(9.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Mám tady i návrh na odhlášení, takže vás odhlásím a prosím, aby všichni, kdo chtějí hlasovat, se znovu přihlásili. Budeme hlasovat.

 

Nejdříve budeme hlasovat o prvním návrhu. Kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy výboru pro evropské záležitosti potvrdili poslance Pavla Svobodu?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 156, přítomno 181 poslanců. Pro hlasovalo 129, proti 6. Návrh byl přijat.

 

A nyní, kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví potvrdili poslance Jaroslava Krákoru?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 157, přítomno 183 poslanců. Pro hlasovalo 118, proti hlasovalo 13. Návrh byl také přijat.

 

Konstatuji, že jsme potvrdili předsedy obou výborů Poslanecké sněmovny. Myslím, že můžeme ukončit projednávání bodu č. 82.

 

Dalším bodem našeho programu je bod č. 23

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 463/1991 Sb.,
o životním minimu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 787/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych uvedl změnu zákona, kterým se mění zákon č. 463/1991 Sb., o životním minimu, ve znění pozdějších předpisů.

Navrhuje se přechodné pozastavení platnosti valorizační podmínky pro zvýšení částek životního minima na rok 2005. Jedná se o jedno z opatření k dosažení úspor státního rozpočtu z vyplácení sociálních dávek, jejichž nárok a výše jsou dovozovány od úrovně životního minima. Toto opatření by mělo přispět ke snížení deficitu veřejných financí. Realizace tohoto opatření by měla znamenat, že nedojde k navýšení v oblasti sociálních dávek přibližně o 1,8 miliardy Kč. Vzhledem k možným motivačním účinkům ve vztahu k zaměstnanosti by se kromě toho mohly mírně zvýšit příjmy státního rozpočtu v souvislosti s placením daní a pojistného na sociální zabezpečení nově zaměstnaných, tedy více osob motivovat, a naopak by se mohly snížit státní výdaje na sociální ochranu těchto osob i jejich rodin a platby státu do pojistných systémů.

K sociálním dopadům navržené úpravy je třeba dodat, že rodiny sice mohou po uplatnění navrhovaného opatření získat méně finančních prostředků ze systému nárokových dávek státní podpory, než by tomu bylo po zvýšení životního minima, ale stále zůstává možnost adresného poskytování dávek sociální péče i nad úroveň životního minima sociálně potřebným rodinám, pokud prokáží odůvodněně vyšší náklady na zabezpečení svých základních životních potřeb, např. na úhradu vyšších nákladů na bydlení, případně na své děti ve škole a podobně. Tato forma sociální pomoci podléhá individuálně posouzení ekonomické a sociální situaci domácností, včetně majetkových poměrů a ochoty pracovat.

Vzhledem k tomu, že tuto změnu je potřeba schválit ještě do konce letošního roku, je navrhováno, aby byla projednávána podle § 90 odst. 2 ve zkráceném řízení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Vážení kolegové, byl jsem upozorněn na to, že jsme změnili pořad schůze a že někteří poslanci nemají tady příslušné tisky. Chtěl bych dát příležitost, aby si každý sem své tisky mohl přinést. Pokládám to za korektní.

Zároveň pan poslanec Tlustý chce něco říci.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Chtěl bych využít této pauzy a svolat poslanecký klub ODS, čímž by se spojily dva účely k témuž; na 10 minut do státních aktů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: V 9.44 hodin vyhlašuji pauzu do 9.55 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.44 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP