(10.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Protože jiný návrh nepadl, konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání petičnímu výboru a pokročil do druhého čtení. Končím bod č. 51. Děkuji zástupci navrhovatelů paní poslankyni Taťáně Fischerové, děkuji zpravodajce paní poslankyni Zuzce Rujbrové.

 

Budeme pokračovat dalším bodem jednání, kterým je

 

52.
Návrh poslanců Hany Orgoníkové, Anny Čurdové a Eduarda Zemana
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 658/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 658/1. Prosím, aby za navrhovatele předložený návrh uvedla paní poslankyně Hana Orgoníková. Zároveň, než se ujme slova, požádám paní poslankyni Jarmilu Boháčkovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajkou pro prvé čtení. (V sále je velký hluk.)

Zároveň žádám sněmovnu o klid! Prosím, abyste rozpustili své hloučky ve sněmovně a případné diskuse na jiné téma, než je zákon o státní sociální podpoře, abyste přemístili do předsálí, a to opět odleva doprava přes střed a odprava doleva také. Jakmile bude potřebný klid, paní kolegyně, hned vám udělím slovo. (Hluk v sále trvá.) Nenuťte mě, abych jednotlivé poslance, kteří by se měli zklidnit, jmenoval! Děkuji.

Paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, spolu s paní poslankyní Čurdovou a s panem poslancem Eduardem Zemanem jsme se rozhodli podat návrh na vydání novely zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, sněmovní tisk 658.

Zabývali jsme se konkrétně paragrafem 30 odst. 3, kde upravujeme znění písm. a) a vkládáme nové písmeno b). Současná úprava totiž umožňuje rodičům, aby jejich dítě docházelo do mateřské školy pouze na pět kalendářních dnů v kalendářním měsíci, aniž by přišli o rodičovský příspěvek. Pokud by dítě navštěvovalo mateřskou školu delší dobu, rodiče by na rodičovský příspěvek ztratili nárok. My se domníváme, že je nutné toto změnit, poněvadž z pedagogického hlediska nemá docházka dítěte do mateřské školy pouze na pět dnů v měsíci žádný význam. Dítě zatěžuje, poněvadž prochází každý týden novou adaptační fází. Práce pedagoga je mnohem obtížnější a ve svém výsledku méně efektivní.

Z hlediska sociálního by potom nová úprava pomáhala zejména matkám například při hledání zaměstnání, možnosti návštěvy lékaře atd. Zároveň navrhovaná změna nezbavuje rodiče povinnosti pečovat o dítě po zbytek dne.

(V sále je stále velký hluk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, promiňte, já vás přeruším. Prosím znovu sněmovnu o klid. V takové atmosféře se nedá jednat. Řekl bych, že to ani není důstojné Poslanecké sněmovny. Pokud máte jiné téma k řešení, tak je řešte mimo sněmovnu, v předsálí. Děkuji.

Pokračujte, paní kolegyně.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Tento zákon nevznikal ze dne na den. Byl projednáván s pedagogy z mateřských škol, s psychology atd. Je to dlouhodobější záležitost, zhruba jsme tento zákon připravovali rok a půl.

Nedomnívám se, že je třeba příliš dlouho o tomto návrhu hovořit nebo jej zdůvodňovat, poněvadž jsem hovořila již s mnoha kolegy, kteří chápou tuto nutnost. Chtěla bych zde poděkovat i vládě. Přestože touto úpravou dochází ke zvýšení požadavku na státní rozpočet zhruba o 130 mil. Kč, tak vláda dala k tomuto návrhu zákona souhlasné stanovisko.

Byla bych ráda, kdybyste propustili tento návrh novely zákona do druhého čtení, a zároveň avizuji, že budu navrhovat zkrácení lhůty k projednání na 5 dní. Děkuji vám za pozornost a prosím, abyste zákon propustili do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni haně Orgoníkové. Nyní má slovo zpravodajka pro první čtení paní poslankyně Jarmila Boháčková. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Jarmila Boháčková: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás provedla navrhovanou změnou zákona č. 117/95 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Změna reaguje na potřeby rodičů při sledování rodinných a profesních rolí.

Stávající úprava rodičovského příspěvku podle zákona č. 117/95 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, konstruuje rodičovský příspěvek spíše jako dávku kompenzující individuální rodičovskou péči o dítě. Změna, která platí od 1. ledna 2004, současně umožňuje, aby rodič vykonával výdělečnou činnost do neomezené výše, pokud zajistí výkon řádné osobní a celodenní péče o dítě jinou osobou. Toto opatření sice výrazně usnadnilo možnost pečujícího rodiče vykonávat současně zaměstnání, na druhé straně trvají některé bariéry v podpoře této skutečnosti a slučitelnosti, k nimž patří zejména omezení počtu dní, které dítě může strávit v mateřské škole.

Na rozdíl od řady ostatních zemí EU, kde je příspěvek na péči o dítě, rodičovský příspěvek, konstruován jako jakýsi šek, který rodič získá automaticky, a je na něm, jakým způsobem s jeho využitím zajistí péči o dítě, je náš český model postaven na výhradní preferenci pro individuální péči.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP