(13.20 hodin)

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedo, velmi se omlouvám, ale v předcházejícím hlasování jsem hlasoval "ano", ale výsledek je odlišný. Zpochybňuji tedy hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jste námitku pana ministra, o které budeme neprodleně hlasovat. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro námitku ministra Kühnla, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování, které má pořadové číslo 4, z přítomných 180 poslanců pro hlasovalo 96, proti 5, takže námitka byla přijata.

 

Budeme ještě jednou hlasovat, hned řeknu o čem. Budeme hlasovat o návrhu, který vyplynul z grémia - abychom dnes a zítra jednali do 20. hodiny, a abychom tedy i po 19. hodině hlasovali o návrzích zákonů. Zároveň je tu návrh, abychom ve čtvrtek jednali až do vyčerpání písemných interpelací, případně tedy i po 19. hodině.

Mám vás odhlásit, takže vás odhlašuji a prosím, abyste se nyní všichni přihlásili. Prosím přihlaste se.

 

Budeme tedy hlasovat o tomto prodloužení našeho jednání. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 5. Přítomno bylo 173 poslanců, pro hlasovalo 83, proti 52, návrh tedy nebyl přijat.

 

Já jen sdělím, že v každém případě Sněmovna může jednat podle zákona do 21. hodiny, takže to v principu nebrání tomu, aby Sněmovna dále jednala, pouze s tím, že o návrzích zákonů nemůže hlasovat. Ale jednat se v principu dá i po 19. hodině.

Sděluji, že pan poslanec Pelc má náhradní kartu č. 17.

Nyní přistoupíme k rozpravě o pořadu schůze.

Já už jsem předložil návrh na zařazení návrhu energetického zákona na středu odpoledne. To je tedy první návrh na změnu pořadu.

Mám tu nyní další přihlášky, už písemné, které jsem obdržel. O slovo se však hlásí pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére, členové vlády, paní a pánové, jen krátce navrhuji, aby bod č. 10 našeho programu, tj. tisk 637, byl zařazen na konec bloku druhých čtení vzhledem k tomu, že tam jsou nevyjasněné pozměňovací návrhy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to tedy byl návrh zařadit sněmovní tisk 637 na konec druhých čtení.

Nyní vezmu písemné přihlášky. Je tu přihlášen pan poslanec Stanislav Fischer, poslanec Václav Votava, Jitka Vojtilová, Jan Vidím, Walter Bartoš, Josef Hojdar, Karel Kühnl a Jiří Václavek.

Prosím nyní pana poslanec Stanislava Fischera, který je první z přihlášených. Prosím ale o klid, abychom dobře slyšeli, co je navrhováno. (Zvoní.)

 

Poslanec Stanislav Fischer: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl zařadit do programu 35. schůze Poslanecké sněmovny následující bod: Zpráva vlády České republiky o odpovědnosti příslušných státních orgánů a pověřených osob za škody způsobené povodní v srpnu 2002.

Zdůvodnění. Podle zpráv tisku bylo ukončeno vyšetřování těchto povodní a jejich důsledků. Vyšetřující orgány dospěly k závěru, že došlo k trestnému činu, ale záležitost byla odložena, protože nebyl zjištěn viník. Přitom některé expertizy byly zpochybňovány.

Myslím, že by bylo vhodné využít v této věci také zahraničních specialistů, kteří by fungovali jako nezaujatí znalci.

V této souvislosti bych se rád odvolal na usnesení vlády České republiky z 22. dubna 2002, č. 417. Jde o koncepci ochrany obyvatelstva do roku 2006 s výhledem do roku 2015. V tomto schváleném vládním dokumentu byly stanoveny konkrétní úkoly pro státní orgány i veřejné orgány až prakticky do konce desetiletí, a myslím, že z důvodů prevence by bylo žádoucí také se podívat, jak se tyto úkoly plní.

Abych nezdržoval, ocituji jenom dvě věty z části této koncepce, a to z části Současný stav: "Současný právní řád České republiky obsahuje nezbytné právní normy, které stanoví ministerstvům a ostatním ústředním správním úřadům, orgánům krajů, okresním úřadům, obcím a vybraným právnickým a fyzickým osobám konkrétní úkoly v oblasti ochrany obyvatelstva." Dále vláda konstatovala v materiálu, který byl schválen, že jsou vytvořeny základní legislativní podmínky pro zabezpečení ochrany obyvatelstva a majetku související s povodněmi a s dalšími případnými haváriemi apod.

Myslím, že proto, že už bylo na rok 2002 stanoveno 9 konkrétních úkolů, bychom se měli i na toto podívat a měli bychom dát vládě příležitost, aby nás seznámila se svým stanoviskem při vyšetřování škod a jejich důsledků. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Promiňte, pane poslanče, kam jste navrhoval zařadit tento bod? Přeslechl jsem to.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Navrhoval bych ho zařadit na konec schůze, tam, kde jsou zprávy a jiné body, tedy na poslední den jednání.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jen bych ještě poprosil, abyste mi dal písemně přesné znění toho bodu. (Posl. Fischer: Ano.) Děkuji.

Dalším řečníkem je pan poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolil bych si požádat ctěnou Sněmovnu o přeřazení bodu č. 23, což je návrh poslanců Václava Votavy, Petr Ibla a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk č. 622, druhé čtení, a to jako předposlední bod druhých čtení zákonů na pořadu této schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ale přece jen bych poprosil, kdybych to mohl dostat písemně, protože jsem to nestihl zachytit.

Dalším řečníkem je paní poslankyně Jitka Vojtilová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP