(16.20 hodin)
(pokračuje Doktor)

Přesně tolik zaplatila konsolidační agentura v letošním, resp. v loňském roce navíc ve svých výdajích. A ona je námi tolik kritizována za své hospodaření, ale to je cena za to hlasování, resp. cena za návrh. A také cena za to, že se zde nenašla efektivní většina, která by paní poslankyni v něčem takovém zabránila.

Druhá poznámka se týká části vystoupení pana ministra financí. Já jsem velmi pozorně naslouchal jeho závazku, ze kterého - myslím si - zcela implicitně vyplývá, že opravdu nebudou ony mimořádné sociální výdaje schválené v souvislosti s hlasováním o zákoně o DPH vyplaceny právě tou formou, že bude pokrácena úhrada České konsolidačně agentuře, protože by to znamenalo totéž. Znovu bychom dokázali říci, o kolik se zvýší ztráta konsolidační agentury, a formálně bychom neušetřili vůbec nic.

Závěrečná poznámka, týkající se výdajových rámců přinejmenším na dvouleté fiskální období. Je přeci pravdou, že výdajový rámec pro rok 2004 porušila tato vláda již v únoru tohoto běžného roku. Je si třeba říci, nakolik takové výdajové rámce jsme schopni pro budoucnost považovat za nějakou korekci, za bariéru toho, jak bychom se měli rozhodovat, ať už na jednání Poslanecké sněmovny, ale také o tom, jaký signál vysíláme jednotlivým resortům, ale také krajům a obcím. Ony samozřejmě velmi pozorně vnímají naše rozhodování a signál, který pouštíme, pouštíme dál.

Už nikoliv poznámka, ale spíš výzva, také adresovaná panu předsedovi rozpočtového výboru, a tou je zatím absence diskuse na téma bezpečného financování veřejného dluhu. Rozsah nesplacených závazků státu je nemalý, po tranši prodané minulý týden v tzv. eurobondech se velmi rychle blíží půl bilionu, a protože nemalá částka těchto dluhopisů a těchto závazků bude splatná již v příštím roce a některé fenomény týkající se domácího bankovního trhu se spíše umocní než naopak, chtěl bych tímto vyzvat, aby rozpočtový výbor našel - případně i Poslanecká sněmovna - prostor, jak diskutovat na toto velmi vážné a velmi ožehavé téma. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doktorovi. To byla poslední přihláška, alespoň jak jsem ji zaznamenal před chvilkou nebo do doby, než se přihlásil pan poslanec Tlustý. Takže nyní bude hovořit.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi také vystoupit, a to proto, aby bylo na co se odkazovat, až budeme projednávat státní rozpočet, protože je zcela zřejmé, že v tuto chvíli to jakoby nikoho nezajímá a nikdo podstatu moc nechce znát, protože se to jeví v tuto chvíli jako málo podstatné. Ale při projednávání státního rozpočtu významnost dnešní diskuse vystoupí do popředí.

Tak mi dovolte konstatovat, že to, co zde projednáváme, je účetní trik, protože to, jestli si stát vypůjčí na nějakou platbu jednou, nebo si vypůjčí čtyřikrát v průběhu příštích čtyř let, je samozřejmě fakticky jedno. Rozdíl je jediný: Když si vypůjčí jednou, jak to navrhuje vláda, vypůjčené peníze se neobjeví v bilancích státních rozpočtů příštích čtyř let, zatímco když si vypůjčí čtyřikrát v příštích čtyřech letech, tak se tam ta čísla čtyřikrát objeví. A o to tady jde - aby se tam neobjevila. Aby když vláda v tuto chvíli vidí, že neumí naplnit své odhodlání fakticky snížit deficit státních rozpočtů v příštích letech, tímto účetním trikem si vytváří formální rezervu pro to, aby to aspoň vypadalo, že deficity se snižují.

A to, jestli je to také politický podvod, se ukáže právě při projednávání státního rozpočtu v příštích letech. Pokud přítomný ministr financí a předseda rozpočtového výboru uvedou státní rozpočet na příští rok slovy, že formální deficit je x a fakticky deficit je x plus 19, pak to politický podvod nebude. Pokud to zatají, pak to politický podvod bude. Počkejme si na ten okamžik, ten nás rozsoudí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tlustému. Další přihlášky nejsou, takže obecnou rozpravu končím, žádný návrh jsem nezaznamenal.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu. Přihlášky do podrobné rozpravy nemám. Hlásí se pan poslanec Kraus a poté pan poslanec Doležal. Hovoří pan poslanec Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolil bych si podat jeden pozměňovací návrh, který je souhrnem změn víceméně legislativního charakteru, nicméně reaguje na situaci, že v době, kdy rozpočtový výbor předkládal svůj pozměňovací návrh, byl schválen zákon 257/2004, a tím v podstatě došlo k několika úpravám, které je nutno v tomto návrhu, který teď přečtu, vůči pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru přečíst, pak případně schválit tak, aby zákon měl logiku a smysl.

Navrhuji provést tyto změny:

1. bod 1 zní: V úvodní větě se slova "a zákon č. 203 Sbírky(?)" nahrazují slovy "zákona č. 479/2003 Sbírky", zákona č. 186/2004 Sb. a zákona č. 257/2004 Sb.;

2. bod 2 se vypouští, body 3 až 17 se označují jako body 2 až 16;

3.v bodu 2, v dosavadním bodu 3, se slova "bodu 5, dosavadním bodu 4" nahrazují slovy "bodu 4";

4. v bodu 3, v dosavadním bodu 4, se vypouští první slovo "dosavadní" a slovo "devátý" se nahrazuje slovem "osmý" - psáno číslicemi;

5. v bodu 4, v dosavadním bodu 5, se slova "jako body 14 a 15" nahrazují slovy "jako body 13 a 14";

6. v bodu 5, v dosavadním bodu 6, se slova "bodu 14" nahrazují slovy "bodu 13";

7. v bodu 6, v dosavadním bodu 7 se slova "jako body 16 - 26" nahrazují slovy "jako body 15 - 25";

8. v bodu 7, v dosavadním bodu 8, se slova "bodu 18" nahrazují slovy "bodu 17";

9. v bodu 8, v dosavadním bodu 9, se slova "bodu 19" nahrazují slovy "bodu 18";

10. v bodu 9, v dosavadním bodu 10, se slova "bodu 26" nahrazují slovy "bodu 25";

11. v bodu 10, v dosavadním bodu 11, se slova "jako body 27 - 32" nahrazují slovy "jako body 26 - 31";

12. bod 11, dosavadní bod 12, zní: 11. Za bod 31, dosavadní bod 35, vloží nový bod 32, který zní: 32. V § 34 odstavec 4 se vypouští věta druhá. Bod 36 označit jako bod 33;

13. bod 12, dosavadní bod 13, zní: Za bod 33, dosavadní bod 36, vložit nový bod 34, který zní: 34. V § 38 odstavec 2 se vypouštějí slova "včetně penále" a odstavec se doplňuje větou "Penále je povinen odvést do státního rozpočtu (§ 6 odstavec 1 n). Body 37 - 41 označit jako body 35 - 39;

14. v bodu 13, v dosavadním bodu 14, se slova "bodu 40" nahrazují slovy "bodu 38, v dosavadním bodu 40";

15. v bodu 14, v dosavadním bodu 15, se slova "za bod 41 vloží nový bod 42" nahrazují slovy "za bod 39, dosavadní bod 41, vložit nový bod 40", slovo "42." (psáno číslovkou) slovem "40." a slova "jako body 43 až 45" slovy jako body "41 až 43";

16. v bodu 15, v dosavadním bodu 16, se slova "bodu 44" nahrazují slovy "bodu 42";

***




Přihlásit/registrovat se do ISP