(15.30 hodin)
(pokračuje Exner)

Získali jsme snad na základě této nové situace více přátel ve světě? Připomenu jen, že jeden z důvodů, proč naši vojáci ukončili své mise v Afghánistánu a v Iráku, předchozí mise, bylo také zvýšení nebezpečné situace, která tam v této oblasti byla. Mluví-li o prázdné množině, kterou reprezentují nabídky České republiky, ptám se, jak se tedy dostaly ven naše dosavadní vojenské mise. Dostaly se ven přece na základě odpovídající rozhodovací procedury, kterou v současné době máme a která je dobře použitelná i pro nové situace.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Třetí loučení pana kolegy Ransdorfa. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, kolega Nečas mě překvapil. Stejně jako kolega Tlustý tady mnohokrát předvedl, že se cítí být povolán, aby řekl, že ví lépe o komunistech, co si myslí než oni sami. Na rozdíl od kolegy Tlustého k tomu není tak kvalifikován svou předchozí zkušeností. Ale chtěl bych říci, že jednu kvalifikaci možná má, a jedná se o zkušenost, kterou z církevních dějin známe u svatého Antonína poustevníka. Ten se stal mj. svatým proto, že odmítal dělat dobré skutky, protože mu je našeptával ďábel.

Dámy a pánové, proč odmítáte dělat dobré skutky pro Českou republiku, když vám je našeptáváme my? (Pobavení a potlesk v sále.) Chcete si snad také vysloužit svatořečení?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní zpět k řádně přihlášeným kolegům. Slovo má pan poslanec Fajmon, po něm pan poslanec Filip a po něm pan kolega Jičínský.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych vystoupit na podporu předloženého návrhu. Pan kolega Ransdorf má pravdu, když říkal, že se změnila bezpečnostní situace ve světě, a má i pravdu v tom, že je potřeba změnit naše zaběhnuté metody obrany a bezpečnosti. Nemá ale pravdu v tom, co z těchto faktů vyvozuje. Správnou odpovědí je právě předložený návrh. Již proti nám nestojí protivník státního charakteru, ale teroristé, kteří nemají žádné zábrany, nenesou žádnou odpovědnost a nectí žádná pravidla. Na tuto situaci musíme reagovat velmi rychle. A není pravda, že aliance na tuto situaci nereaguje. Právě návrh, který vláda předložila, je reakcí, která vyplývá z kolektivního rozhodnutí Severoatlantické aliance. My musíme být schopni reagovat mnohem rychleji, než tomu bylo dříve, a právě proto je v našem zájmu podpořit koncept NATO Rapid Reaction Forces. NATO je základem naší obrany a bezpečnosti a zůstane tak tomu i v budoucnosti. Právě proto potřebujeme podpořit schopnost rychlé reakce celé aliance.

Já osobně se nebojím přesunu kompetence v této věci na demokraticky ustavenou vládu, která je pod demokratickou kontrolou parlamentu v každé členské zemi aliance, a je tomu tak i v České republice. Riziko zneužití ze strany demokratické vlády je dle mého soudu naprosto minimální. Naopak riziko teroristických útoků, na které nebudeme schopni včas reagovat, je stále větší, a proto návrh, který byl předložen, má moji podporu a má podporu také klubu Občanské demokratické strany. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, nevycházím z údivu z debaty, která se tady vede. Tisk 694 přece neříká nic o tom, jestli povedeme konkrétní akci proti teroristům tam nebo onde. Není ani o postavení NATO a o tzv. úspěšné transformaci tohoto spolku. To, co nazývá pan kolega Nečas paradoxem, je pro mě paradoxem jeho chování. Není tomu tak dávno, myslím, že to bylo den po skončených volbách do Evropského parlamentu, kdy se právě kolega Nečas vyjádřil tak, že nemá ani špetku důvěry ve vládu České republiky. A celý text, který je v tisku 694, je o tom, že Poslanecká sněmovna má plnou důvěru ve vládu České republiky - a pan kolega Fajmon to přesně takto uvedl, ale dodal tam jednu větu, která ale v tomto textu není, že je pod demokratickou kontrolou Parlamentu tato vláda. Ale tento text je přesně o tom, že je přece tato vláda bez kontroly Parlamentu a může si půl roku dělat s vojáky absolutně co chce.

Tak teď ODS opravdu nerozumím. Protože buď lže do médií o tom, že chce svrhnout tuto vládu, protože nemá důvěru občanů České republiky, anebo ji v plné nahotě podporuje a jen čeká na to, aby nepopulární kroky udělala za Občanskou demokratickou stranu. Prosím vás, aspoň říkejte den po dni to, co si opravdu myslíte, a nelžete občanům České republiky, protože o nic jiného tady nejde. Jestli chcete demontovat parlamentní procedury v oblasti vyslání vojáků České republiky do zahraničních misí, řekněte to nahlas a nezakrývejte to tím, že nejúspěšnější organizace po skončení studené války je transformace NATO. Vždyť je tato věta k smíchu. Je k smíchu každému, kdo vážně uvažuje o tom, co se děje ve světě. Proč tady asi kolegyně Konečná připomínala, že největší debata v americkém Kongresu je právě o tom, jestli americká administrativa nelhala kongresmanům? A jestli chcete odstranit demokratickou kontrolu Parlamentu, tak jak má kontrolovat vládu, řekněte nahlas, že nestojíte o parlamentní demokracii. Přece vůbec nejde o to, jestli tady je taková nebo onaká situace ve věci hrozby terorismu nebo taková nebo onaká situace v zapojení České republiky do paktu NATO. To bylo odhlasováno Parlamentem České republiky, vstup do NATO je tady, existujeme jako členský stát paktu, ale vy se bavíte o tom, že chcete vynechat Poslaneckou sněmovnu z toho, aby rozhodovala nebo nerozhodovala o vyslání vojáků České republiky do zahraničí. O tom tady diskutujeme. Poučení, které nám tady dával pan kolega Nečas, je nadbytečné, o tom víme přece všichni. Jeho hodnocení je takové, hodnocení jiných občanů České republiky je onaké. To vynechávám.

Podstatou tohoto textu je, že vládě dáváme nad 400 vojáky absolutně volnou ruku, že se zbavujeme vlastní kontroly, která je zatím ústavním nástrojem Poslanecké sněmovny, aby kontrolovala vládu. Tak to je snad jediný problém, který tady probíráme, a proto nemohu přijmout některé debaty ani kolegů z vlastního klubu, protože my se bavíme mimo rámec tohoto textu. Absolutně mimo rámec tohoto textu. Bavme se o tom, jestli chceme dále oslabit Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, jestli chceme oslabit parlamentní demokracii ve prospěch vlády, jestli chceme nastolit jiný režim, např. prezidentský, nebo jestli chceme nastolit jakýsi kancléřský systém s většími pravomocemi vlády - to je legitimní debata. Ale předstupte s ní každý za svou politickou stranu před občany České republiky, až půjde o volby, a nesnažte se to udělat procedurou uvnitř parlamentního jednání, protože to je nefér, je to neústavní a je to nesystémové.

Jestli opravdu o něco jde, jde o to, jestli stojíme o dodržování Ústavy České republiky. Nakonec jste na Ústavu České republiky všichni přísahali. A zatím nevím o tom, že by došlo k jinému posunu, že by v dočasné komisi Poslanecké sněmovny pro Ústavu České republiky vznikl názor, že je potřeba změnit konkrétní ustanovení Ústavy České republiky o tom, kdo rozhoduje o vyslání vojáků České republiky do zahraničí a kdo o ní nerozhoduje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP