(14.50 hodin)
(pokračuje Gross)

Ten projekt už byl ve vládě v červenci nebo v červnu letošního roku spíše jako jakési zadání a průběžná rekapitulace. Předpokládá se, že již nyní, v průběhu října, resp. možná ještě koncem září, ale to uvidíme, jak se věci stihnou, půjde do vlády tento projekt komplexní, tak aby vláda schválila materiál, který skutečně zavede v konkrétních termínech vznik tohoto centrálního registračního místa, kterým by podle návrhu, tak jak je zatím připravován a jak je na něm zatím shoda, měly být živnostenské úřady, které budou zajišťovat komunikaci s velkou částí státní správy, tak aby se skutečně komfort pro podnikatele, resp. pro ty, kteří chtějí začít podnikat, zvětšil. Spíše aby se naučily úřady komunikovat mezi sebou, než aby toho, kdo chce být ekonomicky aktivní, nutily obíhat dlouhé týdny a měsíce mezi jednotlivými úřady.

Takže není to o tom, že by se tady slibovalo něco, co možná bude za rok za dva. Já vám tady jasně říkám, že v průběhu října tento materiál vláda bude schvalovat. Z něj bude vyplývat jasný harmonogram, jaké organizační a legislativní kroky budeme muset zrealizovat, tak aby se tento cíl naplnil. A budeme se ho snažit v co možná nejkratší době zrealizovat.

A myslím si, že z tohoto pohledu, tak jak je tento materiál připravován na Ministerstvu průmyslu, tak je to konsensuální záležitost nejen státní administrativy, kde byste mohli pochybovat o tom, jestli to je dobře vymyšleno, ale je to materiál, který je připravován Radou pro rozvoj podnikatelského prostředí, kde je velmi aktivně zapojena Hospodářská komora České republiky, Svaz průmyslu a dopravy, tedy reprezentace naší podnikatelské sféry, a na tomto materiálu nejenže spolupracovali, ale byli víceméně těmi, kteří konečnou podobu tohoto materiálu určovali.

Myslím si z tohoto důvodu, že vláda dělá dost, a nejsou to sliby, jsou to konkrétní věci, o kterých hovořím.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Čas vypršel. Ptám se pana poslance Hrnčíře, jestli využije možnosti položit doplňující otázku v délce jedné minuty.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Ano, děkuji. Vážený pane premiére, z vaší odpovědi jsem vyrozuměl, že vše je v úplně nejlepším pořádku. Je jediná drobnůstka - a ta bude vyřešena centrálním registrem podnikatelů.

Já s vámi v žádném případě nesouhlasím, ale přesto se vás tedy ptám. Pokud je tedy podle vašeho mínění vše tak v pořádku, jak říkáte, proti jaké skepsi to chcete bojovat s Grossem? Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Možnost vystoupit má i nyní premiér Stanislav Gross. Má k dispozici dvě minuty.

 

Předseda vlády ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, opět mám pocit, že se neposloucháme. Nikdo nenavrhuje centrální registr podnikatelů, ale navrhujeme centrální registrační místo. Tedy jedno místo, kam podnikatel přijde v rámci živnostenského úřadu, protože registr již dnes existuje, pokud by to pan kolega Benda nevěděl. Takže nic takového se nenavrhuje. Navrhuje se centrální registrační místo, aby se neopakovalo to, co je bohužel dnes nutné k tomu, aby někdo mohl začít podnikat. To znamená obíhat úřady. A my si myslíme, že je zapotřebí těm, kteří chtějí být ekonomicky aktivní, toto zjednodušit. Nevidím důvod, proč by na tom mělo být něco špatného.

A možná by bylo dobré, kdyby pan kolega Hrnčíř, pokud tuto aktivitu zpochybňuje, si o tom povyprávěl s kolegy z Hospodářské komory, případně ze Svazu průmyslu a dopravy, kteří byli motory přípravy tohoto návrhu a kteří se na konečné podobě tohoto návrhu podíleli. Možná že se mu podaří jim své svěží myšlenky vnutit, a třeba by to pak vláda nedělala. Ale silně o tom pochybuji, protože jsme o tom naposledy hovořili v pondělí na strojírenském veletrhu v Brně, a oni se na to velmi těší a chtějí, abychom v tomto něco udělali. A my v tom ledasco uděláme.

A pokud jde o druhou otázku, proti jaké skepsi chceme bojovat. No přesně proti té skepsi, kterou v České republice šíříte. Protože Česká republika je země úspěšná, Česká republika má mnoho lidí, a dokonce velkou většinu lidí, kteří si dokáží poradit v dnešní poměrně složité situaci. A není dobré, pokud se jedna politická strana rozhodne svůj politický profit budovat tím, že bude této zemi snižovat sebevědomí. Snižuje sebevědomí všem lidem, kteří v tomto státě jsou. A je to prostě škoda, protože když má někdo nižší sebevědomí, tak logicky dosahuje nižších výkonů. A tato země má na mnohem větší výkony. Rozumím, že se vám to možná do politického krámu moc nehodí, ale nemělo by se škodit této zemi a lidem, kteří zde žijí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane premiére. S další interpelací vystoupí poslanec Miroslav Beneš, připraví se Ivan Langer. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedo. Pane premiére, já myslím, že tato Sněmovna je plná sebevědomých lidí, a nepochybně vy k nim patříte. A upřímně řečeno jsem rád, že jste již opustili onu skepsi spálené země a jdete do optimistických zítřků.

Ale nyní dovolte, abych přešel k předmětu interpelace. Ten se týká nárůstu počtu úředníků v resortech Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva vnitra, tedy čtyř ministerstev, kterých se výrazným způsobem dotkla reforma veřejné správy. Řada kompetencí těchto institucí byla převedena ať už na kraje, nebo na pověřené obce třetího stupně. A nyní se dostávám k vládnímu prohlášení vlády, v jejímž čele stojíte, kde slibujete, že budete snižovat o dvě procenta ročně stav úředníků.

Vážený pane premiére, nevím, jestli víte, že na těchto ministerstvech od roku 2000, tedy od okamžiku, kdy začaly fungovat kraje, narostl počet úředníků o 20 %. Mám zde grafy, vycházím z interpelací, které jsem činil na jednotlivé ministry, kde je jasně dokladováno, vycházím pouze z odpovědí příslušných ministrů, že došlo k nárůstu počtu úředníků o dvacet procent. Vážený pane premiére, pokud zvolíte tempo poklesu počtu úředníků dvě procenta, dostanete se na stav prvního ledna roku 2000 v roce 2014. (Potlesk poslanců ODS.) Tedy za plných deset let dosáhnete stavu, který byl předtím, než vznikly kraje. Jistě pane ministře víte, že i na krajích jsou úředníci.

Vážený pane ministře, má otázka je: Víte, že došlo k takovémuto nárůstu?

Děkuji za odpověď. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má předseda vlády Stanislav Gros. A pět minut k dispozici.

 

Předseda vlády ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, paní poslankyně, páni poslanci, za prvé z toho grafu, který tady ukazoval pan kolega Beneš, jasně vyplývá, že velmi dynamický nárůst počtu úředníků byl v době, kdy za vládu v tomto státě nesla odpovědnost Občanská demokratická strana. Bylo by možná dobré, aby se napříště ukazovaly celkové údaje nárůstu počtu úředníků od roku 1992. To je jedna poznámka.

A druhá poznámka se týká toho, co je pojem úředník. Protože ODS proto, aby se jí dobře dělala její politika, tak samozřejmě do pojmu úředník započítává policisty, do pojmu úředník započítává hasiče, vojáky, terénní pracovníky Ministerstva práce a sociálních věcí a řadu dalších profesí. A když to veřejnost slyší, tak si samozřejmě myslí, že tady máme tyto statisíce úředníků. Ale on je rozdíl mezi úředníkem, který má v ruce razítko, který má v ruce pravomoc v rámci správního řízení, a je rozdíl mezi zaměstnanci, kteří sice vykonávají státní moc, ale vykonávají ji na úplně jiném úseku a na tom úseku, po kterém lidé mnohdy volají.

Takže když tady byly konkrétní otázky například na Ministerstvo vnitra. Ano, došlo k navýšení - ale došlo k navýšení počtu příslušníků Policie České republiky, protože jsme byli pod velkým tlakem, že chybějí policisté na ulicích. Teď mám na mysli dopravní policii, která byla posílena. Byli jsme pod velkým tlakem od řady starostů, že chybí někde doplnění početních stavů na plánované stavy na obvodních odděleních. Tuším, že v roce 2002, teď to nevím zcela přesně, ale tuším, že to byl rok 2002, kdy došlo k navýšení zhruba tří tisíc příslušníků a zaměstnanců tohoto ministerstva. Ano, jsou to zaměstnanci státu placení z veřejných prostředků, ale nejsou to úředníci.

Pokud bychom hovořili o úřednících jako takových, o kterých hovořil pan kolega Beneš, který to spojoval s rušením okresních úřadů, i zde došlo k nárůstu počtu zaměstnanců.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP