(14.40 hodin)
(pokračuje Exner)

Ptal jsem se, co vládu vede k takovému postupu, který je ekonomicky velmi nevýhodný. Dostal jsem odpověď, že především pokládá vláda přítomnost Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda za účinný prostředek šíření a upevňování demokracie ve světě.

Musím však konstatovat, že bohužel jde o prostředek, který je prostředkem jedné země k šíření a upevňování demokracie ve světě. Není to Česká republika. Navíc jde o zemi, která vyváží demokracii bombardováním a mučením zadržených občanů cizích zemí, aniž by jim umožnila požívat statutu vězňů nebo zajatců. Myslím si, že jde o velmi jednostranný pohled naší vlády na tuto problematiku také z toho důvodu, že často jde o vysílání, proti kterému protestují země, jejichž obyvatelům je toto vysílání určeno. Myslím si, že také už samo umístění Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda v České republice je vstřícným krokem. Vždyť bylo přemístěno ze Spolkové republiky Německo a šlo o věc ekonomicky výhodnou přes náklady, které tehdy byly spojeny se stěhováním. Ponechání rádia v SRN by i ekonomicky bylo pro USA nevýhodné.

Za druhé mi předseda vlády odpovídá, že vláda pokládá přítomnost Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda v České republice za jeden z prvků zapojení České republiky do mezinárodní koalice proti terorismu. - Tady se musím ptát, co tedy toto umístění přinášelo předtím, než problém mezinárodního terorismu byl tak aktuální. Vždyť je tady toto rádio již od roku 1994.

Na moji otázku, jaký vlastně bude další postup a jestli se vláda smiřuje s pokračováním možného ohrožení terorismem, který je se současným stavem naopak spojen, protože jsou přijímána mimořádná opatření kolem i uvnitř budovy, mi předseda vlády odpovídá, že se hledá umístění budoucího sídla, aby bylo takové, aby se riziko ohrožení terorismem snížilo na co možná nejnižší úroveň. - Je to snad pravda, ale toto riziko bohužel již velmi dlouhou dobu trvá a zatím řešení není úspěšné. Dostáváme sice informaci, že komise expertů Kongresu USA na sklonku roku 2003 stanovila i konkrétní postup a časový harmonogram přestěhování sídla Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, bohužel se nekonstatuje, jaký poměr má k tomuto rozhodnutí komise expertů Kongresu USA, které se týká umístění na našem území, stanovisko naší vlády. Domnívám se, že toto stanovisko by mělo být rozhodující. Také se z odpovědi bohužel nedozvídám ani konkrétní postup, který je stanoven, a jeho obsah a bohužel ani rámec časového harmonogramu, který v současné době již alespoň z americké strany stanoven je.

Pokud jde o otázku týkající se pokračování dopravních omezení kolem budovy, jsem ujišťován, že dopravní omezení byla snížena na minimální možnou úroveň, ale z kontextu vyplývá, že budou dále pokračovat. Je to věc poměrně složitá v centru Prahy, protože při současném dlouhodobém omezení provozu, respektive zavření křižovatky Bulhar z východního směru, dochází k dalšímu ucpávání dopravních tepen v centru Prahy. Myslím si, že také zde je to problematika, kterou bychom si mohli ušetřit.

Ze všech těchto okolností vyplývá, že nemohu být spokojen s odpovědí, a navrhuji usnesení Poslanecké sněmovny, aby nesouhlasila s odpovědí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo další se hlásí do rozpravy? Pan kolega Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji. Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, slyšel jsem tklivé rozloučení svého kolegy s Poslaneckou sněmovnou, nemohu tedy odolat, abych také já vám nepoděkoval za šest let spolupráce.

Chtěl bych říci, že v Evropské unii je velmi nezvyklé, když organizace, která je financována vládou vně Evropské unie, je uprostřed hlavního města jednoho z členských států. Proto si myslím, že je opravdu žádoucí, abychom tuto věc velmi razantně a velmi rychle vyřešili. Protože já sice chápu, že v západním Německu jsou dodnes vojska USA, ale pokud vím, tak Česká republika nikdy takováto vojska od stažení vojsk spojenců z jedné i druhé strany neměla. A instituce, která je financována vládou, která je - ještě jednou opakuji - mimo Evropskou unii, je velmi nezvyklá v zemích Evropské unie. Právě proto se třeba Evropská unie snaží, aby takovéto věci pokud možno nebyly. Já se domnívám, že pokud skutečně směřujeme do integrace do Evropské unie, jsme členskou zemí, měli bychom elementární pravidla dodržovat. Proto mě poněkud vadí nejen to, že je zúžená komunikace kolem dnešní budovy Svobodné Evropy, nejen to, že pronájem činí jednu korunu a že vlastně veškeré úpravy, které se dělají, se dělají na účet nás, daňových poplatníků, ale mě poněkud irituje, že jsme tím odsouváni buď do role poražené země ve druhé světové válce, nebo do role druhořadé, do role státu, který není samostatný, tedy někam, kde je Vanuatu nebo podobné rozsáhlé státy kdesi v Tichomoří, kde si mohou velké státy tohoto světa, jako jsou USA nebo jiné velmoci, dělat co chtějí.

Proto si myslím, že je třeba skutečně, aby i z této tribuny zaznělo, kdy bude Svobodná Evropa definitivně vymístěna a jakým způsobem k tomu i tato odstupující vláda přispěje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. I já se s vámi loučím. Kdo další se hlásí do rozpravy? Pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, hlásím se do rozpravy, přestože jsem už navrhl usnesení, jen proto, abych konstatoval, že se zdá, že předseda vlády nemá k té věci co dodat. Je to škoda, protože tím vlastně potvrzuje všechny výhrady, které jsme k této problematice uvedli.

Dále bych vás, pane místopředsedo, chtěl poprosit, abyste před hlasováním provedl odhlášení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo další se hlásí do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu končím.

Na žádost pana kolegy Exnera vás všechny odhlašuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP