(11.50 hodin)
(pokračuje Papež)

Chci věřit, že tomu tak není. Přesto tyto řečnické otázky považuji za důležité vznést.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Papežovi. Další přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím s tím, že z úst pana poslance Kučery zazněl návrh na to, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí ministra Karla Čermáka na jeho interpelaci. Takže já se vás pokusím, dámy a pánové, přivolat.

Pan poslanec Tlustý má náhradní kartu číslo 9, paní poslankyně a ministryně Petra Buzková má náhradní kartu číslo 10.

Zdá se, že mohu přistoupit k hlasování: Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí ministra Karla Čermáka na interpelaci poslance Miloslava Kučery ve věci novelizace zákona číslo 42/1992 Sb. Tolik návrh na usnesení.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 167. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 131 hlasujících bylo pro 34, proti 57. Návrh usnesení nebyl přijat a já mohu ukončit projednávání odpovědi na tuto písemnou interpelaci.

 

Protože máme ještě chvilku času, dám příležitost k projednávání další interpelace, kterou je interpelace místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa na předsedu vlády Vladimíra Špidlu, ale upozorňuji pana místopředsedu na časové omezení, které jsem před chvilkou specifikoval. Jinak má slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, pokusím se sněmovně jednoduše vysvětlit, o co mi jde.

Interpeloval jsem předsedu vlády ve věci odškodnění občanů České republiky jednak z fondu budoucnosti a jednak prostřednictvím Mezinárodní organizace pro migraci v Ženevě. Jde mi o to, že od roku 2002 se marně pan Lipold, který bydlel do roku 1938 ve Svitavách, domáhá toho, aby byl odškodněn za to, že musel v září 1938 opustit nachvat svůj domov, zanechat tam úplně všechen majetek, musel se přestěhovat do jiného místa v České republice, a když se vrátil po roce 1945, tak nenašel ani svůj domov, ani se nemohl domoci žádným způsobem odškodnění.

Pan předseda vlády na mé čtyři otázky odpověděl ve třech případech velmi uspokojivě a vůbec nic mu nevytýkám. Jsem rád, že pokud jde o odpověď, která se týká těch ostatních záležitostí, že se podařilo najít nový postup, který umožňuje občanům, kteří jsou už ve vysokém věku, zajistit jejich nároky.

Problém ovšem zůstává v tom, že mi pan předseda vlády odpověděl na mou otázku číslo tři - kolik je našich občanů, kteří na odškodnění stále čekají, ten případ, původně kolem 130 tisíc, že čeká na vyřízení 500 případů, pokud jde o otázku kompenzace pro lidi, kteří zažili, řekl bych, ty nejhorší situace jako české oběti nacismu, ale že - cituji: "V oblasti majetkových škod je situace horší. Podrobnější informace vláda však nemá k dispozici." Já jsem přitom ve své interpelaci poslal kopii panu předsedovi vlády, kopii dopisu odboru států střední Evropy Ministerstva zahraničních věcí, kde pan ředitel odboru Jaromír Plíšek říká, že v Ženevě z 22 tisíc žádostí je 10 tisíc žádostí českých občanů vyhnaných z pohraničí v roce 1938 a z těch je, prosím, to cituji z dopisu pana ředitele Plíška, je vyřízených pouhých 800.

Takže mou jedinou žádostí na pana předsedu vlády je, zda je možné, aby vláda České republiky byla správně informována od Ministerstva zahraničních věcí, a druhou otázkou je, co pro změnu této pozice, když není ani jedna tisícina, promiňte mi to, vyřízena, co pro to vláda udělá, aby se situace změnila. U ostatních odpovědí na ty další tři otázky ještě jednou panu premiérovi děkuji a žádám ho o doplnění odpovědi buď ústně nyní, nebo písemně.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vojtěchu Filipovi. Prosím, zdali pan předseda vlády Vladimír Špidla chce vystoupit, má k tomu příležitost. Samozřejmě alternativou je to, co pan místopředseda Vojtěch Filip nabízel, příslib písemné odpovědi, pokud jsem panu místopředsedovi dobře rozuměl. Myslím že ano.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych doplnil svou informaci, a poté můžeme uvažovat i o nějakém dalším postupu, ale teď mi dovolte, abych informaci doplnil.

V prvé řadě bych se chtěl dotknout výplaty kompenzací z prostředků spolkové nadace Připomínka, odpovědnost a budoucnost, která probíhá ve dvou splátkách, a každá z nich je určena do vlastních rukou poškozeného, resp. dle zákona definovaného právního zástupce. Nastává mnohdy situace, kdy je nezbytné podat aktualizovanou žádost o výplatu kompenzace. Hlavní příčinou bývá úmrtí příjemce kompenzace. V takovém případě je každý právní nástupce povinen své právní nástupnictví doložit. Z tohoto důvodu dochází ke zpoždění, jehož příčinou není liknavý postup Česko-německého fondu budoucnosti, ale ustanovení příslušného spolkového zákona, které předepisuje poměrně náročnou administrativní proceduru. Kromě toho není vždy jednoduché nalézt příslušného nástupce, zejména v případech, kdy on sám se o nástupnictví nepřihlásí. Takových případů registruje fond 520.

Hlavní skupinou osob, které na kompenzaci ještě čekají, jsou právní nástupci. Vesměs se však jedná o případy výplaty druhé splátky, tj. 25 procent z přiznané částky. Fond registruje v současné době čtyři tisíce právních nástupců, z nichž část je již v ověřovacím řízení.

Dalším okruhem osob jsou osoby, které se proti rozhodnutí odvolaly. Taková odvolání posuzuje, jak již bylo v první odpovědi uvedeno, nezávislá odvolací komise. Z ještě očekávaného počtu přibližně tisíc odvolání je možné kvalifikovaně odhadnout maximálně 350 odvolání, která mají v odvolacím řízení reálnou naději na úspěch.

Poslední, a to je již jen dočasně čekající skupina pěti tisíc osob, jsou žadatelé, kteří budou vyplaceni již počátkem června v 15. řádné výplatní tranši; především se jedná o výplatu druhé splátky osobám zařazeným do tzv. otevírací doložky a o právní nástupce.

Uvedené informace a počty se vztahují na výplaty v oblasti kompenzací za nucené a otrocké práce, která spadá do působnosti fondu. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že Česko-německý fond budoucnosti je ve výplatách výrazně nejpokročilejší a nejefektivnější vyplácející organizací.

V případě majetkových škod, kde je příslušnou institucí IOM, je třeba vyčkat červnového zasedání kuratoria IOM. K bližším informacím je možno využít návštěv, které Česko-německý fond budoucnosti - včetně poslancům - nabízí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP