(16.30 hodin)
(pokračuje Býček)

Navrhuji velmi jednoduchou proceduru - abychom za prvé hlasovali o pozměňovacím návrhu jako celku a za druhé o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nemá-li sněmovna námitek, budu se podle doporučení pana zpravodaje řídit.

Přistoupíme k hlasování o návrhu, který má označení A a je v tisku 572/2. Stanoviska? (Zpravodaj doporučuje, předkladatel souhlasí.)

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 115, které jsem zahájil. Kdo s návrhy souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 169 poslanců, pro bylo 120, 3 byli proti. Návrhy byly přijaty.

 

Mohu přednést návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění č. 97/1993 Sb., o působnosti Správy státních hmotných rezerv, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 572, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 116. Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 169 poslanců, z nichž 130 bylo pro, nikdo proti, takže usnesení jsme schválili.

 

Děkuji panu ministru Milanu Urbanovi i panu poslanci Býčkovi. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod

 

49.
Vládní návrh zákona o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 428/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross a zpravodajka výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí paní poslankyně Jitka Gruntová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 428/3.

Mohu otevřít rozpravu. Hlásí se pan poslanec Melčák. Prosím, máte slovo. (Velký hluk ve sněmovně.) Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Miloš Melčák: Pane předsedající, děkuji vám za udělení slova. Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych v rámci třetího čtení přednesl legislativně technickou úpravu, kterou máte víceméně obsaženou ve sněmovním tisku 428/3.

Tato legislativně technická úprava spočívá v tom, že na doporučení legislativy je nezbytné provést jiné očíslování mnou navrhované změny. Spočívá to v tom, že v § 47 odst. 1 se za písmeno e) vkládá nové písmeno f), které zní: f) Státní oblastní archiv ve Zlíně. Dosavadní písmena f) a g) se označují jako písmena g) a h). Původní návrh byl v tom, že název Státní oblastní archiv ve Zlíně se vkládá jako písmeno h).

Za druhé. V § 48 odst. 1 se za písmeno e) doplňuje nové písmeno f), které zní: f) Státní oblastní archiv ve Zlíně územím kraje Zlínského, a dosavadní písmeno f) a g) se označují jako písmena g) a h).

Za třetí. V § 48 odst. 1 nově označené písmeno g) zní: Moravský zemský archiv v Brně územím krajů Jihomoravského a Vysočina.

Všechny tyto legislativně technické změny vyplývají z jiného pořadí, ve kterém se navrhuje zařazení Státního oblastního archivu ve Zlíně. Pochopitelně, že v duchu této legislativně technické úpravy a vůbec v duchu návrhu je potřeba upravit i přílohu 4 k danému zákonu.

Předpokládám, že není potřeba to celé číst, protože to vyplývá z legislativně technické úpravy, kterou jsem přednesl. Zeptám se paní zpravodajky, jestli s tím souhlasí, že přednesu pouze upozornění, že celou změnu je potřeba promítnout do tabulky 4, což jsem původně v pozměňovacím návrhu předneseném ve druhém čtení nepřednesl.

Děkuji vám všem za pozornost a trpělivost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji poslanci Melčákovi. Další přihlášky do rozpravy? Ano, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Suk: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, domnívám se, že to, co zde přednesl můj předřečník, nebyly legislativně technické změny, a proto by neměly být odsouhlaseny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Myslím, že bude třeba, aby sněmovna o této námitce rozhodla. Netroufnu si dělat soudce. Dám na doporučení pana ministra, případně paní zpravodajky.

Kdo dále se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, z toho, co zde četl pan kolega Melčák, zcela jednoznačně vyplývá, že jde o věcné změny, nikoliv legislativně technické. Vy tedy tvrdíte, že když sněmovna rozhodne, může klidně svým rozhodnutím porušit zákon.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já nic takového netvrdím. Tvrdím, že nechci dělat soudce. Pan poslanec Melčák návrhy, které přednesl, označil za legislativně technické. Dobře jsem poslouchal, co on říkal. Nezbývá mi, než buď autoritativně rozhodnout a vyslechnout námitku pana poslance Melčáka, o které dám hlasovat, anebo vyslechnout vaše námitky a dát o nich také hlasovat. Obávám se, že bez hlasování se to neobejde.

Ale zkusit to můžu. Na doporučení pana poslance Plevy můžu vyjádřit souhlas s tím, že se nejedná o legislativně technické návrhy a že ve třetím čtení nelze takovéto návrhy předkládat. Toť konstatování v naději, že pan poslanec Melčák s tím bude souhlasit.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji, pane předsedající. Já jsem bytostně přesvědčen, že jestliže se pouze mění pořadí uvedených státních oblastních archivů, případně jim odpovídajících archivů, a nedochází k žádné jiné věcné změně, tak že se jedná o legislativně technickou úpravu. Vycházím také z vyjádření, které legislativa dala do sněmovního tisku 428/3. Nicméně nemám námitky proti tomu, pane předsedající, abyste provedl proceduru, kterou jste navrhl.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já jsem, pane poslanče, ještě vám to zopakuji, dal za pravdu vašim oponentům v tom, že se nejedná o legislativně technickou úpravu. Tudíž o vašem návrhu bych mohl prohlásit nebo prohlašuji, že je nehlasovatelný. Vy, pokud jste jiného názoru, musíte vznést proti postupu předsedajícího námitku. Já o této námitce dám hlasovat, a tím se vaše návrhy v případě, že Poslanecká sněmovna vaši námitku uzná, dostanou do hry. Jiná možnost v tuto chvíli není.

Rozumím tomu tak, že legislativně technické návrhy, respektive to, co zaznělo před chviličkou z úst pana poslance Melčáka, není možno podrobit hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP