(17.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Otevírám rozpravu. Pan ministr Libor Ambrozek žádá o slovo jako první. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych říci úplně úvodem, že Českomoravská myslivecká jednota má s Ministerstvem životního prostředí dohodu o spolupráci, stejně jako řada jiných organizací, bereme i toto sdružení přes řadu extrémních projevů jako sdružení, které se věnuje péči o krajinu, a že nakonec třeba i dobrá spolupráce je mezi Českým svazem ochránců přírody a myslivci. Jedním z výrazů této spolupráce byl třeba před několika dny společně vyjádřený nesouhlas s případným krácením krajinotvorných programů.

Co se týče záchranných programů, ze zkušenosti vyplývá, že záchranné programy kriticky ohrožených druhů rostlin a živočichů musí být podloženy maximem odborných poznatků. Většina těch dosavadních záchranných programů se neřídila nějakou koncepcí, ale spíše chovem v zajetí těchto druhů a jejich následným vypouštěním, případně přenosem části populace z jedné lokality na druhou. Konkrétně v případě tetřívka obecného se jednalo o experimentální projekt a jednalo se nejenom o navrácení ohroženého druhu do přírody, ale především o čerpání dotací.

Tady je potřeba říci, že samozřejmě nechceme bránit těm aktivitám dobrovolným, nicméně pokud žádají o státní prostředky, tak jsem přesvědčen, že to musí podléhat státně schválenému programu. Protože byly dotace přidělovány podle počtu vypuštěných jedinců, byli tetřívci vypouštěni okamžitě po nákupu, aby ztráty úhynem před vypuštěním byly co nejmenší. Nebyla prováděna aklimatizace na prostředí, na změnu krmení, nebylo prováděno přeléčení proti parazitům. Uměle odchovaní jedinci jsou naprosto bezbranní proti predátorům. Z umělých chovů pochází stále stejný genetický materiál, často geneticky defektní z důvodu příbuzenské plemenitby. Stejný problém nastává také při vypuštění velmi malé populace, kdy dochází během tří generací ke genetické korozi a jedinci ztrácejí životaschopnost. Byla prokázána téměř stoprocentní úmrtnost vypuštěných jedinců, a jednalo se tedy o zbytečné plýtvání finančními prostředky a lidskými silami s nulovým efektem pro ochranu ohrožených druhů.

Proto Ministerstvo životního prostředí zadalo úkol vytvořit koncepci záchranných programů, kde se měl jednak stanovit výběr prioritních druhů pro záchranné programy a pravidla přípravy a realizace těchto programů. To je grant, který vzpomínala paní kolegyně Rujbrová.

Ministerstvo životního prostředí zatím schválilo záchranný program pro tetřeva hlušce, což je jeden z těch prioritních ptáků, kde byla Lesům České republiky, Lesnímu závodu Boubín a stejně tak Městským lesům Domažlice udělena výjimka. Oba tyto záměry byly realizovány. Dlouholetý program je schválen pro perlorodku říční. V letech 1998 až 2000 se realizoval záchranný program ryse ostrovida, mimoto je realizován celostátně koordinovaný záchranný program pro sokola stěhovavého a raroha velkého. To jsou tedy ty prioritní druhy.

A pro zajištění efektivní ochrany ohrožených druhů živočichů je třeba v první řadě zvážit příčiny jejich úbytku ve volné přírodě. Skutečně ten tetřívek patří společně s tetřevem mezi druhy, které ustoupily v řadě území, vymizely, a není jednoduché zjistit, zda příčinou bylo rušení člověkem, nebo po zavedení vakcinace lišek přemnožení některých druhů těch drobných predátorů, kteří předtím byli regulováni těmi přirozenými nemocemi. A je potřeba najít jednak tyto příčiny, a potom zavést taková opatření managementová, která by tyto příčiny odstranila a umožnila existenci prosperujících větších populací. Je to především stav biotopů, ale právě také ten další management.

Chtěl bych říci, že ta záchrana ohrožených druhů je skutečně dlouhý, finančně, časově i organizačně náročný proces a že ty projekty, které chtějí být úspěšné, tak je potřeba je dlouhodobě připravovat. Ukazuje to i ten záchranný program tetřeva hlušce, kde trvalo skutečně mnoho let, než se dostavily první výsledky. A chtěl bych na tomto místě deklarovat, že počítáme v tomto samozřejmě se spoluprací jak vědců, tak nevládních organizací, ale také majitelů a správců pozemků a samozřejmě v tom počítáme i se zástupci Českomoravské myslivecké jednoty. Nakonec v té dohodě o spolupráci, kterou jsme uzavřeli, tak je také podpora výsadby určitých remízků pro úkryt zvěře a pásů, které mají umožnit lepší přístup drobné zvěře k potravě.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Paní poslankyně Zuzka Rujbrová se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Mám zde před sebou velmi obsáhlý a alespoň podle mého přesvědčení velmi kvalifikovaný materiál, který polemizuje se stanoviskem Ministerstva životního prostředí, pokud šlo o odmítavé stanovisko k žádosti Lesů České republiky Hradec Králové o udělení výjimky k reintrodukci sokola stěhovavého. Nebudu to číst. Já místo toho přečtu citáty ze zápisu z jednání poradního sboru pro záchranu tetřevovitých v ČR, které se konalo 12. února 2003 na Ministerstvu životního prostředí.

Bod 1. Kontrola plnění závěrů z minulého jednání. a) Pro nedostatek prostředků Ministerstvo životního prostředí nezajistilo zpracování syntézy dosavadních výsledků telemetrického sledování vypuštěných tetřevů v České republice. Bude řešeno letos. - Můj komentář: nesplněno.

Další bod. Vzhledem k náročnosti vydané metodiky pro zpracování záchranných programů nebylo reálné na Ministerstvu životního prostředí transformovat do předepsané podoby návrh záchranného programu tetřívka obecného profesorem Šťastným. Bude řešeno letos. - Nevím, proč nebylo splněno: nesplněno.

Další bod. Přejdu k závěrům, nebudu číst zápis celý. V rámci snahy zpřesnit přehled o stavech tetřevů Agentura ochrany přírody zpracuje a do 28. 2. 2003 předloží na Ministerstvo životního prostředí návrh metodiky jednotného jednorázového sčítání tetřevů na jaře na tokaništích. Její akceptování projedná operativně Ministerstvo životního prostředí s hlavními dotčenými uživateli honiteb. - Můj komentář: nesplněno.

Další bod. Na základě objednávky odboru ochrany přírody zpracuje Agentura ochrany přírody do konce roku 2003 vyhodnocení záchranného programu tetřeva hlušce za polovinu doby jeho platnosti, včetně syntézy telemetrického sledování vypouštěných ptáků. - Nesplněno.

A ještě jeden bod. V rámci finančních možností zadá Ministerstvo životního prostředí dopracování záchranného programu tetřívka obecného dle nové metodiky Lesnické fakulty Praha s důrazem na péči o biotop, stabilizaci stávajících populací s termínem dokončení do konce roku 2003. - Opět není splněno.

Já nebudu žádat Sněmovnu, aby vyslovila nesouhlas s odpovědí na mé dotazy, pane ministře. Já vás prosím, a teď nejen jménem myslivců, ale myslím jménem nás všech: Dělejte něco pro to, abychom za pár let ještě měli co chránit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Táži se, kdo se hlásí další do rozpravy k této interpelaci. Pokud nikdo, děkuji vám a rozpravu končím.

Zeptám se paní poslankyně Zuzky Rujbrové, zda za daných okolností chce navrhnout nějaké usnesení. (Ne.) Vidím, že vidí, že to nemá smysl, a proto tedy končíme projednávání této poslední písemné interpelace, která byla na programu tohoto bloku dnes.

Končím také dnešní jednací den. Přeji vám příjemný večer a dovolte pouze, abych vás informovala o tom, že zítra, tj. v pátek 24. 9., podle schváleného pořadu schůze se budeme nejprve věnovat zákonům vráceným Senátem, poté prezidentem, poté zákonům ve třetím čtení, pak budou následovat volební body a další. Děkuji vám. Příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 17.49 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP