(12.00 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Probíhá obecná rozprava nad tímto návrhem poslanců. Kdo další se do ní hlásí? Pokud nikdo, tak obecnou rozpravu končím. Zeptám se, jestli zástupce navrhovatelů nebo zpravodaj nechce ještě vystoupit, a pokud tomu tak není, tak budeme hlasovat. Pokouším se přivolat poslance, kteří se chtějí zúčastnit hlasování.

V průběhu obecné rozpravy byl podán návrh na zamítnutí tohoto poslaneckého návrhu zákona a právě o tomto návrhu na zamítnutí bychom nyní měli hlasovat. Ještě jednou vyzývám všechny, kteří chtějí jít hlasovat, aby se vrátili do jednací síně.

Je návrh na odhlášení, takže vás ještě jednou odhlašuji znovu. Prosím, abyste se všichni znovu přihlásili, a budeme hlasovat o návrhu, který přednesla paní poslankyně Horníková, o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 91 z přítomných 136 poslanců pro 45, proti 81. Návrh nebyl přijat.

 

Měli bychom se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo jiný návrh? Ne. Budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání tomuto výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 92 z přítomných 138 poslanců pro 124, proti 2. Tento návrh na přikázání byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji předkladateli i paní zpravodajce a končím projednávání bodu číslo 54.

 

Dalším bodem je bod 55, kterým je

 

55.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 67/1992 Sb.,
o Vojenském obranném zpravodajství, ve znění pozdějších předpisů,
a některé další zákony
/sněmovní tisk 669/ - prvé čtení

 

S procedurálním návrhem se hlásí pan poslanec Frank, takže panu poslanci Frankovi nyní uděluji slovo.

 

Poslanec Václav Frank: Pane předsedo, děkuji. Protože jsme před projednáváním zákona o Vojenském obranném zpravodajství a Vojenském zpravodajství, které mají sice malinko odlišnou konstrukci, ale výslednice je stejná, chci navrhnout Poslanecké sněmovně, aby byla vedena společná rozprava k bodům 55 a 56, tedy jinými slovy k vládnímu návrhu zákona o Vojenském obranném zpravodajství, číslo tisku 669, a k návrhu poslanců Petra Nečase, Jana Vidíma a Tomáše Kladívka na vydání zákona o Vojenském zpravodajství, číslo sněmovního tisku 661 až 662. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Nečas zřejmě také procedurálně.

 

Poslanec Petr Nečas: Děkuji, pane předsedo. Dovolil bych si jenom modifikovat návrh pana poslance Franka a poprosím, aby mě poslouchal, zda by měl něco proti tomu, aby současně k tomuto společnému projednávání byl přičleněn i další bod…

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Frank jistě sleduje vaše vystoupení.

 

Poslanec Petr Nečas: … i další bod, kterým je poslanecký návrh poslanců Nečase, Vidíma a Kladívka, zákon související s přijetím zákona o Vojenském zpravodajství. Čili všechny tři body současně.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Frank souhlasí s touto modifikací návrhu, o kterém bychom měli nyní hlasovat. Je tu návrh na společnou rozpravu o bodech 55, 56 a 57. O tom budeme nyní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro sloučení rozpravy bodů 55, 56 a 57, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu na sloučení rozpravy k těmto třem bodům?

V hlasování pořadové číslo 93 z přítomných 132 pro 103, proti nikdo. Návrh na sloučení rozpravy byl přijat.

 

V této chvíli bychom absolvovali úvodní vystoupení ke všem těmto třem předkládaným návrhům. První je sněmovní tisk 669, takže bych požádal pana ministra obrany Miroslava Kostelku, kdyby nám tento text uvedl.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené dámy poslankyně, páni poslanci, předložený návrh novely zákona o Vojenském obranném zpravodajství byl zpracován na základě potřeby sjednotit právní úpravu, kterou je regulována činnost Vojenského zpravodajství. Vojenské zpravodajství bude zákonem definováno jako jediná a jednotná vojenská zpravodajská služba, jejíž vnitřní členění na Vojenskou zpravodajskou službu a Vojenské obranné zpravodajství upraví statut. Změnou zákona rovněž vstoupí Vojenské zpravodajství jako celek do povinností určených dosud pouze Vojenskému obrannému zpravodajství, a proto se navrhuje, aby z hlediska parlamentní kontroly Vojenského zpravodajství kontroloval činnost celého Vojenského zpravodajství zvláštní orgán Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Já vítám odsouhlasený návrh na společnou rozpravu a chtěl bych požádat pány poslance a dámy poslankyně, aby oba návrhy propustili, jak mnou předkládaný, tak předkládaný panem poslancem Nečasem a dalšími, do příslušného výboru, a jsem si jist, že věcně najdeme společnou cestu na to, aby byl přijat zákon o obranném zpravodajství. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Požádal bych nyní pana poslance Tomáše Kladívka. Pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedo, paní a pánové, pan kolega Kladívko je tento týden na organizačním výborem schválené zahraniční služební cestě. Je v tomto okamžiku nepřítomen. Pokud by sněmovna souhlasila, já bych se jako předseda výboru pro obranu a bezpečnost ujal krátké zpravodajské zprávy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. V prvním čtení musíme hlasovat o změně zpravodaje. Nechal bych sněmovnu hlasovat o tom, že by se zpravodajování ujal pan poslanec Vidím. Je to jasné?

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby se pan poslanec Vidím ujal zpravodajování tohoto bodu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 94 z přítomných 130 poslanců pro 88, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Prosím pana poslance Vidíma, aby se ujal zpravodajské funkce.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedo, paní a pánové, v souladu s tím, co říkal pan ministr obrany, projednávání a doufám, že i přijetí změny systému fungování Vojenské zpravodajské služby, Vojenského obranného zpravodajství, je opravdu velmi potřebná záležitost. V tuto chvíli jsou na stole nás všech dva návrhy, jak poslanecký, tak vládní, čili doporučuji také propustit tyto tři tisky do druhého čtení a dále se věnovat ve výboru pro obranu a bezpečnost jejich posouzení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vyslechli jsme zpravodajskou zprávu. V této chvíli přerušuji projednávání tohoto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP