(18.20 hodin)
(pokračuje Doležal)

A zároveň k textu v příloze č. 2 k zákonu č. 235/2004 Sb. - poslední věta, nahradit slova "podléhá pouze zboží" slovy "podléhají pouze služby".

Domnívám se, že první věc je zcela jasná, a to je postavit naroveň jak lanovky, tak lyžařské vleky. A druhá je úprava textu - domnívám se, že zde došlo buď k textové, či tiskové chybě. Obojí je opět doplnění usnesení rozpočtového výboru části třinácté, což je změna zákona o dani z přidané hodnoty.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Melčák, připraví se pan poslanec Ostrý. S dovolením ještě zrekapituluji dále přihlášené kolegy. Po panu poslanci Ostrém je přihlášen pan kolega Kocourek, Filip, Miroslav Svoboda a Pešán.

Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane předsedající, vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, dovolte mi, abych přečetl pět pozměňovacích návrhů k usnesení z 32. schůze rozpočtového výboru č. 425 ze dne 8. září 2004 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o správních poplatcích. Toto usnesení máte pod číslem 630/1, jak už bylo několikrát zmíněno.

Pro první tři body jsem použil dobrodiní našeho jednacího řádu, takže tyto první tři body pouze okomentuji.

V prvním bodě se doplní nový bod v části dvanácté Změny zákona o dani silniční, čl. XII, a to tak, že jako číslo jedna, resp. podbod číslo jedna, se v paragrafu 12 odst. 3 slova "po železnicích" zrušují, a dosavadní vložený text v této části podle usnesení rozpočtového výboru, které se týká vložení odstavce tři do paragrafu 15, se označuje jako bod resp. podbod číslo 2. Odůvodnění číst nebudu, protože ho máte uvedeno v podkladu, který jste dostali na stůl.

Druhý pozměňovací návrh se týká části třinácté Změny zákona o dani z přidané hodnoty, čl. XIII. Navrhuji v něm nové znění bodu 9, a to tak, že v paragrafu 5 odst. 3 a 4 nově zní tak, jak máte uvedeno v podkladu, který jste dostali na stůl.

Třetí pozměňovací návrh se týká rovněž části třinácté Změny zákona o dani z přidané hodnoty, čl. XIII, a to, že se v něm navrhuje nové znění bodu 65 usnesení rozpočtového výboru. Toto znění je poměrně rozsáhlé, máte ho na stole, takže ho číst nebudu.

Čtvrtý pozměňovací návrh se rovněž týká části třináct Změny zákona o dani z přidané hodnoty, čl. XIII. Navrhuji nové znění bodu 36. Tuto část nemáte ve svých podkladech, omlouvám se tedy, že vám ji tady přečtu.

Bod 36 mého pozměňovacího návrhu zní tak, že v paragrafu 14 odst. 4 písm. b) zní: "b) poskytnutí služby plátcem bez úplaty pro osobní spotřebu plátce nebo jeho zaměstnanců nebo pro jiné účely než související s uskutečňováním jeho ekonomických činností, pokud u přímo souvisejících přijatých plnění byl uplatněn odpočet daně".

Stručné odůvodnění: Návrh v podstatě zamezuje dvojímu zdanění, kdy podle současného stavu osoba, která neuplatnila nárok na odpočet u souvisejících plnění, musela přesto tyto služby ještě jednou zdanit, což je v rozporu s principem fungování DPH.

Pátý bod mého pozměňovacího návrhu doplňuje část třináctou Změny zákona o dani z přidané hodnoty, čl. XIII, tak, že v paragrafu 58 odst. 1 zní následujícím způsobem: "(1) Zdravotnickými službami se pro účely tohoto zákona rozumí služby zdravotní péče a související služby poskytované oprávněnými subjekty" - pozn. pod čarou č. 45 - "pacientům a osobám, jimž je taková péče určena, a hrazené dle zákona o veřejném zdravotním pojištění." - pozn. pod čarou č. 46 - "Za zdravotnické služby se nepovažují zdanitelná plnění uskutečňovaná očními optiky."

Stručné zdůvodnění: Jedná se o technické upřesnění současného textu zákona, kdy v praxi vyvolávala slova "vymezené" výkladový problém.

Děkuji vám za pozornost, kterou jste věnovali těmto mým pěti pozměňovacím návrhům, a panu předsedajícímu děkuji za udělení slova.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče.

Do daňových hrátek se zapojí také předseda vlády, takže pan poslanec Ostrý musí posečkat. Slovo má předseda vlády, prosím.

 

Předseda vlády ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, já nejdu zasáhnout do daňových hrátek jako takových, já bych chtěl učinit prohlášení v souladu s Ústavou České republiky podle čl. 25, které zakládá ztrátu mého mandátu poslaneckého. To znamená, že v tuto chvíli bych chtěl učinit prohlášení o tom, že se vzdávám mandátu poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Chtěl bych poděkovat všem za spolupráci, protože jsem v této Sněmovně od roku 1992. Byla to krásná léta, která jsme společně prožili, ale musím vás ujistit, že ještě nějaká prožijeme, byť ne z pozice poslance. Předpokládám zhruba tak někdy kolem roku 2010. Děkuji. (Potlesk poslanců klubu ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Obdivuji vaši sebedůvěru, pane premiére.

To bylo krátké přerušení podrobné rozpravy k tomuto zákonu. Slovo má pan poslanec Ostrý, připraví se pan kolega Kocourek.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych také přednesl pozměňovací návrh k tisku 630, a to pozměňovací návrh k usnesení č. 425 rozpočtového výboru z 8. 9. 2004 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o správních poplatcích, tisk 630, část třináctá Změny zákona o dani z přidané hodnoty.

Vkládá se nový bod, a to ve variantě první: V bodu 17 paragrafu 111 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, se číslovka 2004 nahrazuje číslovkou 2005.

Varianta dvě: Příloha číslo 2 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, se doplňuje o text: "Služby ubytovacích zařízení SKP 55".

Zároveň s tím bod 17 paragrafu 111 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, se zrušuje.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji pane poslanče. Slovo má kolega Martin Kocourek. Připraví se pan poslanec Vojtěch Filip.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP