(9.30 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Kdo dále se hlásí do obecné rozpravy? Paní zpravodajka. Prosím.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Tato novela byla připravována Ministerstvem životního prostředí dlouhou dobu. Již v průběhu projednávání předchozí novely, která se týkala autovraků, jsem byla odbornou veřejností kontaktována právě ve vztahu k elektrošrotu.

Na tomto fóru je třeba jasně říci, že u nás na trhu existuje praktický partner pro provádění tohoto návrhu zákona do praxe. Jedná se o společnost Seset-cz (?) jako národní sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů, které jsou prodávány na našem trhu. Obdobné pobočky jsou i v ostatních státech Evropy. Přímými členy jsou například společnost Electrolux, Gorenje, Miele, Philips, Whirlpool, Melony (?) atd. Jejich celkový podíl na trhu v České republice je přibližně 90 %. Připomínky tohoto sdružení byly vztahy ve velké míře v úvahu. Na některých upřesněních se ještě pracuje.

Z pohledu praktického dopadu zákona vidím hlavní problémy v nedokonalém zpracování příslušných doprovodných právních předpisů, které na zákon váží. Jsou vám předkládány v příloze návrhu zákona jako teze změn prováděcích předpisů. Z toho usuzuji, že samo ministerstvo počítá s další prací na tomto poli.

Je třeba si uvědomit, že lhůta ustavení společnosti na zajištění kolektivního plnění nakládání s tzv. historickým elektroodpadem do 13. 8. 2005 je velmi krátká. Například v Belgii na této společnosti pracovalo sdružení výrobců od roku 1997, když reálně tato společnost začala působit rokem 2001. Dále je třeba vyřešit problém spojený s poplatkem placeným za recyklaci historického odpadu, tzv. viditelný poplatek, který je třeba jasně definovat společně s Ministerstvem financí, což bude vítanou pomocí i v řešení nakládání s dalšími zpětně odebíranými výrobky, jako jsou například pneumatiky.

Proto požaduji, aby doprovodné prováděcí předpisy byly přes prázdniny dopracovány tak, aby byly předloženy ve finální podobě na podzim při projednávání zákona na příslušném výboru. Bez toho se obávám, že nebude možno relevantně zákon projednat. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy k tomuto návrhu zákona. Pokud se nikdo nehlásí, končím obecnou rozpravu.

Ptám se, jestli navrhovatel nebo paní zpravodajka chtějí něco říci závěrem. Zdá se mi, že nepadl žádný návrh, o kterém by bylo třeba hlasovat. Ptám se paní zpravodajky, ale ta mě neslyší. Doufám, že se můžeme zabývat přikázáním návrhu výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Zde se ptám, jestli má někdo ještě jiný návrh. Pokud ne, přistoupíme k hlasování.

 

Budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 60. Z přítomných 139 pro hlasovalo 105, proti žádný. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Děkuji předkladateli, zpravodajce. Končím projednávání bodu č. 40.

 

Bodem dalším je bod

 

41.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb.,
o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů
(zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 687/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Teď prosím, aby z pověření vlády návrh uvedla ministryně školství Petra Buzková. Až nyní zjišťuji, že ji tady v jednacím sále nevidím. (Ministryně Buzková vchází do sálu.) Prosím paní ministryni, aby tento návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111, o vysokých školách, uvedla. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, návrh novelizace zákona o vysokých školách je v podstatě technická novela, která vychází z některých nově vzniklých povinnosti vzniklých přistoupením České republiky k Evropské unii. V principu velmi dlouhou probíhala odborná diskuse na téma, zda je třeba takovýto zákon vůbec přijímat, či zda stačí transpozice evropského práva pro vznik nových práv a povinností na území České republiky. Na základě stanoviska Legislativní rady vlády je nakonec přece jen navržena tato technická novela, která umožňuje, aby na území České republiky mohly zakládat vysoké školy i zahraniční subjekty.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jsem přesvědčena o tom, že se jedná o zcela technickou a nekonfliktní normu. Prosím vás o její podporu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, mohu jen potvrdit slova paní ministryně. Jedná se skutečně o nekonfliktní normu, která má umožnit zahraničním soukromým školám, aby nemusely právnické osoby zakládat zde, ale pokud už mají právnickou osobu založenu v zemích Evropského společenství, aby mohly působit také na našem území. Je to drobounká norma, zcela nekonfliktní. Doporučuji její schválení v režimu § 90.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, tak obecnou rozpravu končím. Námitka proti projednávání podle § 90 odst. 2 podána tedy nebyla. My nyní rozhodneme, zda v jednání budeme pokračovat tak, aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 687 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení." O tomto textu budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, schválit tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 61. Z přítomných 144 pro hlasovalo 124, proti žádný. Návrh usnesení byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP