(14.10 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Náš záměr otevřeně dnes diskutovat o tomto nebezpečí, o nebezpečí propadnutí části evropských peněz, byl záměr vedený stejným cílem, který musí mít každý občan České republiky i tato vláda. To nezpochybňujeme. Chceme všichni, aby rezervované prostředky v rozsahu 24 miliard nakonec skončily ku prospěchu České republiky a jejích občanů. Hlasování, které tady proběhlo, ovšem naznačuje, že to není zájem některých poslanců a pravděpodobně ani celé současné vlády.

Dovolujeme si upozornit, že pokud vláda dnes ujišťuje veřejnost, že finišuje se všemi přípravnými kroky, schvaluje jednotlivé programy atd., že už teď má prokazatelné zpoždění. Předkládat konkrétní návrhy lze již od 1. 1. letošního roku. Protože právě teď probíhá finišování, je jasné, že žádosti, které mohly být podány od začátku letošního roku do dnešního dne, podány být nemohly, protože příslušné programy, procedury, formuláře nebyly pro podávání těchto žádostí připraveny.

Opravdu se bojíme toho, že na jaře roku 2006 se ukáže - prosím, zaregistrujte, že až na jaře roku 2006 - kolik nakonec Česká republika z oněch 24 miliard využila. My si samozřejmě na tento okamžik počkáme. Hlasování této sněmovny může rozhodnout o lecčems. Můžeme tady díky vám vzít na vědomí, že zítra bude Štědrý den, to určitě ano, ale přijde jaro roku 2006 a konkrétní čísla ukáží, zda jsme měli pravdu my, jestliže jsme chtěli diskutovat o připravenosti České republiky, nebo vy, kdo jste toto téma nepovažovali za potřebné ani diskutovat.

Opravdu se bojíme toho, že až Česká republika díky špatnému postupu této vlády přijde o podstatnou část rezervovaných peněz, stane se tzv. čistým přispěvatelem do fondů EU a stane se neuvěřitelná věc. Čeští občané a čeští daňoví plátci budou podporovat vysokou životní úroveň dnešních členských zemí EU místo toho, aby to bylo naopak, jak všichni původně předpokládali a jak leckterý z dnešních politiků také sliboval. My jsme se tohoto okamžiku nechtěli dožít, a proto jsme chtěli dnešní diskusi absolvovat. Je nám to líto, nicméně realitu bereme na vědomí. Do jara 2006 není dlouhá doba.

Děkuji za pozornost. (Potlesk).

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. O slovo se hlásí pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, domnívám se, že v okamžiku, kdy nebyl schválen pořad této schůze, Poslanecká sněmovna skončila, nicméně zřejmě dříve než jste stačil ukončit schůzi, byl jste ještě nucen dát možnost vystoupit těm, kteří mají přednostní právo. Využívám toho i já. Tímto se také omlouvám.

Řekl bych, že na toto téma v médiích i v této síni zaznělo velmi mnoho. Můžeme diskutovat o tom, a také jsme jako KSČM vícekrát jasně dali najevo, že podmínky jsou špatně vyjednány, že příprava vázne, že exekutiva měla činit více a že je to věcí exekutivy.

Rád bych ale reagoval, proč a kdo tuto schůzi svolal, tu, která v těchto okamžicích končí neschválením programu. Podvýbor rozpočtového výboru, který se příslušnou záležitostí zabývá, vzal tuto věc zcela vážně a vyvolal i jednání rozpočtového výboru. Máme na stole usnesení rozpočtového výboru. Jednání rozpočtového výboru se po velmi dlouhé době dokonce zúčastnil i předseda vlády. Chci jen připomenout, že ani jednání podvýboru, ani jednání rozpočtového výboru se zástupci ODS podle mých údajů nezúčastnili. Tam se tyto věci mohly krásně projednat a řada věcí už mohla být hotova.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, chci jen stručně říci jen několik věcí. Tato schůze neměla schválený program, což znamená, že žádný v tuto chvíli neprobíhá, ale k vystoupení pana předsedy poslaneckého klubu ODS je potřeba říci několik slov, která uvedou věci na pravou míru.

Pan předseda poslaneckého klubu ODS pronesl tezi, že to, co chtěli, je zajistit, aby Česká republika mohla čerpat, a že to je zájem klubu ODS. Myslím si, že k tomu lze říci jedinou záležitost. Toto není zájem klubu ODS. Zájem klubu ODS je jediný. Zájem je umožnit tady debatu, ve které budou moci říkat jako většinou nepravdy, které v tuto chvíli nemůže nikdo vyvrátit, protože účet se odehraje zhruba za rok. Kolegové z ODS vědí o tom, že v tuto chvíli můžeme říci pouze svá tvrzení, oni budou říkat svá tvrzení, ale okamžik, kdy se ukáže, na čí straně byla pravda, přijde zhruba za 12 měsíců. Chtěli využít příležitost k tomu, aby došlo k osočování, což ve svém vystoupení, jak to kolega Tlustý umí, udělal.

Nicméně pravda je jiná. Pravda je ta, že pokud někdo skutečně chce hájit zájmy tohoto státu tak, aby se daly čerpat peníze, má k tomu používat normální pracovní prostředky. Co je tím normálním pracovním prostředkem? Tím jsou jednání orgánů této sněmovny. Rozpočtový výbor v této sněmovně uspořádal seminář, jak o tom hovořil kolega Kováčik, kterého se zúčastnil předseda vlády, všichni zodpovědní ministři a vysocí státní úředníci. Na tomto semináři se mohly říkat argumenty, na tomto semináři se mohlo ukázat, že něco není v pořádku, a teprve s tím se mohlo jít sem na plénum Poslanecké sněmovny. Jenže tohoto pracovního jednání se kolegové z ODS nezúčastnili ze dvou důvodů. Za prvé nechtěli pracovat, což je u nich normální záležitost, za druhé - nebyly zde televizní kamery. To byl ten hlavní důvod. V tuto chvíli rozpoutávat něco na poli sněmovny je velmi nefér a zvláštní, protože rozpočtový výbor se vším zabýval, jsou k tomu přijaty příslušné závěry.

Mohu říci, že Česká republika je rozhodně lépe připravena než všechny ostatní kandidátské a přistupující země. (Potlesk).

***




Přihlásit/registrovat se do ISP