(18.10 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Mně se zdá ústavně čistším způsobem, jak naplnit právo poslance na podání pozměňovacích návrhů, abychom rozhodli hlasováním o vrácení tohoto návrhu zákona do druhého čtení.

Jinak jsem osobně přesvědčena o tom, že pozměňovací návrhy zazněly, a považuji za nesmyslné tady vést debatu o tom, zda byly rozdány pod jménem Melčák, či Kavan, či někoho jiného. Podle mého názoru byly zcela ústavně konformním způsobem tyto pozměňovací návrhy podány.

A nechci o tom diskutovat. Připojuji se k názoru na to, abychom opakovali druhé čtení, a podávám tento návrh také oficiálně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Paní kolegyně, já jsem to vnímal tak, že je skutečně procedurální návrh podle § 95 odst. 2 věta poslední, popřípadě podat návrh na opakování druhého čtení.

Slovo má pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane místopředsedo. V závěru obecné rozpravy bych chtěl přednést legislativně technickou úpravu zpracovanou legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu, že byly ve druhém čtení předneseny pozměňovací návrhy k tisku 576, jejich přijetí ve třetím čtení vyvolá nezbytnost provedení legislativně technických úprav:

1. Budou-li přijaty pozměňovací návrhy, které rozšiřují návrh zákona o nové části obsahující přímé novely dalších zákonů, je zapotřebí zohlednit i tuto skutečnost a upravit adekvátně název zákona. Proto doporučuji, aby byla věc vyřešena doplněním tak, že na současný konec názvu zákona se doplní slova "a některé další zákony".

2. Lze očekávat, že po schválení pozměňovacích návrhů bude muset dojít k přečíslování, resp. k novému očíslování prakticky všech novelizačních bodů. Tyto změny v číslování novelizačních bodů se promítnou i do ustanovení o účinnosti, které je ve všech návrzích rozděleno podle okruhu tematiky ke třem různým datům. Vzhledem k tomu, že v tomto okamžiku nelze odhadnout, jak budou v konečné podobě jednotlivé novelizační body očíslovány, bude i v novém očíslování bodů respektováno stanovení rozdělení účinnosti podle věcných okruhů problematiky. V tomto okamžiku nelze tuto legislativně technickou úpravu přesněji vyjádřit.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a končím rozpravu, protože se již do ní nikdo nehlásí.

Zeptám se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo. Nemá. Pan zpravodaj se v podstatě vyjádřil.

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu podle § 95 odst. 2 o opakování druhého čtení. Ještě vás přivolám do sněmovny, odhlásím vás na žádost z pléna; já bych to stejně udělal.

Než se dostavíte do jednací síně, jen stručně zopakuji to, co tady probíhalo v době, kdy tady někteří z vás nebyli nebo vedli jiné rozhovory mimo jednací sál. Došlo k tomu, že jsme nenašli žádný způsob, jak podle usnesení z roku 1997, které bylo přijato jako platné pro toto volební období, a podle zákona o jednacím řádu zajistit doplnění pozměňovacích návrhů rozdaných písemně panem kolegou Melčákem, který v den druhého čtení tady nebyl. Protože nejsou zařazeny v tisku, který je rozdán pro hlasování ve třetím čtení, byl vznesen požadavek na opakování druhého čtení, případně jiné požadavky na jakési doplnění, kterým by se doplnil tento tisk, který mají poslanci, do konkrétního tisku 576/2. - Žádám vás o registraci. - Můžeme samozřejmě jakýmsi precedentem vyvolat hlasování o tom, že tyto pozměňovací návrhy jsou součástí tisku 576/2, ale já upřednostňuji postup, který je podle zákona o jednacím řádu, a ten procedurální návrh na opakování druhého čtení tady zazněl, takže jej musíme v každém případě prohlasovat.

Nechám, aby se pan ministr a pan zpravodaj se zástupci hospodářského výboru a s místopředsedou sněmovny Kasalem dohodli.

Vidím, že porada u stolku zpravodajů skončila. Prosím, abyste zaujali svá místa ve sněmovně.

 

Budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 454 o návrhu na opakování druhého čtení. Hlasování jsem právě zahájil a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 454 z přítomných 166 pro 97, proti 40. Tisk č. 576, bod č. 104 jsme ukončili rozhodnutím o opakování druhého čtení.

 

Děkuji panu ministrovi dopravy Milanu Šimonovskému, děkuji zpravodaji Miloslavu Kalovi a končím bod č. 104.

 

Dámy a pánové, budeme pokračovat schváleným bodem pořadu schůze č. 111, a to až po chvíli, kdy se uklidní sněmovna, protože bodem 111 je Informace vlády o pronájmu nadzvukových letounů Gripen. Prosím, aby se předseda vlády nebo pověřený člen vlády ujal slova, a to v 18.20 hodin.

Vyhlašuji přestávku na tři minuty, abychom se dohodli o pokračování v tomto bodu.

 

(Jednání přerušeno v 18.17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP