(9.30 hodin)
(pokračuje Holáň)

Senát zasáhl do tohoto zákona a navrhl onu první část vypustit. Tím se sice zmenšuje rozsah pomoci, kterou bychom těmto matkám a také vlastně dětem chtěli dát, nicméně zachovává se aspoň něco z toho.

Na závěr bych řekl, že bych rád, aby to Sněmovna, protože zde běží o důležitou věc, schválila v tom či onom znění. Důležité je prostě, aby aspoň část tohoto zákona byla schválena. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Moje otázka zní, zda se chce k pozměňovacím návrhům předloženým Senátem vyjádřit zpravodajka petičního výboru a stálé komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti paní kolegyně Orgoníková. Paní kolegyně Orgoníková se nechce vyjádřit.

Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Upozorňuji, že k přijetí usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 413/6, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 413/7."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 269. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 182 pro návrh 83, proti 51. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Dříve než přikročíme k tomuto hlasování, nechám prostor pro kontrolu výsledku předcházejícího hlasování.

Sděluji, že paní kolegyně Horníková má náhradní kartu č. 23.

 

Prosím o nastavení kvora. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance a poslankyně.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 413/6."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 270. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 181 pro návrh 85, proti 47. Konstatuji, že návrh jsme nepřijali.

 

Poslanec Josef Janeček: Já bych rád, abychom si uvědomili, že právě -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, omlouvám se. Pane poslanče Janečku…

 

Poslanec Josef Janeček: Rozumím tomu, že představa, že děti patří do ústavů -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče Janečku…

 

Poslanec Josef Janeček: - je naprosto chybná.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče Janečku... Prosím pana kolegu Severu, aby na mě nekynul. Pan kolega Janeček velmi dobře ví, proč jsem mu zasahoval do jeho vystoupení. Kdyby vystoupil zástupce navrhovatelů, bylo by to ještě akceptovatelné, ale v tuto chvíli jsme mimo jakýkoliv bod. Je možné vystupovat pouze s procedurálním návrhem.

 

Druhým bodem, kterým se nyní budeme zabývat, je

 

130.
Návrh zákona o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 428/4/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 428/5. Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross.

Ale ještě předtím s procedurálním návrhem pan kolega Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych předložil procedurální návrh zařadit na jednání naší sněmovny bod, který by se jmenoval "Děti patří do ústavu". Sociální demokracie a komunisté tento bod jistě podpoří. Děkuji. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP