(15.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Zahájil jsem hlasování číslo 486. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 144 pro návrh 82, proti 27. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

138.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně
za období červenec - září 2003
/sněmovní tisk 545/

 

Bod uvede opět ministr obrany.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, na území České republiky se ve sledovaném období uskutečnila čtyři cvičení se zahraničními partnery a mimo území České republiky se armáda účastnila celkem šesti cvičení se zahraničními armádami. V období červenec až září 2003 bylo vzhledem k vývoji mezinárodní situace zrušeno sedm cvičení a dvě cvičení byla na žádost zahraničního partnera odložena na čtvrté výcvikové období.

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji vám vzít uvedenou informaci na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má opět zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan kolega Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové. Výbor pro obranu a bezpečnost na své schůzi ze dne 21. ledna 2004 přijal usnesení číslo 116. Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Jaroslava Kopřivy a náčelníka Generálního štábu Ing. Pavla Štefky, zpravodajské zprávě poslance Ing. Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období červenec až září 2003, sněmovní tisk 545, vzala na vědomí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Žádná přihláška - konec rozpravy.

Zahajuji podrobnou rozpravu, nikdo se nehlásí, opět ji končím.

Přikročíme k hlasování. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Odhlásil jsem vás, neboť jsem dospěl k závěru, že počet elektronicky přítomných neodpovídá počtu fyzicky přítomných.

Budeme hlasovat o usnesení, které je obsaženo ve sněmovním tisku 545/1.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 487. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Ze 111 přítomných pro návrh 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

139.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně v roce 2004
/sněmovní tisk 549/

 

Bod uvede opět ministr obrany.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážený pane předsedající, vážené dámy, pánové. Materiál, který je vám předložen, poskytuje informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně plánovaných v roce 2004.

Vojenská cvičení vycházejí z členství České republiky v mezinárodních organizacích. Účast jednotek a štábů Armády České republiky je naplněním základních požadavků řídících orgánů Severoatlantické aliance k dosažení nezbytné míry jejich interoperability s jednotkami dalších členských států při plnění společných úkolů. Cvičení budou hrazena z rozpočtu Ministerstva obrany.

Pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji vám vzít uvedenou informaci na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. I tento sněmovní tisk byl projednáván výborem pro obranu a bezpečnost. Jeho zpravodajem je opět pan kolega Seďa, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové. Výbor pro obranu a bezpečnost na své 29. schůzi dne 21. ledna 2004 přijal usnesení číslo 117. Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Jaroslava Kopřivy a náčelníka Generálního štábu Ing. Pavla Štefky, zpravodajské zprávě poslance Ing. Antonína Sedi a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně v roce 2004, sněmovní tisk 549, vzala na vědomí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Opět zahajuji všeobecnou rozpravu a opět se do ní nikdo nehlásí. Rozprava podrobná také bez přihlášek.

Přikročíme k hlasování o usnesení, které je obsaženo ve sněmovním tisku 549/1.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 488. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 114 pro návrh 75, proti 9. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

140.
Rozhodnutí vlády o souhlasu s přelety a průjezdy ozbrojených sil členských států
Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) a států zúčastněných v programu
Partnerství pro mír (PfP) a s přelety ozbrojených sil Bosny a Hercegoviny, Srbska
a Černé Hory, Státu Izrael, Jordánského hášimovského království,
Egyptské arabské republiky, Království Saúdské Arábie, Státu Kuvajt, Ománu,
Spojených arabských emirátů, Bahrajnského království, Syrské arabské republiky,
Pákistánské islámské republiky, Alžírské demokratické a lidové republiky,
Tuniské republiky, Čadské republiky a Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO)
přes území České republiky v době od 1. ledna do 31. prosince 2004,
na které se vztahuje rozhodovací pravomoc vlády ve smyslu čl. 43 odst. 5 písm. a) ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky,
ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb.
/sněmovní tisk 561/

 

Tento materiál uvede pan ministr obrany.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji, pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Účelem tohoto rozhodnutí vlády je maximálně usnadnit realizaci požadavků na průjezdy a přelety ozbrojených sil členských států NATO, států zúčastněných v programu Partnerství pro mír a též některých dalších států přes území České republiky v průběhu roku 2004. Rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech jiných států v roce 2004 náleží do působnosti vlády na základě čl. 43 odst. 5 písm a) ústavy. Obě komory jsou následně o tomto rozhodnutí informovány v souladu s čl. 43 ústavy. Kromě toho vláda rozhodla, že obě komory Parlamentu budou čtvrtletně informovány o přeletech a průjezdech cizích ozbrojených sil uskutečněných na základě předmětného rozhodnutí.

Pane předsedající, vážené dámy poslankyně, páni poslanci, žádám, abyste tuto zprávu vzali na vědomí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. A opět dávám slovo zpravodaji výboru pro obranu a bezpečnost panu poslanci Antonínu Seďovi.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové. Výbor pro obranu a bezpečnost přijal na své 31. schůzi dne 17. února 2004 usnesení číslo 121. Po odůvodnění ministra obrany České republiky Ing. Miroslava Kostelky, zpravodajské zprávě poslance Ing. Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vzala na vědomí rozhodnutí vlády o souhlasu s přelety a průjezdy ozbrojených sil členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a států zúčastněných v programu Partnerství pro mír a s přelety ozbrojených sil Bosny a Hercegoviny, Srbska a Černé Hory, Státu Izrael, Jordánského hášimovského království, Egyptské arabské republiky, Království Saúdské Arábie, Státu Kuvajt, Ománu, Spojených arabských emirátů, Bahrajnského království, Syrské arabské republiky, Pákistánské islámské republiky, Alžírské demokratické a lidové republiky, Tuniské republiky, Čadské republiky a Organizace Severoatlantické smlouvy přes území České republiky v době od 1. ledna do 31. prosince 2004, na které se vztahuje rozhodovací pravomoc vlády ve smyslu čl. 43 odst. 5 písm. a) ústavního zákona č. 1/1993Sb., Ústava České republiky, ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb., sněmovní tisk 561.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí. Končím ji.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí, proto ji končím.

Přikročíme k hlasování o usnesení, které je obsaženo ve sněmovním tisku 561/1.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 489. Kdo je pro předložené usnesení? Kdo je proti?

Ze 122 přítomných pro návrh 83, proti 30. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP