(15.20 hodin)
(pokračuje Exner)

Hlasatelé, moderátoři i redaktoři zpravodajských a publicistických pořadů jsou povinni vyjadřovat se spisovným jazykem kromě nezastupitelných citací."

V těchto prvních dvou větách není ani slovo o češtině a paní poslankyně Levá a doufám, že většina těch, kteří hlasovali pro tento odstavec, měli na mysli, pokud jde o celoplošné rozhlasové a televizní vysílání s licencí, všechny jazyky, ve kterých se bude mluvit v rámci zpravodajských a publicistických pořadů. Může to tedy být i slovenština na Nově, může to být i romština nebo vietnamština na kterémkoli celoplošném rozhlasovém nebo televizním vysílání s licencí. Myslím si, že proti tomu snad nelze mít žádnou námitku, kromě těch, kteří si prostě nepřejí, aby se takto v rozhlase a v televizních stanicích mluvilo.

Myslím si, že argument Senátu, jak nám ho v rozmnoženém podkladě nabídl pan senátor Bárta, že navíc je těžké si představit Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, která by byla schopna kontrolovat rozhlasové vysílání v romštině a vietnamštině a kontrolovala jeho kultivovanou podobu, je věc, kterou je potřeba nechat na radě. Vždyť přece rada nebude kontrolovat sama prostřednictvím svých členů ani český či jiný jazyk a vždy si k tomu najímá odborníky. Pro to, co je a co není spisovné, máme Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky, který - jak víme z předchozích debat k celé problematice - je v této oblasti velmi tolerantní, a kdykoliv se na něj kdokoliv, tedy včetně rady, obrátí, jistě citlivě posoudí, co je a co není spisovné.

Nyní přečtu třetí větu z kritizovaného odstavce: "Provozovatel uvedený ve větě prvé zajišťuje rozvoj českého jazyka a vyzdvihuje jazykové dědictví." Ano, bude-li se mluvit česky. Bude-li se mluvit vietnamsky či romsky, pokud půjde o český jazyk, myslím si, že v České republice je oprávněný požadavek, aby byl zajišťován rozvoj českého jazyka a bylo vyzdvihováno jazykové dědictví. Posloucháte-li někdo vysílání v romštině, můžete si velice snadno všimnout, že častokrát je prokládáno českým jazykem, ať už v částech, kde se jazyku vyučuje, nebo při citacích nejrůznějších lidí, s kterými redaktoři tohoto romského vysílání mluví. (Ve sněmovně je značný hluk.) Také tady není nic špatného na požadavku, který byl zahrnut do návrhu zákona.

Evropská unie ve svém opatření, ve směrnici na ochranu menšin, v žádném případě nemá nic proti tomu, aby se mluvilo kultivovaně a spisovně, ani nic proti tomu, aby byl chráněn kterýkoliv jazyk, také český, aby bylo vyzdvihováno jakékoliv jazykové dědictví. Domnívám se, že bohužel argumentace Senátu je věcně špatná, a je mi líto, že ministr kultury se na tuto stranu přiklonil.

Pokud jde o to, že se to týká jen provozovatelů s licencí, potom jinde jsme si vyjasnili, že u veřejnoprávních sdělovacích prostředků jde o to, že mají kodexy, ve kterých už v současné době tento požadavek je zahrnut, nebo jsou připravovány tak, že by v nich zahrnut byl. Pokud jde o rozhlasové a televizní vysílání s licencí, které není celoplošné, myslím si, že je oprávněné požadovat, aby také tam byla dodržována podobná pravidla, i když případně nebudou v zákoně.

Domnívám se, že pan ministr kultury se mýlí, když říká, že Senát má pravdu. A kromě požadavku nezkurvení ducha se domnívám, že bychom měli mít požadavek, aby nikdo tady nekřivil právo, tak jak přirozeně je možné pochopit také mimochodem z citovaného odstavce, jak byl konkrétně navržen, a také rozum. Myslím si, že ani působivé kázání pana senátora Bárty na této věci nic nemění. (Tleskají poslanci KSČM.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl poslední přihlášený do rozpravy pan poslanec Exner. Další přihlášku nemám, a proto rozpravu končím.

Mám tady žádost na to, abych vás odhlásil, takže vás opravdu všechny odhlašuji. Prosím, aby ti, kteří chtějí hlasovat, se znovu přihlásili. Prosím, přihlaste se, přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Připomínám, že k přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Věřím, že všichni, kdo chtějí hlasovat, jsou v Poslanecké sněmovně a přihlásili se znovu.

Přednesu nyní návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 341/6, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 341/7.

 

Zahajuji hlasování o tomto návrhu usnesení. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 21 z přítomných 176 pro hlasovalo 127 a proti 38. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme přijali.

 

Já vám děkuji - (Senátor Bárta: Já vám také děkuji.) - a končím projednávání prvního bodu dnešního programu.

 

Bodem druhým je

 

2.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/1995 Sb., devizový zákon,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 474/4/ - vrácený Senátem

 

Usnesení, jímž Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 474/5. My jsme tady sice schválili účast pana senátora Roberta Koláře, ale ten se, jak jsem zjistil, omlouvá; budeme tedy jednat bez něj.

Prosím, aby se za navrhovatele k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka a pak ještě případně, pokud by měl zájem, i ministr zemědělství Jaroslav Palas. Nemá. Takže prosím pana ministra Sobotku.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, má role je jednoduchá i složitá současně. Dva pozměňující návrhy, resp. tři pozměňující návrhy, které přijal Senát, se nevztahují k původnímu textu návrhu zákona, tak jak ho vláda předložila do Poslanecké sněmovny, ale týkají se problematiky, která byla v Poslanecké sněmovně otevřena ať už přijatými, nebo nepřijatými pozměňujícími návrhy. Ani pozměňující návrhy Senátu se tedy netýkají původního návrhu, který vláda schválila, a já v tuto chvíli mohu konstatovat, že nemám námitky proti tomu, aby Poslanecká sněmovna setrvala na svém původním stanovisku a schválila návrh v tom znění, jak ho projednala původně. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. Děkuji. Ptám se nyní, zda se k pozměňovacím návrhům Senátu chtějí vyjádřit zpravodajové, například zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Kocourek. Ne, nechce. Ani paní poslankyně Nedvědová? Také nechce. Za zemědělský výbor - také nemá v úmyslu se vyjadřovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP