(17.50 hodin)
(pokračuje Říman)

Když se podíváme do návrhu rozpočtu, tak zjistíme, že nic z toho není pravda. Celkový výdajový růst 4,5  % je sice slušný, vzhledem k předpokládané inflaci něco přes 3 % příští rok, resp. vzhledem k rozpočtovému rámci výše deficitu je samozřejmě tento růst příliš expanzivní. Vláda by měla více šetřit. Ale rozklíčujeme-li těchto 4,5 % do struktury, tak vidíme, že právě ty resorty nebo sektory, které vláda vždycky zdůrazňovala a zdůrazňuje jako své priority, tak nerostou v mnoha případech ani tímto tempem.

A položíme-li si otázku, co tedy je vládní prioritou kromě těch dvou položek, které byly zmíněny panem poslancem Recmanem, co je skutečnou prioritou, když se podíváme do čísel a ne jenom do proklamací, tak zjistíme jednu, já myslím, skoro neuvěřitelnou věc - protože tou největší prioritou z priorit jsou, dámy a pánové, výdaje na úřednictvo, výdaje na provoz byrokratického aparátu České republiky.

Pan ministr financí kroutí hlavou, tak já mu doporučím, aby do těch zelených desek nahlédl. A není to jenom stokrát propíraný a dneska hlasovaný růst v rámci bezpečnostního aparátu. Je to celé úřednictvo a nejsou to pouze jeho platy, ale jsou to i tzv. běžné výdaje, tedy to, co souvisí s tím, že úřednictvo nejenom bere nějakou gáži, ale také někde sedí, kde se topí, telefonuje, jsou tam počítače, tužky atd. atd.

Výdaje na provoz administrativního aparátu České republiky porostou v příštím roce o 12 %. Já bych byl rád, abyste si to číslo uvědomili - 12 %! Celkové výdaje rostou o 4,5 %. To znamená, v mnoha dalších položkách musí růst o méně než o 4,5 %, když někde rostou o 12 %. A doporučoval bych vám, abyste se podívali, kolik ve kterých položkách roste. Nejvíce rostou běžné výdaje státu - 12 %.

Já myslím, že byste to uhádli, ale prozradím vám to, kdo je naprostým přeborníkem, který resort, v tomto růstu. Samozřejmě ten, který nejvíce myslí na lidi, a tím je ministr práce a sociálních věcí Škromach. Výdaje jeho úřadu rostou o 46 %, tedy bezmála o polovinu. To i v souvislosti s dalšími fakty, která sdělím, je opravdu bezprecedentní.

Jinými slovy, myšlení vlády je opravdu těžko pochopitelné. Ve zdůvodnění, proč běžné výdaje na administrativu rostou takovým tempem, lze najít cosi jako: rostou celkově ceny, roste cena elektřiny, plynu, telekomunikací atd. atd. Ale vážená vládo, elektřina, plyn, telefony, papíry nerostou jenom vám. Rostou i všem ostatním. Rostou občanům, rostou firmám. Jinými slovy, scénář běžného občana za této situace je asi následující: musím víc zaplatit na daních vládě, musím víc zaplatit za elektřinu, za plyn, takže mi asi nezbude tolik na to ostatní. Jinými slovy, občan musí restrukturalizovat svůj rozpočet, to znamená, musí začít šetřit.

Scénář vlády je opačný. Rostou náklady. Ano, mělo by se šetřit. Ale přece není třeba šetřit - můžeme zvětšit rozpočet na straně příjmů, na rozdíl od občana. Není nic snazšího než deficit. Ten už jsme vyzkoušeli, a když to nestačí, protože nám do toho mluví něco, jako je Evropská unie, tak ostříháme naše ovce neboli své občany. Oni musí šetřit tak jako tak, tak budou šetřit i za nás. (Úsměvy sociálně demokratických poslanců.)

Dámy a pánové, vy se smějete, ale je tomu tak. Vy jste vytáhli v rámci rozpočtu 2005 na základě zvýšených daní, které jste odhlasovali, dalších 40 miliard z kapes daňových poplatníků. Za těchto 40 miliard si vláda a její aparát bude v příštím roce dobře a spokojeně žít. (Potlesk ODS.) Nepřipomíná vám to náhodou něco? Mně ano!

Už jsem toho pána jednou tady citoval, budu ho citovat znovu. Feldkurát Katz řekl kdysi slavnou větu: "To se nám to hoduje, když nám lidé půjčují!" (Potlesk ODS.) A já bych řekl, že naše vláda to vylepšila: "To se nám to hoduje, když můžeme lidi okrádat!" (Potlesk ODS.) Ovšem někde se na ty hody musí vzít. To dá rozum.

Jak jsem řekl, už nestačí deficit, nestačí dokonce ani růst daní. Musí se začít škrtat ve výdajových položkách. To je v pořádku. Debatu vedeme o tom, jestli to škrtání bylo vedeno správnou tužkou a správným směrem. Je třeba někomu něco sebrat, někomu, kdo je závislý na prostředcích ze státního rozpočtu. A teď opět poslouchejte dobře, zejména vy v sociálně demokratických lavicích a zejména ti z vás, kteří jste svrhli svého bývalého premiéra, protože prý nedostatečně plnil sociálně demokratický program: poprvé v tomto návrhu rozpočtu od roku 1989 klesají celkové výdaje na sociální služby, když nezapočítáme penze. A není to pokles jenom nějaký kosmetický, jsou to rovnou dva procentní body, což v těch miliardách je znát. Klesají například vládní výdaje na státní sociální podporu - o 7 %, na dávky vyplacené obcemi - dokonce o 14 %, na podpory v nezaměstnanosti. A dokonce, i když ne hodně, to uznávám, ale klesají a inflace nějaká bude, i příplatky k důchodům pro bezmocnost.

Jinými slovy, vláda si už nehraje na Jánošíka tak jako za Špidly, kdy argumentem pro růst výdajů a ždímání lidí a enormní deficity byla odpověď - vláda přece ty prostředky lidem prostřednictvím státního rozpočtu vrací. Tak vážení, od příštího roku nevrací - nevrací! Myslím, že to je velmi pozoruhodný rys tohoto rozpočtu, a proto o něm mluvím.

Zkusme si to shrnout ještě jednou. Vláda zvedla lidem daně. Říkala přitom, je to pro to, abyste se měli lépe, aby nám vydržel sociální stát. Ale kam ve skutečnosti ty peníze dala? Ne zpět lidem. Jenom vyvoleným! Byrokratům na pohodlnější židle a policejním silám na vyšší žoldy. (Potlesk ODS.) Tak jaký stát tato vláda buduje? Alexandra Bacha nebo Gustava Husáka? Ne, promiňte, přece Stanislava Grosse!

Tento rozpočet je velmi špatný, z důvodů, které jsem uvedl, ale i z důvodů dalších horší než ty předchozí.

Mohli bychom pokračovat dál. Kde je ono proklamované snižování státního aparátu o dvě procenta? Počet úředníků ve státní správě klesne o šestnáct - ne procent, stovek nebo tisíc, ale o šestnáct jednotek lidí. Proč to tam, vládo, píšete? Myslíte si, že na stranu 62 se nikdo z nás neprokouše? Tak to se mýlíte. Kde jsou zdůrazňované investice do budoucnosti? Kapitálové výdaje rostou pomaleji než celkový růst výdajů a po započtení 19procentní DPH dramaticky klesají. A co mimorozpočtové zdroje - fondy bydlení, fondy dopravy? Jak je vidět, dobrá zpráva pro investory - Telecom je třeba prodat příští rok za každou cenu, jinak se zastaví nejen výstavba dálnic, ale i tak obyčejné věci, jako je stříhání trávy kolem silnic. O plnění šílených příslibů nepřítomného ministra Paroubka ani nemluvě.

Zkrátka a dobře, tento rozpočet je horší než ty předchozí v tom, že už si ani na nic nehraje. Ani na Jánošíka, ani na budovatele, ani na mecenáše, ani na podporovatele vzdělanosti, dokonce ani na zachránce ekonomiky a sociálního státu. Na nic. Chce jen proklouznout do dalšího roku. Je přesně takový, jako je tato vláda a jako je její šéf - bez názoru, bez vize, bez budoucnosti! Ale mocenské priority má zmáknuty dobře.

Děkuji. (Potlesk ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásil jako první pan poslanec Petr Lachnit a pak Robert Kopecký. Ale nejdřív Petr Lachnit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP