(13.00 hodin)
(pokračuje F. Beneš)

Cílem této interpelace nebylo zasahovat do průběhu soudních vztahů, měnit soudní rozhodnutí. Mě jenom udivuje například, že správce konkursní podstaty nemá uznanou výši pohledávek ve výši 113 milionů, a přesto v této výši nabízí ke koupi byty i jejím vlastníkům. Vůbec se tady neřeší takový případ, že poté co vlastník bytové jednotky, kterou mu katastrální úřad zapsal, ji prodal dál, že to tak mohl učinit a nikdo mu v tom nemohl zabránit. Tam, kde se stalo, tak jsou z toho venku. Je tam ohromný nepoměr v právech.

Pokud jsem měl možnost číst dopisy, které správce konkursní podstaty adresoval říčanským, tak mě tam udivilo například to, že se tam píše, že družstevník má mnohem lépe ochráněno své bydlení než člen společenství vlastníků. Přičemž každý z nás si asi myslí, že by tomu mělo být obráceně. Myslím, že by to mělo být stejně.

Právě proto, že se jedná o byty, o tak velice důležitou a vážnou záležitost, o to, co tíží každého člověka, jsem s touto záležitostí přišel. Také proto, že podle stejného mustru se postupuje v případě i jiných bytových družstev. Stejně je řešen případ H-systému, bytového družstva Svatopluk, pražské Stavební bytové družstvo na Hutmance a možná, že bychom našli ještě jiné případy.

Princip je totiž velmi jednoduchý. Za prvé. Konkurs se vyhlašuje až v době, kdy je krize překonána, a to jenom v těch případech, kdy dlužník má dostatečný hmotný majetek. Po čase dojde k výměně správce konkursní podstaty, ale pod stejným konkursním soudcem. Potom se kauza vhodným způsobem publikuje a medializuje, a pak se záležitost vleče. Lidé se rozděluji, ztrácejí zájem a dostavuje se beznaděj a rezignace. Myslím si, že to je přímo proti smyslu prvého paragrafu zákona o konkursu a vyrovnání.

Proto jsem trochu rozpačitý při formulaci výsledného stanoviska. Já bych byl velmi rád, kdyby tři písmena SPK nebyla démonem v České republice. Dříve to byla Státní plánovací komise a dnes je to správce konkursní podstaty. Jenom se přehodila písmena, a máme tady velmi mocný instrument, velmi mocnou instituci, která ovládá životy mnohých z nás.

Já tedy navrhuji, a pokud pan ministr přijme tyto návrhy, tak budu s odpovědí souhlasit, aby pan ministr přislíbil novelizovat zákon o konkursu a vyrovnání hlavně v tom, aby do věřitelského výboru byli vybráni zástupci podle výše svých pohledávek a aby vyřešili možnost vyloučit byty z konkursní podstaty, jako jsou vyloučeni například zemědělci nebo po určitou dobu jejich majetky. Pokud na to dostanu uspokojivou odpověď a příslib tohoto s tím, že se pan ministr podívá na průběh a dobu projednávání těchto kauz, tak budu spokojen, protože si uvědomuji, že nemá více své výkonné pravomoci. O tu odpověď bych chtěl požádat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Benešovi. Chce-li pan ministr vystoupit - je tomu tak - má příležitost.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane místopředsedo, samozřejmě Ministerstvo spravedlnosti i já osobně dále budu sledovat vývoj v záležitosti Kavčí skála. Jakmile by byly zjištěny nějaké nepravidelnosti, tak zasáhneme. To za prvé.

Za druhé. Při přípravě nového zákona o konkursu a vyrovnání se pokusíme tyto právní záležitosti zohlednit. Právě za chvíli, ve dvě hodiny, máme jednání i se zástupci Světové banky o návrhu nového zákona. Ale jistě si dovedete představit, že i nad tím konkursním zákonem jsou úplně opačné pozice, třeba věřitelů, bank a podobně a ochrany úpadců anebo členů úpadců a podobně. Přesto se budeme pokoušet najít nějaké rozumné řešení.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Pan poslanec Beneš upřesní svůj návrh na usnesení na základě odpovědi pana ministra.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji panu ministrovi za tuto odpověď. Chyběly mi v ní pouze termíny, které doufám budou asi formulovány tak, že to bude bez zbytečného prodlení. V tomto případě jsem s odpovědí spokojen a navrhuji Sněmovně přijmout také takové usnesení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy. Pokud nikdo, tak rozpravu končím. Odhlásím vás. Poprosím o novou registraci.

Až nás bude více než 67, dám hlasovat o návrhu na usnesení, které zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s odpovědí ministra spravedlnosti Karla Čermáka na písemnou interpelaci, kterou podal poslanec František Beneš."

Dámy a pánové, moje snaha je zřejmě marná, protože poslanec Tlustý platí právě za jeden hlas a zřejmě to nerozhodne. Nicméně naděje umírá poslední, takže ještě zazvoním… Ano, vypadá to dobře.

 

Usnesení se souhlasným stanoviskem jsem odrecitoval před chviličkou. Nyní se táži v hlasování pořadové číslo 84, kdo s takto formulovaným usnesením souhlasí. Kdo je proti?

Hlasování v tuto chvíli skončilo. Ze 69 hlasujících bylo pro 54, 2 byli proti.

 

Dámy a pánové, v tuto chvíli, ještě než přeruším projednávání bodu písemné interpelace, vás seznámím s omluvami na dnešní den. Omluveni jsou poslanci: Jan Kavan - účast na mezinárodní konferenci, Petr Pleva - nemoc, Miloslav Vlček - hospitalizace, Laštůvka, Mallotová, Šulák, Zahradil - plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Z členů vlády: předseda vlády Vladimír Špidla - od 14.30 hodin, Miroslav Kostelka - odpolední jednání, Pavel Němec - pracovní cesta do Spojených arabských emirátů, Cyril Svoboda - dlouhodobá pracovní neschopnost, Zdeněk Škromach - zahraniční služební cesta, Milan Urban - lékařské vyšetření, ale jenom v dopoledních hodinách. Takže to už teď neplatí.

O slovo se přihlásil předseda klubu ODS poslanec Vlastimil Tlustý. Dámy a pánové, ještě nebyla vyhlášena přestávka, takže věnujte pozornost panu poslanci Tlustému.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, chtěl bych poprosit o nalezení východiska z omluvy pana premiéra. Rozumím důvodům. Je mi zřejmé, že akce, na kterou se chystá, je významná. Nicméně považuji za nemožné, aby propadly interpelace, které na něho mezi 16. a 17. hodinou měly zaznít. Napadá mě jako řešení na tuto dobu přerušit jednání dnešní schůze, čímž by automaticky přešly na další termín. Možná existují i jiné procesní způsoby, jak se s omluvou pana premiéra vypořádat. Znovu opakuji, že ji nezpochybňuji, jenom bych prosil, aby bylo nalezeno řešení, díky kterému nepropadnou příslušné interpelace.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP