(15.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Já bych se bránil plytkosti projednávání, protože to omezuje možnost přijmout kvalitní normu. Jestliže se soustředíme pouze na jednu část projednávaného zákona, většinou dojdeme do špatného konce.

Nepodporoval jsem tento návrh zákona při projednávání v Poslanecké sněmovně. Chyb je tam spousta. Ale to, co předvedl Senát, mě usvědčuje z toho, že jsem možná špatně pochopil českou politickou scénu. Místo toho, abychom se snažili najít v rozhlasovém a televizním vysílání možnost uplatnění myšlenek občanů České republiky, místo toho, abychom se snažili, jak správně připomenul kolega Křeček, ve zpravodajství mít objektivní vyváženou informaci bez expresí jednotlivých redaktorů, tak se tady bavíme o tom, jestli má ve veřejnoprávní televizi nebo ve veřejném sdělovacím prostředku být alespoň ve zpravodajství použit spisovný jazyk.

Jestli si myslí pan senátor, že děti nesledují televizi, že výchova k češtině je něco horšího, než je výchova k francouzštině ve Francii nebo v jiném státě výchova k jeho mateřskému jazyku, tak se pravděpodobně mýlí.

Nehodlám se zabývat tímto zákonem, nejsem odborník a nechci být odborníkem na mediální problematiku a mediální zákonodárství. Vím jedno jediné - že bychom si neměli plést pojmy s dojmy a nedělat z jedné věty něco, co by snad zbořilo český právní svět, co by snad zbořilo svobodu slova.

Prosím pány senátory, aby napříště do Poslanecké sněmovny chodili s něčím jiným, než je pomlouvání práce této komory. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nejdříve jsem viděl pana ministra Dostála, poté se hlásil pan poslanec Talíř.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já jsem se domníval, že projednávání tohoto zákona nebo této novelizace bude otázkou několika minut, protože ze strany Senátu jde opravdu o záležitost drobnou a upřesňující tento zákon. Já znovu opakuji - a to prosím bez ohledu na to, kterak zde vystupoval pan senátor, to já nechám na vás, na tomto dojmu - že věcně Senát má prostě pravdu, a pan místopředseda Filip zde říká věci, ze kterých lze pochopit, že neví, že nic neví. Tento zákon se netýká veřejnoprávních sdělovacích prostředků. Tento zákon se vyloženě týká pouze vysílatelů rozhlasového a televizního vysílání s licencí.

Tento zákon v podobě, ve které šel do Senátu, vlastně říkal, že tyto prostředky nesmějí použít ve svých zpravodajských a publicistických pořadech jiný jazyk než spisovnou češtinu. Jinými slovy - on jde proti evropské směrnici na ochranu menšin, i když nechtě. Já neříkám, že paní poslankyně Levá to - můj bože - udělala schválně. Udělala to ve svatém nadšení a s dobrými úmysly.

Já nevím, proč pan místopředseda z toho dělá politickou otázku. Tento problém je věcný a jenom věcný, a ze strany pana kolegy Filipa není korektní, že tuto situaci přivádí na tuto rovinu, navíc když o tom zákoně vůbec nic neví. Jestliže říká, že ten zákon je špatný, tak prosím, ať řekne, kde je špatný, protože takové plácání do sněmovny nepatří. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane kolego, hlásí se pan poslanec Talíř, který má stejné právo vystoupit, takže já musím udělit slovo panu poslanci Talířovi. Máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Děkuji, pane předsedo. Já si myslím, že i kolegyně Levá, která byla autorkou toho pozměňovacího návrhu, si uvědomila, že nebyl přesně formulován. Ona také podala upřesňující pozměňovací návrh, který bohužel nebyl přijat, a byla přijata verze původní.

Znovu potvrzuji, co řekl pan ministr kultury. Ta část tohoto zákona se týká pouze vysílatelů s licencí, ale celoplošných vysílatelů, vůbec se netýká regionálních rádií a dalších sdělovacích prostředků. Týká se jenom malého segmentu vysílatelů, který působí na našem mediálním poli. Proto si myslím, že je pochybné takovýto zákon přijmout, a podporuji tu úpravu, kterou provedl Senát.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní prosím pana místopředsedu Filipa. Viděl jsem také pana Ivana Langera, který se hlásil. Ten vystoupí jako další.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, pan ministr kultury mě obvinil z toho, že tady plácám. Nevím, kdo tady plácal, jestli on, nebo já, ale v každém případě pan ministr se dopustil jedné hrubé chyby. Já jsem samozřejmě mluvil o veřejnoprávních médiích, mluvil jsem o celoplošných vysílatelích. Mluvil jsem obecně o tom problému. Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání se samozřejmě týká vysílatelů s licencí. Proto máme zákon o České televizi. Já si dojmy s pojmy nepletu, ale pan ministr jednoznačně podporoval návrh paní kolegyně Levé v průběhu projednávání, a teď se pravděpodobně něco změnilo, pravděpodobně mu majitelé licencí vysvětlili, jak by to bylo těžké, naučit spisovně mluvit redaktory, bude proto jistě hájit nespisovnou češtinu. Mně spíše vadí to, že pan ministr obrátil tak rychle svůj kabát.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já dám slovo panu místopředsedovi Langerovi, ale vy chcete reagovat fakticky, takže nejdříve vy.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Jen faktickou připomínku pro pana místopředsedu sněmovny. Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání se samozřejmě také týká vysílatelů, kteří vysílají na základě zákona, tedy České televize i Českého rozhlasu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan místopředseda Langer má slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, připadá mi zvláštní a zbytečně emocionální vystoupení pana ministra kultury a zejména jeho přesvědčování a apelace na poslanecký klub KSČM v tom smyslu, aby snad nepodpořil to, co on kdysi podpořil. Já samozřejmě s návrhem paní kolegyně Levé nesouhlasím, nesouhlasil jsem a souhlasit nebudu. Problém nastává úplně někde jinde a tím směrem by měl obrátit svůj vzrušený hlas pan ministr kultury, a to je, že tento pozměňovací návrh prošel díky hlasům nejen kolegů z KSČM, ale také kolegů z poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické, a pokud se nepletu, také díky hlasu pana ministra.

Pane ministře, když už tedy zvýšeným hlasem k někomu mluvíte, stoupněte si před zrcadlo, ať víte, ke komu mluvíte. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr má možnost reagovat okamžitě.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Já se domnívám, pane předsedo, že kritiku kolegy Langera musím přijmout, protože byla pravdivá. Leč já jsem si druhou tvář tohoto pozměňovacího návrhu uvědomil až při čtení evropské směrnice týkající se menšin.

Pane místopředsedo Langře, jen hlupák nemění své názory.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní prosím pana senátora Bártu, který se hlásil. Pak se hlásil jako další pan poslanec Exner.

 

Senátor Zdeněk Bárta: Nechci to prodlužovat a také už to není příliš aktuální. Já jsem chtěl jen reagovat na pana poslance Filipa, který bohužel nejenže neposlouchal, co jsem říkal, protože v tom, co jsem říkal, ani jednou nezaznělo nic o svobodě slova, ale asi si bohužel nepřečetl ani ty informace, které sem přišly do sněmovny, protože tam by si přečetl, že naše pozměňovací návrhy se netýkají jenom jazyka. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Exnera, který je posledním, koho mám v této chvíli přihlášeného do rozpravy.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, v zápalu diskuse nám někdy uniká, o čem se vůbec bavíme. Dovolte mi, abych vám přečetl nejdříve první dvě věty navrhovaného odstavce: "Provozovatel celoplošného rozhlasového a televizního vysílání s licencí dbá na kultivovanost jazykového projevu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP