(17.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Pokračujeme bodem, kterým je

 

98.
Vládní návrh zákona o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 560/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů jsou stále paní ministryně školství mládeže a tělovýchovy Petra Buzková a zpravodaj výboru Walter Bartoš. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 560/2.

A já otevírám rozpravu ve třetím čtení, do které mám přihlášku pana zpravodaje Waltera Bartoše. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Děkuji, pane místopředsedo. Rád bych přednesl jednu legislativně technickou opravu k tisku 562/2 a ta zní: V bodu A33 se za slova "specializační příplatek" vkládají slova "nebo příplatek".

Vysvětlil bych velmi jednoduše. Jedná se o opravu chyby, která vznikla při přepisu, a vkládaná slova byla omylem vypuštěna. Text by bez tohoto doplnění nedával smysl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Další přihlášený je pan poslanec Antolák.

 

Poslanec Vlastislav Antolák: Pane předsedající, paní kolegyně, páni kolegové, předkládám legislativně technickou opravu k tisku 560.

Za prvé. V pozměňovacím návrhu C I bod 1 § 5 odst. 2 se poznámka pod čarou číslo 4 nahrazuje poznámkou pod čarou číslo 5. Jedná se pouze o přeznačení čísla, a to tak, aby navazovalo na text návrhu zákona.

Druhá oprava k témuž tisku. Cituji: V pozměňovacím návrhu C I bod 5 má být správně uvedeno - cituji: "§ 20 písm. e)" namísto špatně uvedeného "§ 20 písm. c)". Zde se jedná o chybu, která vznikla při přepisu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vlastimilu Antolákovi. Nemám žádnou další přihlášku do rozpravy ve třetím čtení, proto rozpravu končím.

Ptám se, jestli paní ministryně nebo pan zpravodaj mají zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak. Budeme tedy pokračovat a prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, abychom se seznámili s tím, jaká bude procedura.

 

Poslanec Walter Bartoš: Návrh procedury by byl takový, že bychom se nejprve opět vyrovnali s usnesením výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu s tím, že bychom bod A2aa hlasovali zvlášť, neboť tento bod je v kolizi s návrhem C I 1. Je to návrh pana poslance Antoláka. To je první věc.

Od poslanců za klub KSČM jsem dostal návrh, abychom z usnesení výboru vyňali některé body, které by byly hlasovány zvlášť. Je to bod A20. Mám pocit, že to je všechno, protože A35 je tady jako připomínka. Potom chtějí páni a dámy z klubu KSČM hlasovat C1 a C4 společně, to znamená, C1 a C4 by bylo společně, C2, C3 a C5 společně a C6 samostatně.

Za druhé. Potom bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pana poslance Smýkala, které jsou pod písmenem B1 až B3. Hlasovalo by se o B1 zvlášť, o B2 zvlášť; v případě, že bude schválen návrh A24, návrh pana poslance Smýkala by v tom případě byl nehlasovatelný. Nakonec bychom hlasovali o B3b.

Za třetí. Hlasovali bychom o návrzích pana poslance Antoláka, o kterých jsem teď mluvil, to znamená C1 a C4 jeden blok, C2, C3, C5 druhý blok a C6 blok třetí.

Za čtvrté. Hlasovali bychom o bodu A2a - v případě, kdyby nebyl přijat návrh pana poslance Antoláka, který je označen bodem C I 1, abych byl přesný.

Za páté. Potom bychom hlasovali o případných legislativně technických návrzích. Ty už byly předneseny, přednesl jsem jeden já a jeden pan poslanec Antolák, a pokud se takto vyrovnáme s procedurou, tak bychom pak hlasovali o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Paní ministryně má připomínku.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Já bych chtěla požádat pana poslance Antoláka, zda by se nepodíval na to, zda by pro něj nebylo přijatelné, aby jak chtěl původně spojit body C1 a C4, zda by nemohl tyto body nechat hlasovat zvlášť, protože k nim mám rozdílná stanoviska jako navrhovatel zákona, a to se týká i jeho bodů C2, C3 a C5, protože opět k nim mám rozdílná stanoviska a v případě, že se budou hlasovat společně, musela bych dát stanovisko negativní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, vyhovíme paní ministryni. Ještě se hlásí paní kolegyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Já mám ještě návrh do procedury, aby se o bodech A28 a A31, o usnesení z výboru, hlasovalo zvlášť.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Pan kolega Antolák.

 

Poslanec Vlastislav Antolák: K navrhovaným změnám pana zpravodaje jenom tolik. Navrhuji hlasovat v mém případě všechno zvlášť.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, takže vyhovíte paní ministryni školství. V pořádku.

Pan zpravodaj ví o proceduře, všechny změny si poznamenal.

 

Poslanec Walter Bartoš: Já jsem si poznamenal a doplním, že paní kolegyně Šojdrová chce ještě vyjmout A28 a A31 a pana poslance Antoláka budeme hlasovat všechno odděleně s tím, že samozřejmě A2a nebude hlasováno v případě, že projde jeho návrh C1.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Rozumíme tomu. Má někdo připomínku k proceduře?

 

Pokud tomu tak není, zahájil jsem hlasování pořadové číslo 434 a ptám se, kdo je pro schválení této procedury. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 434 z přítomných 179 pro 175, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Žádám zpravodaje, aby přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko, stejně tak žádám paní ministryni o sdělení stanoviska k jednotlivým návrhům. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Walter Bartoš: První návrh, o kterém budeme hlasovat, je označen A20. (Stanovisko zpravodaje kladné, stanovisko ministryně kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: A 20 - kladná stanoviska.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 435 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 435 z přítomných 181 pro 132, proti 22. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Walter Bartoš: Nyní budeme hlasovat o návrhu, který je označen A28. (Stanovisko zpravodaje kladné, stanovisko ministryně neutrální.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 436 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 436 z přítomných 181 pro 103, proti 18. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP