(12.10 hodin)
(pokračuje Doležal)

Nové písm. j) zní: "v jaké výši zaplatil poplatky za připojení k vysokorychlostnímu internetu podle § 15 odst. 13."

A poslední část, a to je za čtvrté, doplnění nového písm. k) za písm. j) do § 38l, a které bude znít: "potvrzením poskytovatele služby o výši zaplacení poplatků podle § 15 odst. 13."

Prosím, aby pan zpravodaj zaregistroval, že bych chtěl, aby se hlasovalo o všech těchto návrzích najednou.

A poslední můj pozměňovací návrh je k pozměňovacímu návrhu kolegy Macháčka, týkající se novely zákona o účetnictví. Navrhuji v příslušném paragrafu číslovku "15 mil." nahradit číslovkou "20 mil.".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doležalovi. Hovořit bude pan poslanec Kvapil a připraví se pan poslanec František Pelc.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, přistupuji ještě jednou k řečništi, protože bych chtěl ke svému pozměňovacímu návrhu podat ještě alternativu. Já jsem podal dva pozměňovací návrhy, ta alternativa se týká toho prvního.

Text v § 35c odst. 1 bude stejný jako v té první alternativě, pouze v písm. a) místo číslovky "4 tis." bude "6 tis.", v písm. b) místo "10 tis." "13 tis." a v písm. c) místo "18 tis." "21 tis." korun.

d) zůstává stejné, i zbytek tohoto odstavce ponechávám také ve stejném znění.

Žádám, aby byly tyto návrhy hlasovány jako alternativní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kvapilovi. Posledním z přihlášených do podrobné rozpravy je František Pelc.

 

Poslanec František Pelc: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já mám pouze krátký pozměňovací návrh, který si dovolím zde přednést.

"V příloze 1 zákona o daních z příjmů se položky uvedené v odpisové skupině 6 přesouvají do odpisové skupiny 5 a odpisová skupina 6 se zrušuje."

Cílem tohoto krátkého pozměňovacího návrhu je jaksi zdynamizovat podnikání a snížit daňovou zátěž podnikatelů v této oblasti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Františku Pelcovi. Dámy a pánové, hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy, aby upřesnil, doplnil, podtrhl svůj návrh? Pokud ne, tak podrobnou rozpravu končím.

Pane ministře, chcete vystoupit? Nechcete, takže dám slovo panu zpravodaji. Připomínám, že budeme za chvilku hlasovat, neboť zazněly návrhy, o kterých je třeba hlasovat. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Ano, pane předsedající. Já bych chtěl Sněmovně připomenout, že v podrobné rozpravě padlo mnoho pozměňovacích návrhů - celkem patnáct. Některé z nich byly velmi obsáhlé. Jeden poslanec dokonce dodatečně připojil ke svému pozměňovacímu návrhu - byl to poslanec, který vystupoval v pořadí až pátý, je to pan poslanec Kvapil - v závěru rozpravy připojil ke svému pozměňovacímu návrhu ještě alternativu. Já se na něj dívám pohledem a prosím o tichý souhlas, zda předpokládá, že o této alternativě budeme hlasovat při jeho pozměňujícím návrhu. (Poslanec Kvapil gestem souhlasí.) Ano, děkuji, pan poslanec Kvapil souhlasí.

Jinak i během podrobné rozpravy byla diskuse poměrně obsáhlá a obohacující. Myslím, že kolegové už přicházejí, takže já to zkrátím. Jeden jediný návrh, který padl během podrobné rozpravy a o kterém je nutno hlasovat ještě dnes, a to je návrh pana poslance Doležala na vrácení výboru k novému projednání po ukončení podrobné rozpravy. O všech ostatních pozměňovacích návrzích, které padly, budeme hlasovat ve třetím čtení. Já připomínám, aby tento návrh zákona platil bezproblémově k 1. 1. příštího roku, že ministr financí avizoval zítra v ranních hodinách návrh na zařazení třetího čtení na pátek, a že tedy o všech těchto návrzích budeme hlasovat v pátek. O tom jednom jediném budeme hlasovat teď, a to je návrh pana poslance Doležala, který nedoporučuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Jednak vás, dámy a pánové, všechny odhlásím, jednak připomínám návrh navrhovatele, který v souladu s jednacím řádem dal návrh na zkrácení lhůty na 48 hodin. To podrobíme hlasování také nyní. Takže vás prosím, abyste se přihlásili, a pokud jste přihlášeni, hlasováním rozhodneme o návrhu pana poslance Doležala vrátit návrh zákona výboru k novému projednání. Jste přihlášeni? Mně se zdá, že vás je tady více než 145, ale mohu se samozřejmě mýlit.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 17. Kdo s návrhem pana poslance Doležala souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 167 poslanců, 83 bylo pro, 80 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Zdá se, že je všechno v pořádku, takže můžeme přistoupit k hlasování o návrhu pana navrhovatele na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin.

 

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano" v hlasování pořadové číslo 18, které jsem zahájil. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 168 poslanců, 108 bylo pro, 42 proti. Návrh byl přijat.

 

Končím druhé čtení. Děkuji panu ministrovi a panu zpravodaji.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 29/2000 Sb., o poštovních službách
a o změně některých zákonů (zákon o poštovních službách),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 689/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr informatiky pan Vladimír Mlynář. Pane ministře, mikrofon je váš.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych jenom stručně uvedl tisk 689, novelu poštovního zákona, a odkázal na své úvodní slovo v prvém čtení a pouze připomněl, že předmětná novela harmonizuje některé prvky s evropským právem. Jde zejména o další krok k liberalizaci poštovních služeb, tedy zavedení pojetí poštovních služeb v souladu se směrnicí jako za prvé živnosti volné, za druhé vynětí poštovních služeb do zahraničí z poštovního monopolu.

Významnou součástí novely je také převod regulačních pravomocí z Ministerstva informatiky na Český telekomunikační úřad v logice nezávislých regulátorů, tak jak si EU předsevzala ve svých základních principech.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP