družice monitorující oblast Evropy. (Místopředseda Langer se snaží řečníka přerušit.) Já skončím. To jsem citoval materiály Hydrometeorologického ústavu.

Vidíte, že se jedná o záležitost, která je zcela apolitická. A mít meteorologická data pro předpovědi počasí, pro využití v národním hospodářství je důležité pro všechny nás. Nemohu vám slíbit, že když tuto smlouvu zařadíte a podpoříte, že budeme mít pořád pěkné počasí, stejně tak jako nemohu říci, že těm, kdo se na tom podílet nebudou, proprší dovolená. Ale doufám ve zdravý rozum přítomných, i těch, kteří třeba teď neposlouchali pozorně, co jsem říkal, že nebudou bránit projednání této dohody a její následné ratifikaci.

Děkuji vám za pozornost, pokud jste mě poslouchali.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane kolego, vyslechl jsem samozřejmě vaše vystoupení. Musím říct, že vycházíte možná z naivní představy, že čím delší je odůvodnění, tím více posluchačů se vám podaří přesvědčit. Nicméně uvidíme, nakolik jsem blíže pravdy já, nakolik vy, v následném hlasování.

Pan kolega Macháček se hlásil, pak předseda volební komise Hojda.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, při druhém čtení sněmovního tisku 754 jsme zkrátili lhůtu na 48 dnů. Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení již jsou rozdány na lavice, proto si dovoluji navrhnout na pátek na konec bloku třetích čtení nový bod, a to třetí čtení právě tohoto sněmovního tisku 754. Je to senátní návrh zákona, kterým se mění zákon o spotřebních daních.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP