(11.00 hodin)
(pokračuje Gross)

Čili to není jenom o tom, že prostě se nějak nakupují vesty, ale je tomu také přizpůsoben taktický výcvik policistů. To je daleko složitější otázka, než tady vzít jednu vestu, která má sloužit řadovým policistům, splňuje přesně zadání výběrového řízení, že má být chráněná plocha po celé této ploše. (Ukazuje.) Ale účinnost té ochrany je různá. Pokud by tady byla vesta dejme tomu TBO 7, tak to je válec, to je krunýř, který odolá úplně všemu, ale nedovedu si představit řadového policistu, který v tom zastavuje vozy. Já tady ty vesty mám, pokud budete mít kdokoli zájem, ve Státních aktech jsou všechny čtyři vesty, které nakupujeme. Uvidíte tam vesty, které skutečně takovým krunýřem jsou, ale v nich se nedá vykonávat dvanáctihodinová služba. Uvidíte tam takovéto vesty, které i podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže splňují zadání.

Takže já si opravdu myslím, že by stálo za to, než se vystřelí, některé věci si trošku ověřit. Může na to být různý názor, ale v každém případě v této věci si myslím, že vcelku není o čem debatovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Stanislavu Grossovi. Slova se ujme místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já myslím, že podstatné v rámci projednávání této interpelace již zaznělo. Já i nadále tvrdím, že tato vesta nesplňuje podmínky, které byly stanoveny ve výběrovém řízení, že její případný výběr je výběrem nejenom dražšího druhu výrobku, ale také méně kvalitnějšího, respektive nevyhovujícího zadávacím podmínkám.

Pan ministr míní opak a jediné, co nás může rozsoudit, bude buď jeho vlastní zkušenost s tím, že si tuto vestu oblékne a nechá proti sobě vystřelit, nebo si nechá tuto vestu otestovat na někom jiném, nebo - a říká se mi to velmi těžce - při praktickém použití této vesty v nějaké krizové situaci se ukáže, nakolik plní svoji roli, či nikoli. Ovšem to bude test, který by mohl znamenat také ztrátu života nebo vážné ohrožení zdraví zasahujícího policisty.

Vážené dámy a pánové, já jsem stále přesvědčen o tom, že tato interpelace měla smysl, má smysl, že argumenty, které jsem zde uvedl, jsou argumenty relevantní. Znovu zdůrazňuji, že nejde o prosazování té či oné soukromé firmy, ale o to, aby naše policie byla vybavena co nejlépe, současně také platí co nejefektivněji, tedy nejlaciněji. Jsem přesvědčen o tom, že stupeň a množství informací a praktická zkušenost, kterou mám s touto vestou, nemůže vést k jinému závěru, než navrhnout vyslovit nesouhlas s odpovědí ministra vnitra na moji interpelaci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane místopředsedo. O slovo se přihlásil ministr vnitra a místopředseda vlády Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, rozumím tomu, že je tady nesouhlas, na to má poslanec právo, ale já se prostě nemůžu ztotožnit s tvrzením, které je jako zjevení pravdy, že nesplňuje podmínky. Přece ten, kdo to může posuzovat, je onen úřad, o kterém jsem tady hovořil - nezávislý úřad. Ten dvakrát konstatoval, že splňuje. Tak já nevím, jak si tady může někdo osobovat větší právo nebo větší znalost a toto zpochybňovat.

Za druhé - říci, že se vybrala dražší vesta, ano, vybrala se dražší, protože u té levnější bylo napsáno, že ji nesmíme moc používat. Ano, byla levnější nabídka, tu jsme vyřadili - ale řekli, že ji nesmíme moc používat. Já takovou nekoupím, promiňte!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Stanislavu Grossovi. Hovořit bude místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já jsem nechtěl původně vystoupit, neboť jsem své závěrečné slovo řekl před chvílí, ale opakované odvolávání se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je argumentem, který na první pohled vypadá velmi seriózně a téměř neprůstřelně, když hovoříme o neprůstřelných vestách. Otázkou je, jakým způsobem posuzoval splnění či nesplnění zadávacích podmínek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, a jestli si srovnal certifikáty, podíval se na zadávací podmínky soutěže, potom mu zřejmě nezbylo nic jiného, než konstatovat to, co konstatoval. Velmi pochybuji o tom, že předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže si tuto vestu na sebe nasadil a nechal si ji testovat sám na sobě. Protože pokud by tak učinil, tak už by z důvodu své neexistence na tomto světě žádné rozhodnutí vydat nemohl.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Langerovi. Hovořit bude ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, takže už tady máme zpochybňování i Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Ale seriózně. V každém případě - samozřejmě že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže mohl posuzovat pouze certifikáty. Ale znovu říkám, kdyby certifikáty byly vydány podvodně, tak je to podvod, tak je to trestný čin a žádný kontrakt neexistuje. Protože kontrakt vzniklý na základě trestného činu prostě nemůže být platný. Takže já znovu říkám - pokud by se v těch zbývajících zkouškách ukázalo, že certifikáty nejsou oprávněně vydané k těmto vestám, ano, v tu chvíli tady bude podvod a někdo bude trestně stíhaný a kontrakt neexistuje. Ale jakýkoliv zadavatel se musí - a od toho certifikáty od nezávislých certifikačních autorit jsou - na certifikáty spolehnout. My navíc, protože je skutečně o životy, se na ně ještě nespoléháme a vždycky si ty testy děláme. Dělá se to běžně u hasičské techniky, u dýchacích přístrojů, u protichemických obleků, u přetlakových obleků. Tyto záležitosti se běžně dělají.

Znovu říkám - pokud by se toto ukázalo jako problém, ano, někdo bude trestně stíhaný, kontrakt v tu chvíli neexistuje. Ale v tento okamžik nezbývá nic jiného nežli se spolehnout na tento certifikát vydaný touto certifikační autoritou.

Na závěr jenom jednu věc. Kdo z vás budete mít zájem si prohlédnout všechny čtyři vesty, jsou ve Státních aktech s mými lidmi, kteří vám k tomu řeknou ještě nějaké podrobnosti, pokud budete chtít. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Stanislavu Grossovi. Zdá se, že vše, co k této odpovědi mělo být řečeno, již zaznělo. Takže poté, co vás poprosím, abyste hlavně vy, kteří mě slyšíte v kuloárech, přišli do sněmovny, dám hlasovat o návrhu usnesení, které přednesl pan místopředseda Langer: Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra vnitra Stanislava Grosse na interpelaci poslance Ivana Langera ve věci veřejné obchodní soutěže.

Odhlásil jsem vás na žádost pana poslance Mencla. Poprosím o novou registraci.

 

Zdá se, že všichni, kteří chtějí hlasovat o této interpelaci, respektive o usnesení, tak jak jsem ho před chvilkou formuloval, jsou přítomni, takže mi nezbývá jiná možnost, než zahájit hlasování pořadové číslo 166. Táži se, kdo souhlasí s usnesením, v němž je formulováno nesouhlasné stanovisko k odpovědi na interpelaci ministra vnitra. Kdo je proti tomuto usnesení? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 105 hlasujících bylo pro 32, proti 58. Takže tento návrh nebyl přijat.

 

Končím projednávání odpovědi na tuto interpelaci.

 

Dámy a pánové, stojíme před zvláštním problémem a já se především obracím v tuto chvíli na předsedy poslaneckých klubů, aby využili času v průběhu příští interpelace k diskusi a hledání názorů na pokračování této schůze, protože jsme v situaci, kdy je před námi ještě celá řada odpovědí na písemné interpelace, slovy čtyři, a máme hlasovat o česko-slovenské smlouvě, jsou tady dva zákony, které jsou připraveny k hlasování ve třetím, závěrečném čtení, ve dvě hodiny má začít schůze, která je svolána na základě žádosti skupiny poslanců, a ve čtyři hodiny pokračuje tato schůze odpověďmi na ústní interpelace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP