(10.00 hodin)
(pokračuje Páralová)

Domnívám se, že by si zákonodárci zasloužili podrobný rozbor ušetřených finančních prostředků za jednotlivé dávky i v návaznosti na nově přijaté zákony; zákonodárci budou totiž povinni občanům toto své závažné rozhodnutí vysvětlit.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní poslankyně. Otevírám obecnou rozpravu, do které se mi přihlásil jako první pan poslanec Antonín Zralý.

Omlouvám se panu poslanci Zralému - pan poslanec Tlustý, pokud chce využít přednostního práva, má přednost.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, využil jsem přednostního práva proto, aby hned na počátku rozpravy zaznělo veto nejméně 50 poslanců poslaneckého klubu ODS, a prosím, aby povstali a mohli být přepočítáni. (Poslanci ODS vstávají.)

Všichni tito poslanci považují postup vlády za pokrytecký, a to z následujících důvodů.

Za prvé. V této Sněmovně tento týden bylo rozdáno osm miliard pro naše policisty, a to na každý rok. Teď tady slavně nejnižším příjmovým skupinám má být ušetřena 1,8 miliardy. To je první pokrytectví.

Druhé pokrytectví. Paragraf, jehož platnost chce vláda na jeden rok pozastavit, je paragraf, který proti hlasům ODS v tomto znění prosadila právě sociální demokracie. Jinými slovy, chce odložit o jeden rok platnost toho, co sama "slavně" prosadila. A to je vtip, který sociální demokracie opakuje už potolikáté.

Třetí důvod, proč toto podle našeho názoru nepřichází učinit... Chtěl jsem říci pouze třetí nejdůležitější a ne ty další, které přicházejí v úvahu. Odložením platnosti tohoto paragrafu se totiž podstata problému nevyřeší. Pouze se o jeden rok odloží provedení zvýšení životního minima a to je další trik, tentokrát předvolební, který sociální demokracie opakovaně používá.

To jsou nejméně tři důvody, pro které vetujeme postup podle § 90 odstavec 2. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným do obecné rozpravy je pan poslanec Antonín Zralý a pak se hlásí paní poslankyně Jitka Vojtilová.

 

Poslanec Antonín Zralý: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené paní, vážení pánové, s velkou slávou byl sociálně demokratickou vládou v roce 2001 přijat automatický mechanismus k valorizaci životního minima a tím celého sociálního systému. Dnes, když má konečně po třech letech dojít k naplnění jeho usnesení, se vláda rozhodla tak neučinit, a to pro 1,8 miliardy korun.

Ano, poslední valorizace životního minima byla uskutečněna k 1. říjnu 2001. Už to zde zaznělo. Od té doby vzrostly spotřebitelské ceny o 3,9 % a životní náklady důchodců a rodin s dětmi v nízkém příjmovém pásmu o 4,9 %. Do konce roku se předpokládá, že inflace spotřebitelských cen poroste o dalších 0,6 až 1,3 % a v roce příštím se předpokládá nárůst o cca 4,6 %, jak je uvedeno v důvodové zprávě. Sečteno a podtrženo, za čtyři léta a tři měsíce nečinnosti vlády poklesne reálná kupní síla dávek českého sociálního systému o 7 až 8,9 procentních bodů, měřeno nepřesně dle obecné inflace. Měřeno přesně, to je podle konkrétních životních nákladů jednotlivých sociálních skupin, poklesne reálná kupní síla českého sociálního systému o 10 až 11,9 procentního bodu. Převedeno na peněžní jednotky, pak kromě porodného, které je jednorázové, ve všech ostatních případech jde o částky vyplácené měsíčně, z toho u dětských přídavků o 28 až 82 Kč, u sociálního příplatku o 75 až 109 Kč, u porodného o 1006 až 6033 Kč, u rodičovského příspěvku o 425 Kč, u příspěvku na bydlení o 82 až 144 Kč, u dávek sociální potřebnosti o 488 až 1695 Kč, u příspěvku na péči o osobu blízkou o 442 až 759 Kč, u zvýšení důchodů pro bezmocnost o 464 až 1740 Kč, a mohl bych dále pokračovat.

Omlouvám se váženým kolegyním a kolegům za únavnou snůšku čísel, ale bez těchto faktů nelze odpovědně hlasovat. Je ostudou vlády, že tak neučinila sama, a domnívám se, že komplexní a kvalitní zdůvodnění svého návrhu je její povinností. Zásadně pak odmítám vládní tvrzení, že jde o návrh jednoduchý a naléhavý, a proto je možné použít projednávání zkrácené. Naopak, jak dokazují fakta, jde o návrh věcně velmi významný a systémově pak o návrh zásadní, který bude mít výrazné dopady na rodiny s dětmi, invalidy, starobní důchodce a na osamělé matky živitelky. Tady nejde jenom pouze o dlouhodobě nezaměstnané, jak zdůvodňuje vláda.

Navíc návrh je s programovými závazky vlády v přímém rozporu, přesto jej neváhala předložit. Cituji: Vláda považuje za svou prioritu úsilí o překonání kritického stavu demokratického vývoje v České republice, který ohrožuje budoucnost naší společnosti a našeho národa. Nebo: Základem sociální politiky bude boj proti nezaměstnanosti, chudobě a sociálnímu vyloučení. A tak bychom mohli pokračovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP