(14.30 hodin)
(pokračuje Páralová)

Mohla bych doložit, že se konají různá školení a různé semináře o čerpání fondů, že jsem se samozřejmě takových setkání také zúčastnila, abych si udělala obrázek. Pan premiér mě zřejmě neviděl, byla jsem na jedné takové konferenci přítomna, kterou on zahajoval, a pan premiér tam řekl, že slavnou dobou našich dějin je doba husitská, kde jsme se proslavili v Evropě, a další slavnou dobou bude naše čerpání ze strukturálních fondů. Tato vzletná slova slýcháme, ale skutek, jak se říká, utek. Lidé, kteří chodí na semináře, získávají informace pokaždé jiné, pokaždé dostanou jiné formuláře a říkají - to stále ještě nejsou ty pravé formuláře, protože stále ještě se na nich pracuje, stále ještě nebyly schváleny. Tady máte další verzi manuálu, ale to stále ještě není konečný manuál, takže ještě stále není možné psát projekty.

V podstatě vím například, co se týká čerpání Evropského sociálního fondu, že příslušný orgán, který schvaluje různé dodatky a který schvaluje manuály a který schvaluje různé podklady, které jsou potřebné, se na Ministerstvu práce a sociálních věcí sešel poprvé 29. dubna. Přitom v podstatě již od 1. ledna v Polsku, Maďarsku byly podávány projekty, protože jejich administrativa to stačila zadministrovat. Tam měli formuláře, tam měli manuály, takže jak se odvažuje zde pan premiér říkat, že nejsme schopni doložit to, že ostatní státy jsou na tom hůře.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Já bych chtěl ještě reagovat stručně na pana ministra. Ano, pane ministře, jsem přesvědčen o tom, že všichni zvolení europoslanci budou v Bruselu hájit zájmy celé České republiky. Nakonec Česká republika je jeden volební obvod, za který jsme byli do Evropského parlamentu vysláni, ale já právě proto zde připomínám, že můžeme v Evropském parlamentu lobbovat za české zájmy, za české projekty teprve v okamžiku, kdy tam budou předloženy. Já bych velmi nerad chodil v Bruselu a interpeloval nějaké komisaře a dostával od nich odpovědi typu: Ano, zatím jsme nic neobdrželi, takže zatím vám nemůžeme sdělit, kdy bude projekt města XY podpořen nebo zvážen, protože zkrátka ještě zde není.

Myslím, že to je nejdůležitější faktor času, aby se během prázdnin na jednotlivých resortech nedovolenkovalo, ale aby se pracovalo na těchto projektech, aby byly co nejdříve odeslány, abychom tam tuto práci pro Českou republiku mohli udělat. To si myslím, že je nejdůležitější. A zrovna myslím, že resort Ministerstva průmyslu a obchodu v tom má velký kus práce, tak doufám, že se také pan ministr ke své odpovědnosti připojí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. O slovo požádal pan ministr Urban. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, v první řadě chci poděkovat panu poslanci Fajmonovi za ocenění práce Ministerstva průmyslu a obchodu. Říkal, že máme velký kus práce za sebou.

Druhá věc, kterou bych mu rád prostřednictvím pana místopředsedy sdělil, je, že příští týden ministr průmyslu a obchodu pracuje. Doufám, že pracují i europoslanci, a jsem připraven předat panu poslanci Fajmonovi poměrně rozsáhlou agendu pro první dny lobbování v Evropském parlamentu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Sděluji panu poslanci Fajmonovi, že se může těšit na společnou dovolenou s panem ministrem Urbanem, pracovní dovolenou.

Slovo má paní kolegyně Miroslava Němcová, která se ještě přihlásila do rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane místopředsedo, vážená odstupující vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi říci na toto téma několik slov.

Ráda bych vás vrátila minimálně do historie uplynulého roku, kdy Občanská demokratická strana opakovaně na půdě Poslanecké sněmovny žádala o obsáhlou a obsažnou debatu na téma pozice České republiky po našem vstupu do Evropské unie. Zkoušeli jsme to všemi možnými metodami prosadit na jednání Poslanecké sněmovny, a nebyli jsme úspěšní. To, že jsme nebyli úspěšní, současná vládní koalice považovala za svůj úspěch v tom, jak to - lidově řečeno - opozici nandala. Já to považuji, a vždycky jsem to považovala, za neúspěch Poslanecké sněmovny, za neúspěch nás všech, zvolených reprezentantů, občanů České republiky, kteří se právem domnívali, že na této půdě a nikde jinde se povede debata o jejich budoucnosti. Odkaz na jakékoliv jednání jakéhokoliv výboru Sněmovny není patřičný, protože nestála historicky Česká republika nikdy před podobně obtížným úkolem, než před kterým stojí ve chvíli našeho vstupu do Evropské unie.

Chtěla bych říci ještě jednu věc z pozice místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Je mi velmi líto, že jsme se nedokázali s našimi kolegy nějakým důstojným způsobem rozloučit. Nemyslím tím pouze své kolegy z ODS, ale všechny, kteří odcházejí do Evropského parlamentu. Za sebe i za své kolegy z Občanské demokratické strany mi dovolte, abych jim poděkovala za to, že jsme společně vedli jak bitvy úspěšné, tak bitvy neúspěšné, a zároveň je vybídla k tomu, aby neztráceli ze zřetele to, že jsou reprezentanty České republiky a že mají hájit zájmy naší země.

My jako členové Občanské demokratické strany jsme s tímto neměli problém v celé volební kampani, celým svým počínáním od zvolení v roce 2002, tedy do tohoto volebního období Poslanecké sněmovny, jsme pravdivě občanům naší země říkali, že toto je priorita Občanské demokratické strany. Také proto naši zástupci byli vybráni našimi občany. A já se spoléhám na to, že tak jak pracovali pan poslanec Hynek Fajmon, Jan Zahradil a ostatní zde, budou pro nás pracovat i v Evropské unii. Já jim děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji paní místopředsedkyni Němcové za vystoupení. Ptám se, kdo se ještě hlásí do všeobecné rozpravy. Nikdo. Rozpravu končím.

Nyní se táži pana poslance Fajmona, zda navrhuje nějaké usnesení. Nenavrhuje. Děkuji. Tím končím projednávání této interpelace.

 

Druhou písemnou interpelací, resp. odpovědí na ni, kterou se budeme nyní zabývat, je interpelace pana poslance Václava Exnera ve věci prodloužení smlouvy se Svobodnou Evropou. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá vám jako sněmovní tisk 706 a já v této věci otevírám rozpravu a uděluji slovo panu poslanci Exnerovi. Prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, předseda vlády České republiky Vladimír Špidla mně odpověděl na interpelaci týkající se prodloužení smlouvy se Svobodnou Evropou - Rádiem Svobodná Evropa a Rádiem Svoboda, která má pronajatou budovu bývalého Federálního shromáždění. Tento nájem je sjednán za symbolickou částku jedna koruna denně, splatnou vždy k 17. listopadu, zřejmě jako symbol Dne boje za svobodu a demokracii, anebo možná před koncem roku na posílení rozpočtu České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP