(16.50 hodin)

Poslankyně Marta Bayerová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si přečíst usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí z 35. schůze dne 2. června 2004.

Návrh poslance Michala Haška na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky, ve znění zákona č. 10/2001 Sb., a zákona č. 20/1996 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 378.

Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na své 35. schůzi po odůvodnění Mgr. Michala Haška, poslance parlamentu, po zpravodajské zprávě poslankyně dr. Marty Bayerové a po rozpravě za prvé: doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 378 projednat a schválit ve znění komplexního pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do obecné rozpravy nevidím, takže obecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou. Hlásí se pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane místopředsedo, dovolil bych si přednést k tomuto návrhu zákona jeden pozměňovací návrh, který jsem projednal s předkladateli. Je to pozměňovací návrh k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje, obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky, ve znění zákona č. 10/2001 Sb., a zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, tisk č. 378.

Pozměňovací návrh zní: V čl. 1 se doplňuje nový bod 2, který zní: Bod 2. Za § 15 se vkládají nové paragrafy 15a, 15b, které znějí:

"§ 15a. Dnem nabytí účinnosti tohoto zákona přecházejí z vlastnictví České republiky bezúplatně do vlastnictví odborových organizací, které mají podle zákona č. 53/1990 Sb., o sdružování občanů, postavení právnické osoby, pozemky tvořící jeden funkční celek se stavbou ve vlastnictví těchto odborových organizací, jestliže zároveň

a) k těmto pozemkům bylo uvedeným odborovým organizacím nebo jejich právním předchůdcům zřízeno právo trvalého užívání;

b) trvalé užívání se podle zvláštních právních předpisů (odkaz x pod čarou, a odkaz x pod čarou zní: § 59 zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, čl. 4 zákona č. 229/2001 Sb.)" - a pokračuji dál v textu: "změnilo ve výpůjčku;

c) výpůjčka ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona trvá;

d) pozemky slouží k naplňování poslání a činnosti odborových organizací v souvislosti s čl. 27 Listiny základních práv a svobod (odkaz y pod čarou; odkaz y zní: Úmluva Mezinárodní organizace práce č. 87 o svobodě sdružování a ochraně práva odborové organizace se organizovat vyhlášená pod č. 489/1990 Sb.).

§ 15b.

Odst. 1. Nabývající odborová organizace (dále jen nabyvatel) požádá předávající organizační složku státu (dále jen předávající) o předání majetku uvedeného v § 15a nejpozději do dne 30. prosince 2004; neučiní-li tak, ke změně vlastnického práva podle § 15a nedojde a výpůjčka podle zvláštních právních předpisů (odkaz pod čarou x) odborové organizaci dále trvá.

Odst. 2. O předání a převzetí majetku uvedeného v § 15a sepíše předávající s nabyvatelem nejpozději do 30. června 2005 protokol o předání a převzetí.

Odst. 3. Protokol podle odst. 2 musí obsahovat název, sídlo a identifikační číslo předávajícího a nabyvatele a výčet pozemků s uvedením údajů nezbytných pro zápis do katastru nemovitostí. Protokol musí být podepsán za předávajícího jeho vedoucím, za nabyvatele jeho statutárním orgánem.

Odst. 4. Protokol dle odst. 1 je listina, kterou nabyvatel zašle s ohlášením přechodu vlastnického práva z České republiky na nabyvatele k provedení záznamu do katastru nemovitostí (odkaz 16).

Odst. 5. Majetek, který přechází do vlastnictví nabyvatele podle § 15a, musí být po dobu pěti let ode dne nabytí užívání užíván pouze k naplňování poslání a činnosti nabyvatele (odkaz na čl. y pod čarou). Stane-li se před uplynutím této doby pro nabyvatele pro tento účel nepotřebný, musí být přednostně nabídnut bezúplatně do vlastnictví státu. Organizační složkou státu příslušnou k přijetí nabídky je předávající. Pokud předávající nepřijme písemnou nabídku nabyvatele ve lhůtě šesti měsíců od jejího doručení, naloží nabyvatel s majetkem bez uvedených omezujících podmínek."

Jen stručné zdůvodnění. Jedná se vlastně o stejný případ, jaký jsme tady před časem řešili, pokud se týká některých sportovních organizací.

Děkuji za pozornost a předávám v písemné podobě svůj pozměňovací návrh předkladatelům k dalšímu zpracování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Martínkovi. Další přihlášky do rozpravy nevidím. Hlásí se paní poslankyně Bayerová.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Vážený pane předsedající, kolegové a kolegyně, za účelem zachování legislativní přehlednosti doporučuji uplatnit pozměňovací návrh na doplnění komplexního pozměňovacího návrhu výboru tak, že v komplexním pozměňovacím návrhu, tisk 378/2, se doplňuje čl. 2, který zní: "Účinnost. Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Bayerové. Další přihlášky nevidím, takže v tuto chvíli mohu podrobnou rozpravu ukončit. Končím také druhé čtení tohoto návrhu pana poslance Michala Haška, kterému děkuji, stejně jako paní poslankyni Bayerové.

 

Můžeme přistoupit k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

6.
Návrh poslanců Milana Bičíka, Vojtěcha Filipa, Václava Exnera a dalších
na vydání ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění ústavního zákona č. 347/1997 Sb.,
ústavního zákona č. 300/2000 Sb., ústavního zákona č. 448/2001 Sb.,
ústavního zákona č. 395/2001 Sb. a ústavního zákona č. 515/2002 Sb.
/sněmovní tisk 485/ - druhé čtení

 

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl poslanec Milan Bičík. Slovo má pan poslanec Bičík! Už jsem to avizoval.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP