(14.20 hodin)
(pokračuje Gross)

Ať se to komu líbí, nebo nelíbí, fakta jsou jednoduchá. Je tady kolega Palas, mohl by hovořit o tom, co se odehrálo v jeho resortu. Byli to kolegové z opozice, kteří říkali ještě před pár týdny a měsíci, že Platební agentura Ministerstva zemědělství nebude připravena. Jaký je výsledek? Výsledek je takový, že jedině Česká republika z deseti vystupujících států tuto Platební agenturu má akreditovanou a funkční. Česká republika byla požádána, aby tato Platební agentura vykonávala funkce i pro některé jiné členské země Evropské unie, které nejsou připraveny, a Česká republika to dělat bude, protože to považuje za normální princip v rámci Evropské unie.

To znamená - fakta jsou jedna věc a politická touha a touha po moci je věc druhá. Tato sněmovna by se měla řídit chladným rozumem, a já jí za to děkuji, že se tak před chvílí zachovala. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo požádala paní místopředsedkyně Němcová a také pan místopředseda Langer. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, musím uvést na pravou míru pár informací, které si myslím, že se zde záměrně nesdělují.

Občanská demokratická strana ústy svého poslance pana kolegy Hynka Fajmona požádala, aby téma čerpání z fondů Evropské unie bylo řádně zařazeno na předcházející, nikoli na mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Domnívali jsme se, že bod, který je tak důležitý pro naše občany, tedy to, zda se staneme čistým plátcem a budeme tak přispívat na blaho zemí, které již v Evropské unii jsou, anebo zda naši občané ze svých daní dostanou adekvátní podíl ze strany Evropské unie, je neméně závažné téma jako ostatní body, které předchozí schůze Poslanecké sněmovny projednávala. Bohužel vládní většina, tak jako už to udělala několikrát, námi navrženou debatu na velmi závažné společenské téma odmítla.

Parlamentní proces nám neumožňuje nic jiného, než - chceme-li, aby toto téma naše veřejnost měla podloženo rozpravou parlamentní, aby věděla, co je a co není stanoviskem jednotlivých politických stran - svolat schůzi mimořádnou, nedostane-li se nám sluchu na schůzi řádné. O totéž jsme se pokusili i nyní, a nebylo to opět poprvé, kdy vláda, vědoma si toho, že nechce, aby vyšly najevo informace, jichž se zcela oprávněně obává, nám tuto debatu neumožnila.

Pro oživení vaší paměti připomenu, že totéž se odehrálo ve chvíli, kdy Občanská demokratická strana žádala o debatu na téma české justice. Jak se ukazuje, bylo to téma, které jsme řádně přivedli na poslaneckou půdu. Dnes se ukazuje, téměř rok a půl poté, kdy jsme o tuto debatu žádali, že toto téma, a nikdo už o tom nepochybuje, je jedním z bolavých míst české společnosti. Tuto debatu jste, vážení kolegové z vládní koalice, odmítli.

Druhé téma, s kterým jsme přišli, bylo téma stavu českého zdravotnictví. Váš postup byl naprosto stejný, a opět ani veřejnost, a to ani laická, ani odborná, nepochybuje o tom, že české zdravotnictví je v krizi, a vy se obáváte argumentů, které zde zazní, a to zcela veřejně, a nebudete je moci svými vystoupeními záměrně manipulovat do polohy, o níž si občan - právě proto, že bude mít k dispozici pouze jednu nebo dvě věty ve sdělovacích prostředcích - nebude moci učinit plastický obraz.

Nyní se tedy pokoušíme uchopit další velké téma. Je to téma, o němž jsem přesvědčena, že tak jako ta dvě předchozí se na parlamentní půdu vrátí. Ovšem ve chvíli, kdy už bude pozdě. Naší představou bylo, že tato debata nebude vedena tak, jak zde zmínil pan místopředseda vlády Stanislav Gross. My jsme chtěli, aby nám vláda, tak jak to zmiňuje v některých svých prohlášeních ústy některých svých ministrů, řekla, zda je připravena, zda jednotlivé resorty vědí, co mají dělat, jakým způsobem informují nejenom subjekty, ale také občany. Myslím, že tato informace by byla užitečná. Ale i to málo jste odmítli. Nezbývá mi, než říci, že k tomu jistě máte své vážné důvody - a těmi důvody je obava z toho, že vyjdou na povrch věci, které si nepřejete, aby na povrch vyšly. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil pan místopředseda Langer, Pavel Němec. A pan místopředseda Kasal má procedurální návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, asi všichni cítíme, že my jsme se dostali do pasti jednacího řádu, kdy tady mohou vystupovat především ti, jimž to umožňuje jednací řád. Přesto tato sněmovna je suverénem. A já tomuto suverénovi, této sněmovně, dávám procedurální návrh, aby v této situaci umožnila vystoupit předsedovi rozpočtového výboru Miroslavu Kalouskovi. A vás, pane předsedo, žádám, abyste o tom dal hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je tady procedurální návrh, o kterém mám nechat hlasovat okamžitě. (Protesty, projevy nesouhlasu. Hlasy: Není schůze!) Že není schůze - chce pravděpodobně říci pan předseda Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já se domnívám, pane předsedající, dámy a pánové, že k tomu, aby pan kolega Kalousek vystoupil, stačí maličkost, to je - schválit program této schůze. (Bouřlivý potlesk poslanců ODS.) A pokud se to stane, není třeba vymýšlet speciální režimy pro jeho vystoupení. Takže pokud stejně jako my si i vy myslíte, že je správné, aby vystoupil, podpořte s námi program této schůze. A protože si tato vládní koalice věděla rady se všemi procedurálními situacemi, určitě najde cestu, jak toto hlasování absolvovat.

Co se týká onoho semináře, dovolte mi sdělit panu ministrovi vnitra - on to určitě ví, jenom předstírá, že to neví - že mezi seminářem konaným v Poslanecké sněmovně a jednáním Poslanecké sněmovny je nekonečný, takřka ústavní rozdíl. Zatímco seminář nemá žádnou váhu, není ničím, je to diskusní fórum, které se může uskutečnit kdykoli, bez jakýchkoli souvislostí, kompetencí a důsledků, jednání Poslanecké sněmovny tu ústavní roli naštěstí má. Semináře se zúčastnili ti, kteří se ho mohli zúčastnit. Já sám za sebe říkám, že bych se ho určitě zúčastnil, kdybych nebyl na zahraniční cestě, na kterou jste mě vy, milá sněmovno, vyslali. Nicméně pokoušet se odůvodnit zamítnutí jednání této sněmovny konáním semináře, to je opravdu dětinské, pane ministře.

A k vašim urážkám na adresu ODS se vyjadřovat nebudu. Jedno vím jistě. Vy o ODS nevíte nic a jejím jménem nemáte právo vystupovat! Děkuji. (Bouřlivý potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, vzhledem k tomu, že sněmovna neschválila pořad schůze, rozhodl jsem se tuto schůzi, která ještě ani pořádně nezačala, ukončit. Schůze 31. bude pokračovat ve 14.45 hodin.

 

(Schůze ukončena ve 14.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP