(15.10 hodin)
(pokračuje Kostelka)

Předkládaný materiál je pravidelnou komplexní informací o působení sil a prostředků armády ve všech zahraničních operacích v hodnoceném období. Materiál rovněž podrobně informuje o finančních aspektech působení našich jednotek za hodnocené období. Ve spolupráci s Ministerstvem vnitra byla do dokumentu zařazena část hodnotící činnost příslušníků Policie ČR v mírových operacích na Balkáně.

Zapojení prostředků vychází ze závazků vyplývajících ze členství České republiky v mezinárodní organizacích. Jen pro informaci uvádím celkové počty za sledované období. V operaci v jihovýchodní Evropě na Balkáně působilo 412 příslušníků Armády ČR. V operaci Trvalá svoboda v Kuvajtu bylo zapojeno 469 osob. Nadále jsme tam participovali v operaci v Iráku o celkovém počtu 317 příslušníků AČR. V rámci mise ISAF v Afghánistánu jsme nasadili skupinu jedenácté polní nemocnice v počtu padesáti osob a polní chirurgický tým v počtu jedenáct osob.

Celková částka, která byla ve sledovaném období čerpána na pokrytí finančních nákladů, činila přes 920 milionů korun.

Za hodnocené období působilo v zahraničních operacích více než tisíc příslušníků Armády ČR. Svým profesionálním přístupem a osobní angažovaností potvrdili v této oblasti tradičně dobré jméno České republiky. Věřím, že Česká republika bude i nadále vystupovat jako aktivní spojenec zemí demokratického společenství v boji proti novodobým bezpečnostním hrozbám. Ministerstvo obrany k tomu zůstává v rámci svých možností plně připraveno.

Prosím o projednání uvedeného materiálu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. I tento tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 480/1. I tentokrát prosím zpravodaje Pavla Höniga, aby nás informoval o jednání výboru.

 

Poslanec Pavel Hönig: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, výbor pro obranu a bezpečnost se tímto materiálem zabýval podrobně na své 25. schůzi 6. listopadu 2003 a po odůvodnění zástupce vrchního ředitele Ministerstva obrany dr. Ing. Borkovce a mé zpravodajské zprávě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby Informaci o nasazení sil a prostředků Armády ČR v zahraničních operacích za období leden až červen 2003 vzala na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu. Prosím.

 

Poslanec Alexander Černý: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, postoj KSČM k zahraničním misím je všeobecně znám. Připomenu jen, že chápeme jako základní prioritu Armády ČR především její úlohu, která směřuje k obraně vlastního území. Když už máme debatovat o misích, pak připouštíme pouze zahraniční mise pod mandátem Rady bezpečnosti OSN a pokud možno s velmi silným humanitárním nábojem.

Na seznamu, který obsahuje předložený tisk, jsou mimo jiné i mise, kterých se účastníme v Afghánistánu a v Iráku. Chci upozornit v souvislosti s tím, kam jsme se posunuli po více než půl roce, že humanitární charakter naší účasti především v těchto dvou zemích se úměrně s časem neustále mění. V Afghánistánu se už podílíme ryze bojovými jednotkami, i v Iráku byla polní nemocnice nahrazena vojenskými policisty.

Teroristický útok v Madridu rozhodně nebyl trestem za to, že Španělsko vyznává svobodu a demokracii, ale především za aktivní podporu Aznarovy vlády při americké agresi v Iráku. Rok po vítězné válce v Iráku jsme svědky něčeho, o čem se nechci dnes v souvislosti s dohodou, že nebudeme rozvíjet diskusi o Iráku, raději zbytečně šířit. Jedno je ale docela jistě pravda: zatímco ještě před rokem nebyla o spojení mezi Al-Káidou a teroristy pod vedením Saddáma Husajna ani zmínka, dnes už o spojení mezi Al-Káidou a bývalými vojáky svrženého diktátora nikdo nepochybuje. Roste nervozita především v západní Evropě, významně v Itálii, v Polsku, v zemích, které se více než aktivně připojily na stranu USA. Bohužel mezi tyto země patří i Česká republika. Navzdory přání vlastních občanů vysílá česká vláda za podpory pravicové části Poslanecké sněmovny a Senátu do zahraničních misí jednotky, o jejichž charakteru dnes už nelze vůbec pochybovat.

Závěrem bych chtěl konstatovat, že předkládaná zpráva obsahuje zpravidla statistické údaje o naší účasti v zahraničních misích, jak připomněl ministr obrany, např. o finančních nárocích, ale neříká prakticky nic o možných důsledcích těchto činů. Co nám bude platné, až budeme, podobně jako dnes senátní komise v USA vyšetřuje poradkyni amerického prezidenta, i my vytvářet podobnou komisi a budeme vyšetřovat premiéra, ministra zahraničních věcí, možná i ministra obrany za to, co jejich činy mohou způsobit pro obyvatele České republiky?

Nerad bych se podílel na práci takové komise. Věřím, že k tomu nedojde. Také věřím, že až budeme mít příležitost zabývat se naší účastí v Iráku, bude přístup české vlády daleko racionálnější, než tomu bylo dosud.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo se další hlásí do rozpravy? Všeobecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Do té se také nikdo nehlásí, proto ji uzavírám.

Přikročíme k hlasování o usnesení, které je obsaženo ve sněmovním tisku 482/1.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 485. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 144 pro hlasovalo 85, proti 30. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

137.
Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států
uskutečněných přes území České republiky od 1. července do 30. září 2003
/sněmovní tisk 544/

 

Slovo má ministr národní obrany.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tento materiál poskytuje přehled o průjezdech a přeletech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky realizovaných na základě usnesení vlády ze dne 16. 12. 2002. Myslím si, že je srozumitelný. Prosím, pane předsedající, o vzetí na vědomí tohoto materiálu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. I tuto informaci projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Prosím, aby nás o jeho jednání informoval zpravodaj kolega Antonín Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, výbor pro obranu a bezpečnost na svém zasedání z 29. schůze dne 21. ledna 2004 přijal usnesení číslo 115. Po odůvodnění náměstka ministra obrany ČR Ing. Jaroslava Kopřivy a náčelníka Generálního štábu Ing. Pavla Štefky, zpravodajské zprávě poslance Ing. Antonína Seďy a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území ČR od 1. 7. do 30. 9. 2003, sněmovní tisk 544, vzala na vědomí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Také se nikdo nehlásí, proto ji rovněž končím.

Přikročíme k hlasování o usnesení, které je obsaženo ve sněmovním tisku 544/1.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP