(18.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Ve vládní prohlášení navíc nenajdeme také závazek vlády připravit nový zákon o ochraně utajovaných skutečností. A to je závazek, který měla ve svém programovém prohlášení už její předchůdkyně. Nicméně skutek utek, zákon není, závazek o jeho přijetí absentuje. Pro mne to znamená jen další hazardování se základními věcmi, bez nichž jsou výše uvedené proklamace jen planými sliby.

Teze pátá. Vláda trváním na dosavadních špatných konceptech situaci v České republice jenom dále zhoršuje. Již předcházející socialistické vlády mnohokrát narazily svými chybnými a pochybnými koncepty. Přesto znovu nedají pokoj, znovu opakují to samé. Regulace, regulace a regulace. Příkladem je trvání na zavedení registračních pokladen. Ty ovšem ve své podstatě šedou ekonomiku nejenže vůbec nevymýtí, ale naopak ji ještě doplní o prostor o korupci a klientelismus při výběru dodavatelů normovaných pokladen.

Ze stejného soudu je i závazek, ke kterému se přihlásil pan premiér ve svém vystoupení, tedy vládní rozhodnutí o centralizaci nákupu pohonných hmot, výpočetní kancelářské techniky atd. pro všechny státní instituce skrze jediný úřad, který celý proces nákupu podle mne jen znepřehlední. Jestli se někdo nedokáže poučit z chyb minulých, jestli předseda jedné z koaličních stran byl člověkem, který na Ministerstvu obrany zavedl centralizovaný nákup, aby pak zjistil, jaký chaos z toho vyplynul, aby pak zjistil, že celý tento proces je několikanásobně dražší a nefunkčnější oproti tomu předcházejícímu, aby ho pak zrušil, pak skutečně nechápu, jak tento předseda této politické strany mohl souhlasit s tím, že takováto teze je součástí plánů vlády, co má dělat.

Vážené kolegyně a kolegové, asi jste si všimli, že drtivá většina příkladů, které jsem uváděl, jsou příklady z resortu, kterému se věnuji, a to je oblast Ministerstva vnitra. Tyto příklady, o kterých jsem hovořil, jsou o to pikantnější, že předsedou vlády je právě osoba, která za problémy, o kterých hovořím, byla v minulých letech zodpovědná. A to leccos vypovídá o kvalifikaci pana premiéra na funkci, kterou nyní zastává. Inu tedy - když z neúspěšného předsedy vlády může být evropský komisař, proč by ze špatného ministra vnitra nemohl být předseda vlády?

Vážené kolegyně a kolegové, domnívám se, že teze, kterou jsem uvedl na začátku, to, že nás čekají dva promarněné roky, je teze platná. Nic na platnosti této teze nezmění sliby předsedy vlády. My jsme totiž sliby od České strany sociálně demokratické slyšeli už před volbami. My jsme slyšeli sliby od České strany sociálně demokratické po volbách. Sliby slyšíme dnes. Nicméně za posledních šest let jsme měli myslím dostatek příležitostí se přesvědčit o tom, že sliby zůstávají sliby bez ohledu na to, ať již vycházejí z úst Miloše Zemana, Vladimíra Špidly, nebo Stanislava Grosse.

Jedno staré mudrosloví říká, že jen hlupák se spálí dvakrát o stejná kamna. Tato vláda po nás chce, abychom se spálili potřetí. Jsem přesvědčen o tom, že tato země potřebuje mnohem víc, než jsou jenom sliby. Potřebuje silnou, odvážnou a zejména pracovitou vládu. Tato země potřebuje vládu, jejíž ministři nebudou myslet sami na sebe a na svá křesla. Tato země potřebuje vládu, jejíž existence nebude postavena na jednom lháři a na jednom opilci. Už minulá vláda takovouto silnou a pracovitou vládou nebyla. Tato vláda, která před námi stojí, takovouto vládou není už vůbec. Jsem tedy přesvědčen, že si naši důvěru nezaslouží.

Jak zde již řeklo mnoho mých předřečníků z poslaneckého klubu Občanské demokratické strany, od nás také tato vláda důvěru nedostane. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní se s faktickou poznámkou přihlásil pan ministr vnitra František Bublan, poté vystoupí pan Cyril Svoboda, poté místopředseda vlády pan Milan Šimonovský. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, jenom faktickou poznámku od možná budoucího ministra vnitra, ale zatím ještě ne předsedy vlády.

Pan poslanec Langer zde říkal některé věci, se kterými nemohu souhlasit. To je třeba to strašení, že policisté přijdou o nějakou částku z platu. Opak je pravdou. Od 1. 1. 2005 policisté budou mít navýšen plat téměř o čtvrtinu svého současného platu, což je dost velká část. To je možná jeden z motivačních faktorů, který povede k tomu, že činnost policie bude lepší, bude na vyšší morální úrovni. Takže policii nestrašme tím, že bude mít méně peněz. Bude mít více peněz, bude se od ní více požadovat a bude mít také více povinností. Tím pádem bude třeba i více trestána za to, když něco pokazí nebo se dopustí trestného činu nebo přestupku. To je jedna věc.

Druhá věc. Zaznělo zde něco kolem odposlechů. Chci z tohoto místa říci, že odposlechů bude tolik, kolik tato republika bude potřebovat na to, aby bezpečnost byla zajištěna. Jakékoliv počítání je zavádějící a vede k tomu, že nám to kazí představu o tom, co se vlastně dělá. Jestliže máme deset tisíc odposlechů, neznamená to, že posloucháme deset tisíc lidí. Posloucháme deset tisíc přístrojů. Každý mafián, který se u nás pohybuje, má minimálně pět mobilů a několik simkaret a neustále to mění. My musíme potom psát na každé číslo žádost o zvláštní odposlech. Možná to vydělme deseti a dostaneme to správné číslo.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou poznámkou se přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny pan Ivan Langer. Pan ministr zahraničních věcí chvilku musí počkat. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, jenom stručná faktická poznámka na vystoupení pana ministra.

Vážený pane ministře, pouze krátký pobyt ve vaší funkci omlouvá vaši neznalost daného problému. Vzhledem k tomu, že tento bod není o problematice stavu české policie a služebního zákona příslušníků bezpečnostních sborů, budete mít příležitost vyslechnout prostřednictvím písemné interpelace mé konkrétní výhrady a potvrzení platnosti toho, co jsem řekl: že vláda slíbila víc, než na co měla, na co má, že vláda při konstruování tohoto zákona vycházela ze špatného ekonomického rozboru, že na navýšení platů není dostatek peněz v tuto chvíli v rozpočtu a že při plánovaných úsporách a omezování výše platů státních úředníků půjde v případě policistů a příslušníků bezpečnostních sborů o omezení dvojnásobné.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda, potom místopředseda vlády pan Milan Šimonovský. Dále se s přednostním právem přihlásil místopředseda vlády pan Martin Jahn.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, moje vystoupení bude krátké, faktické. Bude reagovat i na to, co řekl pan poslanec Nečas. On si všiml správně, že v zahraniční politice je posun - protože se také věci, a skutečně výrazně, posunuly. Protože naši občané v referendu v průběhu volebního období řekli ano vstupu do Evropské unie, protože také byla schválena nová ústavní smlouva, která zakládá ústavní dokument Evropské unie, který proběhne ještě v ratifikačním procesu, protože je nově definována společná bezpečnostní a zahraniční politika. V jejím rámci se buduje koncept evropské obrany. To jsou nové skutečnosti. Byla by chyba, kdyby Česká republika na tyto procesy nereagovala a neodrazila tyto procesy ve své zahraniční politice. To, že se děje něco nového, znamená, že také my reagujeme, a reagujeme aktivně k tomu, co se děje.

Jinak je samozřejmě v našem prohlášení, že navazujeme na dobré dílo, které vykonaly předchozí vlády. Naše zahraniční politika bude předvídatelná, stabilní a ve prospěch České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí místopředseda vlády pan Milan Šimonovský, poté místopředseda vlády pan Martin Jahn a připraví se paní poslankyně Alena Páralová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP