(14.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Ještě se hlásí pan navrhovatel. Myslím, že by bylo vhodné, abychom zopakovali to, co jste řekl ve svém úvodním slově, včetně návrhu na zkrácení lhůty k projednání.

 

Poslanec Martin Říman: Takže já avizuji návrh na zkrácení lhůty po dohodě se zpravodajem. Vzhledem k termínu zasedání výboru Poslanecké sněmovny jsme usoudili, že bude dostačující a pro zasedání výboru výhodnější, aby lhůta byla zkrácena o 30 dnů. Takže navrhuji zkrácení o 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. My se teď musíme vypořádat s tím, že Poslanecká sněmovna dostala tento návrh k projednávání podle § 90 odstavec 2, po skončení obecné rozpravy musíme hlasovat o tom, zda budeme podle tohoto návrhu pokračovat.

V tuto chvíli se hlásí pan zpravodaj, kterému dám slovo. Určitě by bylo možné pokračovat tak, jak navrhl pan předkladatel, to je, že vzhledem k tomu, že v důvodové zprávě nebyly obsaženy všechny informace, které být obsaženy měly, bychom projednávali tento zákon klasickým způsobem - prvním, druhým a třetím čtením. Ale nyní má ještě slovo pan zpravodaj.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji. Paní místopředsedkyně, vy jste přesně popsala to, co jsem chtěl říci. My asi nemůžeme pokračovat jinak, protože jsme nesplnili jednací řád v tom, abychom mohli jednat podle § 90. Jenom zopakuji - skupina navrhovatelů navrhla, abychom projednávali tento návrh zákona podle § 90, v průvodním dopise a tato zmínka není obsažena v důvodové zprávě k návrhu zákona. Tímto tudíž nesplňujeme podmínku jednacího řádu, která jasně hovoří o tom, že pokud chceme jednat podle § 90, musí tento návrh obsahovat důvodová zpráva příslušného zákona. Myslím si, že tím bychom se dostali do sporu, takže ten návrh, o kterém jste hovořila, abychom projednávali zákon v prvním čtení, přikázali výborům a případně hlasovali o zkrácení lhůty k projednávání výborů, je asi na místě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám za toto upřesnění. Znamená to, že pokud nebude vznesena v tuto chvíli ve sněmovně námitka proti tomu, že zákon budeme nadále projednávat v prvním, ve druhém a ve třetím čtení, přistoupíme k tomuto projednávání tak, jak jsem nyní oznámila. Zeptám se, zda má někdo námitku proti tomuto mému postupu. Není tomu tak. Děkuji vám. Končím tedy obecnou rozpravu.

V této nepadl návrh na vrácení ani na zamítnutí. Zahajuji proto rozpravu podrobnou. Do podrobné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Zeptám se, zda se do ní někdo hlásí z místa. Pan poslanec Karel Vymětal se hlásí.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já děkuji za slovo. Jenom jsem chtěl upozornit paní předsedající, že se v prvním čtení, kde se koná všeobecná rozprava, žádná podrobná nekoná. A všeobecnou rozpravu jste už uzavřela, takže je třeba jenom hlasovat o přikázání výborům, a nikoli se tady ještě dále "rozvíjet" v nějakých rozpravách. Všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za toto upřesnění. Konstatuji, že v obecné rozpravě padl návrh, a to od pana poslance Zdeňka Maršíčka, na to, abychom zákon přikázali k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Dále padl návrh na zkrácení lhůty k projednání ve výboru, a to o 30 dnů. Toto jsou dva návrhy, které padly, a já ještě svolám naše kolegy předtím, než o nich nechám hlasovat.

 

Myslím, že se můžeme začít zabývat návrhem na přikázání, a to návrhem na přikázání tohoto zákona k projednání výboru pro obranu a bezpečnost.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 65 a táži se vás, kdo je pro toto přikázání. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 65, z přítomných 127 pro se vyslovilo 119, proti nebyl nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dále budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání v tomto výboru, a to o zkrácení lhůty o 30 dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 66 a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 66. Z přítomných 128 pro 88, proti 26. Tento návrh byl také přijat.

 

Konstatuji, že návrh jsme přikázali k projednání výboru pro obranu a bezpečnost a jeho lhůtu k projednání v tomto výboru jsme zkrátili o 30 dnů. Děkuji panu předkladateli i panu zpravodaji a končím projednávání bodu číslo 31, sněmovního tisku 611.

 

Můžeme pokračovat bodem číslo 32, kterým je

 

32.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 247/1995 Sb.,
o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění
některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 638/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. Prosím pana místopředsedu, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, já bych chtěl uvést tuto - jsem přesvědčen, že technickou - změnu zákona o volbách do Parlamentu České republiky.

Pokud jde o proces, který doposud probíhal, tak 7. dubna vláda schválila tento návrh změny zákona o volbách do Parlamentu České republiky s tím, že se jedná o poměrně malou, nicméně nutnou dílčí novelu. Konkrétně se jedná o změnu přílohy číslo 3 k tomuto zákonu, která upravuje volební obvody pro volby do Senátu. Tato navržená změna je vyvolána změnou v počtu obyvatel ve volebním obvodu číslo 22 se sídlem v Praze 10, kde v průběhu času poklesl počet obyvatel pod zákonem stanovený koeficient, takže je vlastně v rozporu s tím, co tento zákon stanoví ve svém ustanovení paragrafu 59 odstavec 2. V souvislosti s tím je navrženo postupovat tak, jak tento zákon předpokládá, to znamená, navrhuje se změnit volební obvod číslo 19 se sídlem na Praze 11 tak, že městské části Praha-Štěrboholy a Praha-Dubeč z tohoto volebního obvodu by se přesunuly do volebního obvodu číslo 22. Tím se tato odchylka, která je v zákoně stanovena v rozpětí plus minus 15 %, dostane do stanoveného intervalu.

Pokud jde o tuto uvedenou změnu, tak podle tohoto zákona je takovouto změnu možno provádět pouze v tom roce, ve kterém jsou vyhlášeny volby do Senátu Parlamentu České republiky, tudíž je v tuto chvíli jediná možná doba, kdy může tuto změnu Poslanecká sněmovna, respektive Parlament udělat.

Přestože volby ještě nebyly vyhlášeny, ale budou vyhlášeny v průběhu tohoto roku ve Sbírce zákonů, tak se tento návrh připravuje v předstihu, aby bylo možno nerušeně zvládnout přípravu voleb, které nás čekají na podzim tohoto roku, a navrhuje se tedy vyslovit s touto technickou změnou souhlas v prvém čtení. Myslím si, nebo aspoň doufám, že skutečně v tomto nebude shledán žádný problém. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Zdeněk Koudelka.

Zároveň mám ještě technickou věc. Protože jsem dostala avízo, že nefunguje hlasovací zařízení v jednom sektoru Poslanecké sněmovny, byla jsem požádána o odhlášení. Zkusíme to znovu nastartovat. Já vás všechny odhlašuji a prosím, abyste zkontrolovali, zda vaše hlasovací zařízení fungují, a pokud tomu tak nebude, abyste kontaktovali techniky.

Nyní již má slovo pan poslanec Zdeněk Koudelka. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP