(9.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Důvodem, proč nejsou v zákoně muzejní a školní sbírky vyňaty z registrace, je jejich nesnadná právní odlišitelnost od soukromých sbírek.

Kolik certifikovaných dovozů a vývozů bylo uskutečněno od platnosti stávajícího zákona? Od 1. května 2004 bylo přijato 12 certifikátů a za tři měsíce bylo dovezeno 1,8 kg surových diamantů v deklarované hodnotě 2,5 milionu korun.

Kolik je registrovaných subjektů v České republice? Dosud se registrovalo sedm osob v obecné registraci a 19 osob ve zvláštní registraci.

A kolik diamantů se ročně doveze? Doveze se zhruba 7 až 10 kilogramů diamantů ročně.

Čili potvrzuji slova, která už jsem zde pronesl ve svém úvodním vystoupení. Tato agenda není rozsáhlá, objemy dovozů nejsou nijakým způsobem ohromující, ale je nutno, aby Česká republika tuto oblast měla dostatečně právně pokrytou. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Probíhá obecná rozprava, do které se lze přihlásit. Ale pokud se do ní nikdo nehlásí, tak obecnou rozpravu končím.

Zeptám se pana zpravodaje, jestli snad v rozpravě zaznělo něco, o čem bychom měli hlasovat, ale zdá se mi, že tomu tak není. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miloš Melčák: Pane předsedo, na vaši otázku, zda něco hlasovatelného zaznělo v obecné rozpravě, odpovídám, že nezaznělo. Pouze vystoupili tři poslanci, resp. dva poslanci a místopředseda vlády. Na otázky, které položil pan poslanec Rozehnal, předpokládám, že pan místopředseda vlády odpověděl bezezbytku, takže nemáme v tuto chvíli žádnou nevyřízenou záležitost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Myslím, že mohu zahájit podrobnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Martínek a pak se hlásí pan poslanec Rozehnal. Nejdřív pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, předem se omlouvám, že vás bohužel zdržím, ale bohužel technicky se nepodařilo zajistit do této chvíle rozmnožení materiálu, který předkládám, tudíž ho budu nucen přečíst. Ale avizuji, že ho dostanete v krátké době v písemné podobě.

Pozměňovací návrh k tisku číslo 688. Dosavadní článek 1 - 3 se označí jako část první. Část první - článek 1 - 3, doplňuje se část druhá, která zní: Změna zákona číslo 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Zákon číslo 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění zákona číslo 436/2004 Sb., a zákona číslo 437/2004 Sb., se mění takto:

Za prvé. V § 1 odst. 1 se za písmeno c) vkládá nové písmeno d), které zní: d) postup při udělování koncesí. Dosavadní písmena d) a e) se označí jako písmena e) a f).

Za druhé. V § 9 se vkládají nové § 9A, 9B, které včetně nadpisu zní:

§ 9A: Koncese na stavební práce. Koncese na stavební práce je obdobnou veřejnou zakázkou jako veřejná zakázka na stavební práce s tím, že protiplnění za provedení stavebních prací, které jsou předmětem této koncese, spočívá v právu stavbu po stanovenou dobu využívat nebo provozovat. Toto právo může být spojeno s poskytnutím peněžitého plnění veřejným zadavatelem.

§ 9B: Koncese na služby. Koncese na služby je obdobnou veřejnou zakázkou jako veřejná zakázka na služby s tím, že protiplnění za poskytnutí služeb, které jsou předmětem této koncese, spočívá v právu tyto služby po stanovenou dobu provozovat. Toto právo může být spojeno s poskytnutím peněžitého plnění veřejným zadavatelem.

Bod 3. V § 17 se na konci písmena l) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno m), které zní: m) koncesionářem dodavatel, kterému byla udělena koncese na stavební práce nebo koncese na služby.

Za čtvrté. Za část třetí se vkládá nová část čtvrtá, která včetně nadpisu zní:

Část čtvrtá - udělování koncesí. Hlava 1, nadlimitní koncese na stavební práce.

§ 71A odstavec 1: Veřejný zadavatel uděluje podle této hlavy koncese na stavební práce, u nichž předpokládaná cena předmětu koncese dosáhne nebo přesáhne finanční limit uvedený v § 14 odst. 3.

Odstavec 2: Předpokládaná cena předmětu koncese se určí postupem podle § 18 a 21.

§ 71B odstavec 1: Řízení o udělení koncese (dále jen koncesní řízení) na stavební práce zahajuje veřejný zadavatel uveřejněním oznámení o zahájení koncesního řízení. Toto oznámení je výzvou k neomezenému počtu dodavatelů k podání žádosti o účast v koncesním řízení a veřejný zadavatel je povinen oznámení uveřejnit podle § 84 odst. 1.

Odstavec 2: Pro oznámení podle odst. 1 je veřejný zadavatel povinen použít formulář, který obsahuje identifikační údaje o zadavateli včetně osobních údajů v rozsahu uvedeném v § 29 odst. 3. Formulář dále obsahuje zejména informace o předmětu koncese na stavební práce a o právech s ní spojených, místo provedení stavebních prací, lhůtu pro předkládání žádosti o účast v řízení, kvalifikační kritéria podle § 30, kritéria pro udělení koncese a popřípadě požadavek podle § 71E.

Za třetí. Vzor formuláře. Podle odstavce 2, postup při jeho vyplnění a formy odeslání stanoví prováděcí právní předpis.

§ 71C odstavec 1: Lhůta pro doručení žádosti včetně požadovaných dokladů k prokázání kvalifikace zájemců o účast v koncesním řízení nesmí být kratší než 52 dnů. Lhůta počíná běžet dnem následujícím po dni uveřejnění oznámení o zahájení koncesního řízení.

Odstavec 2: Předpokladem k účasti v koncesním řízení je splnění kvalifikace podle kritérií stanovených v oznámení o zahájení koncesního řízení.

§ 71D odstavec 1: Veřejný zadavatel je povinen udělit koncesi zájemci, který nejlépe splnil kritéria stanovená v oznámení o zahájení koncesního řízení.

Odstavec 2: Rozhodnutí o udělení koncese zájemci vybranému podle odstavce 1 zašle veřejný zadavatel neprodleně všem ostatním zájemcům, nebyli-li z koncesního řízení vyloučeni. V rozhodnutí veřejný zadavatel uvede identifikační údaje o vybraném zájemci včetně osobních údajů v rozsahu uvedeném v § 60 odstavec 1 a odůvodnění udělením (??) koncese tomuto zájemci.

Odstavec 3: Veřejný zadavatel nesmí uzavřít smlouvu, na jejímž základě má být koncese plněna, do 15 dnů od doručení rozhodnutí podle odstavce 2.

Odstavec 4: Ustanovení § 88 a část 8 se použijí obdobně.

§ 71E: Veřejný zadavatel může požadovat, aby

a) koncesionář zadal nejméně 30 % z celkové ceny stavebních prací, které jsou předmětem koncese na stavební práce, třetím osobám. Veřejný zadavatel musí umožnit zájemci zvýšení tohoto podílu; minimální procentuální podíl se uvede ve smlouvě, na základě které má být koncese plněna, nebo

b) zájemce o udělení koncese uvedl v nabídce případný procentuální podíl z celkové ceny stavebních prací, jež má v úmyslu zadat třetím osobám.

§ 71F: Za prvé. Koncesionář, který je veden veřejným zadavatelem, musí v případě uzavírání smluv na provedení stavebních prací s třetími osobami postupovat podle tohoto zákona jako ostatní zadavatelé.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP