(12.50 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Dopředu vám sděluji a ještě jednou to pak zopakuji, že vyhlásím přestávku do 14.30 hodin, kdy budeme začínat interpelacemi na předsedu vlády a poté na jednotlivé členy vlády.

Pan poslanec Karel Sehoř.

 

Poslanec Karel Sehoř: Já bych si dovolil jenom požádat, protože pokud se teď přeruší ten zákon, aby se zítra pokračovalo ráno v 9 hodin, abychom měli jistotu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, podle schváleného usnesení naší Poslanecké sněmovny je možno podávat návrhy ráno do půlhodiny po zahájení schůze, takže nic nebrání tomu, abyste zítra ráno v 9 hodin vystoupil a dal návrh na zařazení tohoto bodu.

Nyní tedy budeme projednávat bod 69 a bod 70. Bod 69 je

 

69.
Návrh na volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu
do Parlamentního shromáždění Rady Evropy

 

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise Poslanecké sněmovny poslanec Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s body, které projednala volební komise. Místo vedoucího stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy se uvolnilo dne 20. července letošního roku zvolením dosavadního vedoucího této delegace bývalého poslance Miroslava Ouzkého poslancem Evropského parlamentu.

Ve stanovené lhůtě byl volební komisi předložen poslaneckým klubem ODS návrh na volbu Miroslava Beneše. Pan poslanec Beneš dosud není členem této delegace a jeho volba za člena delegace je zařazena v bodu "Změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny", který budeme projednávat až zítra. Prosím proto, paní předsedající, abyste tento bod přerušila do zítřejšího dne, a to po projednání změn ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Poté můžeme přistoupit k dalšímu volebnímu bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já tedy přerušuji projednávání tohoto bodu do zítřejšího dne, tak jak jste, pane předsedo, uvedl.

 

Nyní tedy budeme projednávat bod 70, kterým je

 

70.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

 

Prosím, abyste se opětovně ujal slova.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Dne 10. května letošního roku byl předsedovi Poslanecké sněmovny doručen rezignační dopis člena Nejvyššího kontrolního úřadu Jana Kinšta, který byl zvolen členem Účetního dvora Evropské unie, a proto mu dnem 10. května 2004 skončil výkon jeho funkce. Tímto dnem se tedy uvolnilo jedno místo člena Nejvyššího kontrolního úřadu.

V souladu se zákonem o Nejvyšším kontrolním úřadu předložil dne 3. června viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu návrh na volbu pana Petra Neuwirtha za člena Nejvyššího kontrolního úřadu s konstatováním, že kandidát splňuje všechny náležitosti podle § 12 zákona o NKÚ. Tento návrh byl rozeslán všem poslaneckým klubům dne 4. června a opětovně 21. září 2004. Jedná se tedy o volbu jednoho člena Nejvyššího kontrolního úřadu, který se ujme funkce po složení slibu do rukou předsedovi Poslanecké sněmovny.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou. Hlasovací lístky jsou připraveny. Nyní prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženému kandidátovi na člena Nejvyššího kontrolního úřadu a návrhu způsobu volby.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu. Nemám žádnou přihlášku a ani nevidím, že by se někdo hlásil z místa. Rozpravu končím.

 

Poslanec Pavel Hojda: V rozpravě nebyly předloženy žádné návrhy. Prosím, paní místopředsedkyně, abyste nechala hlasovat o návrhu volební komise na volbu tajnou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, pokusím se přivolat kolegy a kolegyně, kteří chtějí hlasovat. Ještě jednou opakuji, že budeme hlasovat o návrhu předsedy volební komise, aby volba probíhala tajnou volbou.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasíte, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 74 z přítomných 172 poslanců 112 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já děkuji. Jenom ještě připomínám, protože jsou zde i noví poslanci, ale i poslancům stávajícím připomínám, že volby budou uskutečněny na obvyklém místě, tak jako jsou prováděny, ale připomínám všem poslancům, že po provedené volbě mají odcházet uvolněnými levými dveřmi, aby se nám nemíchali s ostatními poslanci a nevznikaly nám tam zbytečně zmatky.

Nyní prosím o přerušení tohoto bodu k provedení konání vlastního aktu tajných voleb s tím, že na vydávání hlasovacích lístků navrhuji dobu 15 minut, to znamená, že ve 13.11 hodin přestaneme vydávat hlasovací lístky.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám. Přerušuji jednání k provedení samotné tajné volby. Ještě jednou opakuji, že lhůta pro vydávání lístků pro volbu je do 13.11 hodin. Zároveň vyhlašuji polední přestávku, jak jsem avizovala, do 14.30 hodin.

Ve 14.30 hodin budeme začínat bodem interpelace nejdříve na předsedu vlády, poté na ostatní členy vlády, a bude se pokračovat po vyčerpání interpelací bodem odpovědi na písemné interpelace. Přeji dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 12.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP