(15.10 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ransdorfovi. Jenom vrozená zdrženlivost mi bránila, abych do jeho vystoupení vstoupil a přečetl název tohoto bodu. Tento název je "Informace vlády o opatřeních souvisejících s růstem nezměstnanosti". Obávám se, že několik posledních vystoupení bylo hrubo nad rámec tohoto projednávaného bodu, a proto žádám všechny, kteří chtějí vystoupit v rámci obecné rozpravy, aby se drželi zadání.

Zdá se, že jsem tímto konstatováním všechny zastrašil, takže mohu obecnou rozpravu ukončit a otevřít rozpravu podrobnou. Hlásí se pan poslanec Josef Mikuta.

 

Poslanec Josef Mikuta: Vážený pane předsedající, členové vlády, vážené kolegyně a kolegové. Dovoluji si vám navrhnout toto usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci vlády o opatřeních souvisejících s růstem nezaměstnanosti". Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Josefu Mikutovi. Dále se hlásí pan poslanec Antonín Zralý.

 

Poslanec Antonín Zralý: Pane předsedající, hlásil jsem se již v obecné rozpravě k tomuto bodu do podrobné rozpravy.

Předkládám tedy návrh usnesení k tomuto bodu č. 142 následujícího znění:

"Poslanecká sněmovna

1. vyslovuje vážné znepokojení nad soustavně klesající zaměstnaností, vysokou nezaměstnaností a nad neúčinností dosavadních opatření vlády České republiky ke zlepšení stavu;

2. žádá vládu České republiky, aby pro schůzi Poslanecké sněmovny v červnu 2004 předložila informaci o přijatých opatřeních ke snížení nezaměstnanosti, ve které budou uvedeny i údaje o předpokládaném čase a rozsahu účinnosti jednotlivých opatření."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Antonínu Zralému. Další přihlášky do podrobné rozpravy nejsou, takže podrobnou rozpravu končím.

Ptám se pana ministra Škromacha, zdali hodlá vystoupit. Hodlá, takže má příležitost.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, nechci již hovořit příliš dlouho, protože zatímco jiní, jako pan poslanec Říman, o nezaměstnanosti mluví, tak my nezaměstnanost řešíme. (Oživení v sále, smích v lavicích poslanců ODS.)

A je potřeba jasně říci, a tak mě přitom napadlo, když pan poslanec Říman říkal, že nezapomene, já myslím, že nezapomínáme ani my, a možná vzpomněl na dobu, kdy ještě byl ministrem dopravy, a možná kdyby v té době začal stavět dálnici D47 na severní Moravu, tak jsme možná jeden problém měli vyřešený.

Myslím, že tady je potřeba přivítat to, že i opozice projevila spoluzodpovědnost a snahu řešit problémy, které jednak svými činy v minulosti způsobila, což tady nakonec zaznělo, a myslím, není dýmu bez kouře, a v podstatě vyčítat této vládě, že se snaží řešit nezaměstnanost, která vzniká díky tomu, a mohl bych samozřejmě pokračovat ve vyjmenování podniků, které byly zprivatizovány takovým způsobem, že prakticky byly zlikvidovány, nejenom v mém rodném okrese na Hodonínsku, například v rámci Čokoládoven Maryša Rohatec, nebo bývalá Sigma Hodonín armaturka, která tedy nějak přežívá, symboly českého průmyslu Zetor Brno, Tatra Kopřivnice a další.

Jediný slušný privatizační projekt, který byl zrealizován, byl zrealizován právě díky sociálním demokratům, protože ministr Grégr, když ještě byl ministrem, a to ještě před vládou Václava Klause, a zrealizoval fakticky možná jedinou, nebo jednu z mála úspěšných privatizací, Škoda Mladá Boleslav, tak si myslím, že to je příklad toho, jak by mohly věci vypadat, kdyby u toho byla sociální demokracie. (Hluk v sále.)

Bohužel opožděný vývoj restrukturalizace, která nebyla provedena, privatizace, jejímž symbolem je pan Kožený a podobní, dávají myslím jasně najevo to, co musí tato vláda řešit. Myslím si, že už i slovy Miloše Zemana, kdy jsme přebírali spálenou zemi, a myslím si, že konečně se začínají objevovat první růže. (Smích z lavic poslanců ODS.)

Tato země v této době není v situaci, v jaké byla v letech 1997-1998, kdy končily předchozí vlády, které vzpomínal i pan poslanec Říman a ve kterých sám zasedal, a kdy byla ekonomika na pokraji zhroucení. Myslím si, že toto jsou základní rozdíly a aspekty, ze kterých vycházíme.

Je potřeba také říci, že naše projekty, které jsme připravili a které realizujeme, znamenají, že rok od roku pracovní místa nejenom zanikají, ovšem pracovní místa také vznikají. A je potřeba si také říci, jak by vypadala situace, pokud bychom skutečně nedělali nic, tak jak jsme tady byli obviňováni. Nezaměstnanost by byla výrazně vyšší.

A tady je nutné porovnávat i s okolními zeměmi. Zkrátka a dobře, žijeme v kontextu, jsme postkomunistickou ekonomikou, a tady je nutné porovnávat jak s bývalým východním Německem, tak s Polskem, tak se Slovenskem. Je pravda, že pokud bychom měli srovnatelné finanční prostředky, například na aktivní politiku zaměstnanosti, jako mají naši kolegové třeba v Německu, v Rakousku nebo v jiných zemích, určitě bychom byli schopni v této věci udělat více.

Jenom možná zajímavé číslo, když už mluvíme o těch číslech, která jsou. Tak v rámci veřejně prospěšných prací, rekvalifikací, vzniku společensky účelných pracovních míst a dalších, absolventských míst prakticky získalo zaměstnání více než 80 000 lidí. Myslím si, že to je docela významný podíl a to jsou například prokazatelná místa, která by chyběla na pracovním trhu, pokud by tato politika nebyla úspěšná.

My s tím nejsme spokojeni a přivítáme samozřejmě podporu každé iniciativy, se kterou přijdeme. A pokud jde o to, abychom informovali o dalších projektech, tak samozřejmě informovat budeme a budeme velmi rádi, když i poslanci z opozičních stran a opoziční strany přistoupí konstruktivně k tomu, abychom se vyrovnali s nezaměstnaností, která tady objektivně existuje, což je problém, který má samozřejmě svoji setrvačnost, dynamiku a trvání.

Myslím, že jsme i v oblasti legislativy vytvořili a vytváříme podmínky k tomu, abychom se s tímto problémem mohli náležitě vyrovnat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Nezbývá mi nic jiného, než umožnit vystoupení místopředsedy sněmovny pana Ivana Langera. Faktická poznámka to být nemůže, protože neprobíhá rozprava.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, přiznám se, že pan ministr Škromach opět nezklamal. Přiznám se, že při každém jeho vystoupení velmi pečlivě naslouchám jeho slovům a snažím se objevit myšlenky, které se za nimi skrývají. Nicméně dnes se přiznám k tomu, že jednu z těch myšlenek, které zde prezentoval, jsem nepochopil, a prosil bych, aby mi vysvětlil, co myslel s tím svým slovním spojením "není dýmu bez kouře". To za prvé.

Za druhé. Myslím si, že je škoda, že ve výčtu úspěšných privatizací realizovaných představiteli České strany sociálně demokratické nevzpomenul dva velmi zajímavé příklady. Ten první je Desta Děčín a druhý Liberta Mělník. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Teď vystoupí pan ministr Zdeněk Škromach.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Děkuji panu poslanci Langerovi za to, že hlídá každý můj přebrebt a přeřeknutí. A určitě je to velký přínos pro naši zaměstnanost a pro ten problém, který řešíme.

Myslím, že pan poslanec Langer by se měl více věnovat skutečně obsahu těch problémů, které jsou. Měl jsem samozřejmě na mysli to, že "není kouře bez ohně". (Oživení v sále, smích poslanců ODS.) A pokud chtěl vysvětlit, o co se jedná. Tak samozřejmě, nezaměstnanost, kterou řeší dneska a kterou řešila i minulá sociálně demokratická vláda, byla zažehnuta v dobách "úspěšné" privatizace, kuponové privatizace a jiných způsobů, kterým se dneska páni poslanci z ODS řehtají, a mají docela pobavení z neštěstí lidí, které vytvořili svými postoji a svými postupy, tak jak je realizovali.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP