(16.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Od představitelů opozice se zde nesetkáme s jediným nepopulárním návrhem.

Ale přece ODS sama dobře ví, že zavedení rovné daně nebo jakékoli daňové změny, zejména snižování daní, samo o sobě nemůže řešit problém sklonu k deficitu, který je zabudován v českých veřejných rozpočtech. Proč neřeknete jasně před touto Poslaneckou sněmovnou, před občany této země, jak byste řešili problematiku výdajů? Jestliže kritizujete tuto vládu za to, že rostou meziroční výdaje, i když snižujeme schodek, tak proč neřeknete, jak byste si představovali růst výdajů, kde byste škrtali, kde byste neškrtali, jak byste přidávali? Jaká je vaše představa o valorizaci penzí, pokud nás kritizujete za to, že zvyšujeme výdaje na důchody v příštím roce o 13,5 % a že v průměru valorizujeme penze o 400 Kč? Vy nás za to kritizujete, ale řekněte - co byste dělali? Nedělali byste žádnou valorizaci, nebo byste dělali valorizaci menší. Jestliže byste dělali valorizaci větší, kde byste na to vzali, jestliže chcete snižovat daně? Myslím si, že je potřeba, aby vaše argumenty měly logiku, aby byly ucelené, abyste se netvářili, že existují jen samá populární opatření, prostřednictvím kterých vy jako ODS zajistíte vyrovnanost státního rozpočtu do roku 2010. Nezajistíte. Řekněte na rovinu, jaká by byla vaše opatření k výdajové straně, pochlubte se občanům, co na ně chystáte ve vaší modré šanci. Myslím si, že řadě lidí přejde chuť a že řadě lidí zkazíte náladu a že řada lidí zjistí, že vaše politika povede tuto zemi k chudobě, k sociálnímu rozdělení.

Poslední příklad, proč vaše politika povede tuto zemi k sociálnímu rozdělení, je vaše stará známá rovná daň. Rovná daň rovná se dárek pro příjmově nejbohatší skupiny. Zaměstnancům, kterých je v této zemi nejvíce a kteří platí daně v 15% sazbě, živnostníkům, kteří platí daně v 15% sazbě, a těch je nejvíce, vaše rovná daň nepřinese nic, budou platit stejné, možná dokonce větší daně. Rovná daň přinese nejbohatším lidem, těm, kteří platí daně ve 32procentním pásmu, těm daně snížíte na polovinu. Lidem, kteří mají příjmy v milionech a desetimilionech korun ročně, jako jsou třeba poslanci, snížíte daně na polovinu. Týká se to i členů vlády, týká se to lidí, kteří platí daně ve 32procentním pásmu. Řekněme si na rovinu, ve prospěch koho je navržená rovná daň. Není to něco, co by pomohlo dvěma třetinám občanů České republiky, je to něco, co pomůže 10 až 15 procentům, ale pomůže jim to hodně. Nejbohatším rovná daň ušetří stovky tisíc, lidé, kteří mají podprůměrnou mzdu, zaplatí více, protože budou platit vyšší DPH za potraviny. Těmto lidem vaše rovná daň sebere další peníze z peněženky proto, abyste té nejbohatší vrstvě mohli snížit daně z 32 % na 15 %. To je realita a to je podstata rovné daně. Myslím si, že si to každý přebere.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pokud se mi podaří zahájit obecnou rozpravu podle písemných přihlášek, budu velmi rád.

Nyní s faktickou připomínkou se hlásí pan poslanec Robert Kopecký.

 

Poslanec Robert Kopecký: Pane předsedající, dámy a pánové, stáváme se svědky někdy až úsměvných věcí. Když tady hovoříme o rozvoji průmyslu, zúčastnil jsem se nedávno otevření průmyslové zóny v Lovosicích, kde pan starosta z ODS velmi plamenně hovořil o rozvoji výroby, o zvyšování pracovních míst, děkoval vládě sociální demokracie a hejtmanovi severních Čech za to, že se tam snaží. Musím se smát tomu, co se tady odehrává. Kritizujeme, že klesá výroba, že všechno je v nepořádku - vždyť je to směšné, je to pro smích malým dětem. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní přistoupíme k rozpravě podle písemných přihlášek. Ještě se s faktickou připomínkou hlásí pan poslanec Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, pan kolega Sobotka tady opakovaně vystupuje způsobem, který vypadá, že teprve teď sociální demokracie nastoupila k vládě. Pokud to pan ministr Sobotka neví, sociální demokracie je již sedmý rok ve vládě, ODS sedmý ve vládě není, byla ve vládě pouhých pět let. To za prvé.

Za druhé. Jednoduchý propočet s odpočitatelnou univerzální položkou 6 tis. Kč, pane ministře - i dítě na prvním stupni základní školy si spočítá, že člověk v nejnižší daňové kategorii na zavedení rovné daně podle našeho konceptu vydělá. Prosím, abyste si tuto jednoduchou početní úlohu spočítal i vy.

Za třetí. Vámi démonizovaná ekonomická krize z roku 1997 spočívala v následujícím. V této zemi v té době hrozil dvacetimiliardový deficit státních financí. Od té doby se v této zemi běžně stát zadlužuje o sto miliard korun ročně. Jestliže tehdy to byla ekonomická krize a teď je to šestkrát větší deficit než tehdy, o čem můžeme mluvit dnes? O superkrizi, o hyperkrizi veřejných rozpočtů - nebo jak to chcete nazvat? Podle mého názoru jiný název než superkrize veřejných rozpočtů si to nezaslouží. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Všechny vás prosím, pokud se hodláte přihlásit s faktickou připomínkou, dodržujte jednací řád. S faktickou připomínkou ještě pan kolega Mládek.

 

Poslanec Jan Mládek: Dámy a pánové. Pane předsedající, vzkažte panu místopředsedovi Nečasovi, že kdyby možná více poslouchal čestného předsedu své strany, dozvěděl by se, že krize v roce 1997 nebyla odstartována deficitem státního či veřejných rozpočtů, ale schodkem běžného účtu a propadem zahraničního obchodu, o kterém se tenkrát domnívali, že je větší než 8 % HDP, a pak se ukázalo, že statistický úřad nehlásil úplně správně, ale rozhodně to nemělo nic společného s veřejnými financemi, mělo to společné s druhým typem schodku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zpravodaj má v obecné rozpravě přednost. Prosím pana zpravodaje Miroslava Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Budu velmi stručný. Chraň bůh, že bych si dovolil korigovat diskusi, ale ve vší úctě k východiskům daňové politiky kolegů z jedné i druhé strany, ve vší úctě k interpretaci minulosti dovolím si připomenout, že projednáváme vládní návrh státního rozpočtu v prvním čtení, kde máme schválit příjmy, výdaje, saldo a vztahy na místní rozpočty. Možná, že některé odborné semináře na interpretace minulosti by se hodily na jinou půdu než v tomto bodu projednávání pořadu dnešní schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Nyní řádně přihlášený poslanec Martin Kocourek. Připraví se pan poslanec Svatomír Recman.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych i já, a teď v návaznosti na slovo předsedy rozpočtového výboru a jeho doporučení, přednesl názor k právě projednávanému tématu, to je k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2005.

Úvodem bych se s vámi podělil o pocity, které vytváření tohoto mého názoru na tento vládní návrh zákona předcházely. Chci tím připomenout, že jsem před rokem z tohoto místa musel vyslovit na adresu vlády Vladimíra Špidly, jeho rozpočtové politiky a jeho návrhu rozpočtu na rok 2004, devět velmi kritických tezí a závěrů. Mezitím byl ale Vladimír Špidla sesazen a odešel do Bruselu a od poloviny roku 2004 máme nového premiéra Grosse, premiéra, který se nechával slyšet, že v jeho vládě bude polovina nováčků, více žen a více nestraníků z podnikatelské sféry. Protože premiérovým slovům naslouchám velmi pečlivě, mimo jiné jsem se dočetl, že to myslí upřímně, nezbylo mi nic jiného, než mé loňské silně kritické teze Špidlovy rozpočtové politiky hodit do koše. Začal jsem si lámat hlavu, co nového a chytrého novému hejnu Grossových nestranických ekonomických ministrů nad návrhem rozpočtu na příští rok řeknu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP