(14.40 hodin)

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená sněmovno, vážená paní předsedající, jak už uvedl zástupce předkladatele, jde o technickou změnu týkající se toho, že se změnil počet obyvatel v různých částech Prahy, a je tedy nutno vyhovět zákonnému požadavku na to, aby počty obyvatel senátních volebních obvodů byly zhruba stejné.

Z toho důvodu podporuji schválení tohoto zákona i způsob jeho schválení ve zrychleném projednávání již v prvém čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a táži se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy z místa. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu a nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 638 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Počkám chvilku, než nechám o tomto návrhu hlasovat, aby se mohli dostavit ti, kteří nejsou v tuto chvíli v jednací síni.

 

Nyní zahajuji hlasování pořadové číslo 67 a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 67 z přítomných 134 pro se vyslovilo 102, proti nebyl nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám opět žádnou písemnou přihlášku. Táži se vás, zda se někdo hlásí. Nevidím takovou přihlášku, proto podrobnou rozpravu končím. Můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 638."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 68 a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 68 z přítomných 137 pro bylo 11, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu místopředsedovi i panu zpravodaji a končím projednávání bodu č. 32, sněmovní tisk 638.

 

Prosím o vteřinku, protože tady opravdu je ten problém s hlasováním v jednom hlasovacím zařízení, takže se musíme domluvit, jak budeme postupovat. Ale pan poslanec Braný… Pokud to lze vyřešit tím, že můžete hlasovat z jiného místa, ale…

 

Poslanec Petr Braný: Paní předsedající, stačí jen odhlásit, já budu hlasovat z jiného místa. Tam se jeden kolega teď přihlásil, zkusil to, a zase zůstal viset. Už se to nebude opakovat. Jenom to stačí odhlásit a můžeme hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobře. Já vás všechny odhlašuji na žádost a prosím, abyste se znovu zaregistrovali a zjistili, zda máte v pořádku vaše hlasovací zařízení a zda vám dovoluje účastnit se dalšího jednání dnes odpoledne. Má někdo nějaké problémy? Pokud ano, prosím, abyste nám jej ohlásili, abychom se neblokovali během projednávání dalšího bodu.

 

Dobrá, domnívám se tedy, že můžeme přistoupit k dalšímu bodu, a tímto bodem je bod číslo

 

33.
Vládní návrh zákona o zřízení Vysoké školy polytechnické Jihlava
/sněmovní tisk 649/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji opět, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková. Prosím paní ministryni, aby se ujala slova. (Značný hluk v sále.) A prosím o klid v jednací síni!

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, dámy a pánové, moje úvodní slovo bude velice stručné. Poslanecké sněmovně je předložen návrh zákona o zřízení veřejné vysoké školy neuniverzitního typu v Jihlavě. Vzhledem k tomu, že kraj Vysočina je v současné době jediný kraj, na jehož území nesídlí žádná veřejná vysoká škola ani univerzitního, ani neuniverzitního typu, v každém případě lze doporučit, aby Vysoká škola polytechnická v Jihlavě vznikla. Předesílám, že hejtman a krajské zastupitelstvo mají eminentní zájem o to, aby na úrovni kraje Vysočina tato neuniverzitní vysoká škola působila.

Vážené dámy, vážení pánové, jedná se o velice stručný návrh zákona, který myslím, že je velmi v zájmu regionálního rozvoje v této zemi.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní ministryně. Prosím zpravodajku pro prvé čtení paní poslankyni Michaelu Šojdrovou, aby nyní se ujala slova ona. (Stále velký hluk.) A prosím opětovně Poslaneckou sněmovnu o klid! Upozorňuji vás, že takto nemůžeme dále pokračovat. Pokud se neztiší situace v jednací síni, budu muset vyhlásit pauzu, protože toto není normální atmosféra, ve které se dá racionálně jednat. Doufám, že jste mě všichni slyšeli.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji paní místopředsedkyni. Vážená vládo, vážená paní ministryně, vážené kolegyně a kolegové, já se skutečně domnívám, že zákon, který nám vláda předkládá, kterým se zřizuje Vysoká škola polytechnická v Jihlavě, si zaslouží naši pozornost, protože se jedná vpravdě o historický okamžik, kdy se zákonem dá vzniknout první neuniverzitní veřejné vysoké škole v České republice. Opravdu bych prosila kolegy, aby věnovali této materii pozornost, byť je to zákon velmi stručný.

Jde o završení dlouhodobého úsilí stávající Vyšší odborné školy v Jihlavě, která již dnes uskutečňuje bakalářský program ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci. Je potřeba také zdůraznit, že toto úsilí samotné vyšší odborné školy je dlouhodobě podporováno městem Jihlava a krajem Vysočina. Jak už zde uvedla paní ministryně, krajské zastupitelstvo svým usnesením rozhodlo o záměru na bezúplatný převod z vlastnictví kraje do vlastnictví veřejné vysoké školy budov, majetku, který již dnes vyšší odborná škola spravuje. Připomněla bych, že v těchto objektech více než deset let sídlila vysoká škola, tehdy pobočka Vysoké školy zemědělské v Brně. Jde tedy o objekty, které jsou vhodné pro fungování vysoké školy.

Obecně jde o naplnění záměru vysokoškolského zákona, který umožňuje vznik vysoké školy neuniverzitního typu. Jde tedy o přirozený vývoj u školy, která má vysoký počet studentů a také uchazečů. Jde samozřejmě také o snahu, jak už jsem řekla, vysoké školy, ale také kraje a města, aby zde vzniklo regionální vzdělávací centrum, které z dnešních zhruba 560 studentů aspiruje na zhruba 1700 až 2000 vysokoškolských studentů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP