(10.50 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře. Prosím nyní zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Martina Kocourka, aby i on se v úvodu vyjádřil.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážení kolegové a kolegyně, dovolte mi, abych jako zpravodaj k tomuto sněmovnímu tisku zrekapituloval, že tímto návrhem zákona nás, Poslaneckou sněmovnu, vláda žádá o vydání souhlasu k emisi státních dluhopisů v objemu 74,1 mld. Kč, což představuje velikost pohledávky České konsolidační agentury za Ministerstvem financí z titulu kumulované ztráty České konsolidační agentury ke konci roku 2003. Zároveň tato částka má být snížena o další částku ve výši 7,4 mld. Kč a zároveň tato částka představuje původně schválené výdaje ze státního rozpočtu na rok 2004 na částečnou úhradu ztráty konsolidační agentury ve výši 19 mld. Kč po jejím snížení o částky - teď je zrekapituluji - částky uvedené v důvodové zprávě.

Nejdříve se jedná o snížení o částku 800 mil. Kč, kterým vláda přijala rozpočtové opatření a kterým se výdaje na úhradu ztráty ČKA snižují o 766,6 mil. Kč. Tyto prostředky byly použity na úhradu závazku zdravotnických zařízení zřízených bývalými okresními úřady. To nám zde pan ministr nezmínil. Dále tato částka je snížena o dalších 10,8 mld. Kč, která se v současné době navrhuje podle důvodové zprávy k dalšímu snížení zmíněné úhrady ztráty z důvodu vytvoření rezervy ve státním rozpočtu na rok 2004 ve prospěch řešení sociálních opatření schválených Poslaneckou sněmovnou Parlamentu v rámci druhé etapy reformy veřejných rozpočtů a na posílení výdajů kapitoly státní dluh. Tolik tedy stručná rekapitulace podstaty tohoto návrhu.

Jako zpravodaj k tomuto vládnímu návrhu zákona na vydání dluhopisového programu bych chtěl za prvé říci, že z pohledu systémového jde o zásadní průlom do současného systému financování ztrát konsolidační agentury, protože dosud jsme financovali ztráty konsolidační agentury na základě auditované ztráty a financovali jsme ji prostřednictvím státního rozpočtu. Nyní se nově navrhuje systém jakéhosi budoucího generálního bianco šeku, kterým Poslanecká sněmovna vysloví souhlas s předběžnou ztrátou konsolidační agentury do budoucna, a zároveň i díky novele rozpočtových pravidel se již vlastně ztrátou konsolidační agentury, vznikem těchto ztrát a jejich likvidací, už nikdy zabývat nebude. To je zcela průlomový moment v rámci řešení situace a ztrát konsolidační agentury.

Za druhé, věcně tento návrh znamená, že přesunujeme v rámci státního rozpočtu 10,8 mld. Kč z původně rozpočtované úhrady ztráty konsolidační agentury za předchozí rok do běžných výdajů na tzv. sociální kompenzace.

A za třetí, z legislativního pohledu mi dovolte ocitovat ze stanoviska České národní banky k tomuto návrhu zákona. Česká národní banka je toho názoru, že schválení vytvoření výše uvedené rezervy ve státním rozpočtu by mělo předcházet schválení předkládaného opatření rozpočtovým výborem tak, aby navrhovaný objem dluhopisového programu korespondoval se stávající situací, kdy zákon o státním rozpočtu stále počítá s výdaji na úhrady ztráty konsolidační agentury ve výši 19 mld., respektive nyní 18,2 mld. Kč. Jinak Česká národní banka připomíná, že by schválením tohoto návrhu zákona o státním dluhopisovém programu v objemu 74,1 mld. Kč došlo k nesouladu se zákonem o státním rozpočtu na rok 2004.

Myslím, že tento legislativní pohled a toto tvrzení České národní banky je natolik závažné, že pan ministr by na toto tvrzení ČNB měl reagovat, protože pokud se Česká národní banka nemýlí, tak podle mě je tento zákon skoro neprojednávatelný, protože je v rozporu se zákonem o státním rozpočtu.

Moje první otázka na pana ministra zní, aby se vyjádřil ke stanovisku České národní banky, zda tento návrh je v této chvíli v souladu se zákonem o státním rozpočtu. A za druhé bych se chtěl pana ministra v návaznosti na jeho úvodní řeč zeptat, zda pokud myslel vážně onen (návrh?), aby rozpočtový výbor se dále zabýval částkou, kterou hodlá uvolnit, a částkou nižší, než je 74,1 mld. Kč, zda tedy hodlá stáhnout návrh na projednávání tohoto návrhu podle § 90 odstavec 2, to znamená, aby sněmovna vyslovila s tímto návrhem souhlas již v prvém čtení. To jsou moje dvě zásadní otázky na úvod.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo úvodní slovo zpravodaje a nyní otvírám obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy k tomuto návrhu. Opravdu nikdo? Přece jen odpoví v obecné rozprava pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Podle mého názoru Česká národní banka není ten, kdo by měl vykládat, zda je dodržován zákon o rozpočtových pravidlech. To je podobné, jako by Ministerstvo financí tvrdilo, že Česká národní banka porušuje zákon o ČNB.

Chtěl bych říci, že tento zákon v žádném případě nemůže, i pokud by byl schválen v předložené podobě, vést ke konfliktu se zákonem o rozpočtových pravidlech nebo se zákonem o státním rozpočtu vzhledem k tomu, že limit dluhopisového programu je maximální limit dluhopisového programu a mohl by být čerpán do výše, která by odpovídala zákonu o státním rozpočtu. Čili tento konflikt nemůže nastat právě proto, že nikdo nemůže donutit Ministerstvo financí přijetím tohoto zákona, aby čerpáním tohoto limitu porušilo zákon o rozpočtových pravidlech. Tato obava centrální banky není na místě.

Pokud jde o druhou otázku, předpokládám, že na základě rozpravy, která zde proběhla v Poslanecké sněmovně, budou podniknuty takové procedurální kroky v rámci Poslanecké sněmovny, že bude možné zajistit projednání tohoto návrhu v rozpočtovém výboru, a myslím, že ten proces může proběhnout standardní formou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Talíř byl další, kdo se teď hlásil do obecné rozpravy. Takže vystoupí předseda klubu pan poslanec Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovoluji si právě před ukončením obecné rozpravy jménem dvou poslaneckých klubů, jménem klubu KDU-ČSL a klubu Unie svobody, v souladu s § 90 odstavec 3 vetovat projednávání tohoto zákona podle § 90 odstavec 2.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Hlásí se o slovo pan poslanec Macháček.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, vzhledem k návrhu, který zazněl právě před malou chvílí, který vetuje § 90 odstavec 2, navrhuji, aby v případě neprohlasování projednávání podle § 90 odstavec 2 -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, jen vás musím přerušit, protože vzhledem k tomu, že bylo podáno veto, tak o žádné hlasování už ani nepůjde. Hlasovat se už nebude.

 

Poslanec Antonín Macháček: Omlouvám se, uznávám, že to byly dva kluby. Navrhuji zkrácení projednávání sněmovního tisku 678 o 55 dní. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pořád probíhá obecná rozprava. Když dovolíte, obecnou rozpravu končím a v této chvíli mohou zaznít závěrečná slova jak ministra, tak zpravodaje pana poslance Kocourka. Kdokoli z nich může nyní vystoupit - a bude to pan poslanec Kocourek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP