(14.10 hodin)

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem přišel k mikrofonu jenom z jediného důvodu - abych vás upozornil na jedno úskalí, které se váže k zákonu, který budeme dnes schvalovat, a to je úskalí věcných břemen. Věcná břemena se v návrhu zákona vyskytují celkem v sedmi paragrafech a v původním návrhu zákona byla řešena v pěti paragrafech.

Vládní návrh zákona upravil řešení věcných břemen ve dvou paragrafech a hospodářský výbor odlišně v jiných pěti paragrafech, takže máme na stole k hlasování návrh, který předpokládá, že by se věcná břemena ani nemusela zřizovat, pokud by došlo k jakési dohodě. Dohoda je institut, který nezakládá právo zřízení věcného břemene a zapsání do katastru. Věcné břemeno se do katastru vkládá na základě smlouvy. A protože tato situace je velmi složitá a protože vláda nedbala plně připomínek Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, chtěl bych vás požádat, abych potom v podrobné rozpravě mohl navrhnout, jakou procedurou bychom se vyhnuli nebezpečí, abychom měli pro každý typ energie jiný typ zápisu věcného břemene v případě zřizování věcného břemene, protože věřím, že všichni, jak tady sedíme, uznáváme, že věcné břemeno zapsané do katastru je jedinou zárukou, že nový majitel nemovitosti bude vědět, že pod pozemkem mu vede jakési vedení a že ho musí respektovat.

V podrobné rozpravě před hlasováním -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Počkejte, pane poslanče, ale to je rozprava ve třetím čtení.

 

Poslanec František Beneš: Před hlasováním pak uvedu v návrzích procedury, jakým způsobem postupovat, abychom se vyhnuli úskalí, že budeme mít na konci nesourodý zákon.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, takhle ano, ale podrobná rozprava už nebude. Je to jasné?

Prosím, kdo další se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Tady žádné členění na obecnou a podrobnou rozpravu už není. Doufám, že je to jasné.

Do rozpravy ve třetím čtení se hlásí pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, pane ministře, dámy a pánové, myslím si, že teď je čas načíst ještě legislativně technické změny, abychom o nich potom v závěrečné fázi mohli hlasovat. Proto mi dovolte tyto změny načíst:

1. V bodu 237 § 91 odst. 3 "§ 12a odst. 1 a 5 nahradit § 12a odst. 1 a 6". V závorce mám ještě poznamenáno, že v A19 vložen odst. 3 do odst. 12a.

2. V bodu 249 promítnout zrušení § 19, což se týká návrhu hospodářského výboru /A29/.

3. V bodech 110, 111 a 126 promítnout zrušení písm. v) § 25 odst. 11, což řeší pozměňovací návrh A44.

4. V bodu 237 § 91 odst. 1 písm. c), e) a g) promítnout vložení nového odstavce 2 do § 50 - řeší návrh hospodářského výboru A62.

5. V bodu 237 § 91 odst. 1 písm. c), d) a e) promítnout vložení odst. 2 do § 72, což je otázka návrhu hospodářského výboru bod bodem A93.

6. V bodu 237 § 91 odst. 1 písm. a) promítnout zrušení § 72a, což je otázka návrhu hospodářského výboru pod bodem A96.

7. Do článku 2 - Přechodná a závěrečná ustanovení - zařadit obsah bodu A110 jako další bod Přechodných a závěrečných ustanovení.

8. Pokud by byl přijat pozměňovací návrh uvedený pod písm. F3, je nezbytně nutno tento návrh promítnout do všech ustanovení novely zákona.

9. A tady si dovolím říci, že si to možná vyžádá samostatné hlasování Sněmovny. Jde o to, že nevím, jestli Sněmovna bude akceptovat jako legislativně technickou úpravu účinnost zákona, protože účinnost zákona doposud je dána k 1. 12. 2004 a nově bych navrhl, i z logiky věci, aby to bylo k 1. lednu 2005.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pořád ještě probíhá rozprava ve třetím čtení a do té se lze přihlásit v této chvíli. Hlásí se pan poslanec Josef Hojdar.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, protože pan kolega Vojíř jako zpravodaj se už víceméně se pustil do procedury, požádal bych, aby se samostatně hlasovaly body č. 8, 27, 32, 51, 52, 53, 59, 68, 108, 110 pozměňovacích návrhů hospodářského výboru, tak jak je máte předložené na lavice. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vzhledem k tomu, že vidím, že vystupující už stejně mluví k proceduře, tak v každém případě rozpravu končím.

Pan poslanec Hovorka se ještě hlásí do rozpravy ve třetím čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP