(15.40 hodin)
(pokračuje Doktor)

Právě v průběhu minulého týdne jste dosáhl svého velkého vítězství, kdy tato Poslanecká sněmovna vystavila vládě šek na vydání dalších 103 mld. Kč. Ještě do pololetí letošního roku přijdete před Poslaneckou sněmovnu se žádostí na vydání dalších 60 mld. Kč na profinancování ztráty Konsolidační agentury.

Bylo opravdu vaším programovým cílem dosáhnout zřetelné finanční kolize na poli finančních instrumentů, kdy část tohoto nesplaceného závazku v rozsahu zhruba 475 mld. je splatná již v průběhu prvního pololetí příštího roku v rozsahu 40 % tohoto objemu?

Chtěl bych vám položit otázku, zda je opravdu zásadním programovým bodem této vlády soupeřit každý den se soukromým sektorem a zmenšovat prostor pro jeho svobodný život. Vláda každý den zhoršuje podmínky pro to, aby se soukromé společnosti dostaly k volnému kapitálu, aby jim bankovní sektor poskytl dostatek investičních zdrojů. Tato vláda nabízí bankám svou rostoucí spotřebou a rostoucím objemem finančních zdrojů čerpaných pro financování státního dluhu stále větší objem peněz. Nabízíte bankám velmi laciný a velmi pohodlný zdroj financování a uplatnění jejich zdrojů a každý den vytlačujete soukromý sektor. A přesto ministři, resp. ministr vaší vlády neváhá obvinit z rostoucí nezaměstnanosti právě selhání soukromého sektoru. Vaše vláda tím, že zadlužuje tuto zemi tempem, které rozhodně není popsáno nikde v jediném bodě vašeho programového prohlášení, dennodenně vytlačuje soukromý sektor a jeho ambice rozvíjet se v reálné ekonomice čím dál více.

Pokud opravdu něco takového bylo zásadním bodem vašeho programového prohlášení, pak nezbývá, než souhlasit s vašimi výroky, pak se opravdu vládě daří naplňovat v zásadních bodech své vlastní programové prohlášení. Ovšem dodávám, že to není příliš šťastnou zprávou pro tuto zemi. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do rozpravy? Vidím přihlášku pana kolegy Tlustého.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové. Je to možná náhoda a možná je to dobře synchronizovaný postup, že projednáváme zprávu o plnění programového prohlášení vlády takřka současně s tím, kdy to, co této říká marně ODS řadu let, vydal jako své oficiální prohlášení Brusel. Dovídáte se z Bruselu, že nelze pokračovat v politice zadlužování, že program sociální demokracie postavený na pokusu o oživení české ekonomiky cestou dramatického zadlužování této země je nefunkční cesta, že úroky postupně pohlcují všechny výdaje, které by mohla tato země vynakládat na užitečné věci, jako jsou dálnice, školy, nemocnice, uspokojovat představy o růstu platů všech možných skupin, státních zaměstnanců, lékařů, učitelů. Všechny tyto v úvahu přicházející výdaje skončí v příštích letech na účtech bank v podobě úroků placených všemi příštími vládami z dluhů, které teď právě nezodpovědně vytváříte a které vznikají.

Vaše snaha odůvodňovat toto zadlužování slovy, že absolutní úroveň dluhu v České republice je stále ještě nízká ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, už je myslím zapomenuto, protože tempo, jakým probíhá zadlužování této země, je zničující, a každý, kdo umí vypočítat vývoj státního dluhu na v tomto případě již několik málo let dopředu, ví, že takhle to opravdu dlouho nejde.

Co je ovšem ještě větší tragédií, je, že z vás, z vašeho vládnutí si bere příklad průměrný občan této země. Podíváte-li se na vývoj zadlužování domácností, je jasné, že obyvatelstvo České republiky uvěřilo tomu, že dluhy nejsou škodlivé, a asi uvěřilo tomu, že dluhy se nemusí platit. Obyvatele České republiky, kteří se takto zmýlili, čekají dvě velká nepříjemná překvapení a čekají je ve velmi blízké budoucnosti. Za prvé se obyvatelé této země dozvědí, že budou muset platit dluhy vytvořené vašimi vládami, pane premiére. To za prvé. A budou-li muset platit v cenách, budou je platit v inflaci, budou je platit v kursu české měny. To jsou totiž ty cesty, kterými průměrný obyvatel nakonec zaplatí špatnou politiku své vlády. Ale tito občané budou rovněž platit své vlastní dluhy, které teď vytvářejí možná z neznalosti.

A já myslím, že se tady rodí něco velmi negativního, a rozměry toho se neodvažuji domyslet. Myslím, že až přijdou hromadně případy exekucí, zabavování soukromého majetku, kdy věřitelé využijí tvrdě prostředků vůči fyzickým osobám a budou na dostání závazkům vynucovat zabavováním soukromého majetku, kdy sáhnou do domácností, kdy uvidíme na televizních obrazovkách odnášené televizní přístroje, ledničky, zařízení domácností, pak se ukáže, kam vedla politika dluhů, kterou jste této zemi naordinovali vy. A myslím, že ti lidé pochopí, že zadlužování této země byl špatný program, že nepomohl nejenom tomuto státu, ale že poškodil každou domácnost.

Řada kolegů se tady chytá za hlavu a možná se chytá za hlavu proto, že neviděla statistické údaje o vývoji zadlužování rodin v této zemi. Myslím, že tady ta politická reprezentace, která podporuje a drží na nohou tuto vládu, už ani nechce vidět skutečná čísla. A zaregistrujte, vážení kolegové, že na alarmující vývoj zadlužování nejenom státu, ale i rodin už upozorňují i vaši tradiční spojenci z České národní banky, z Mezinárodního měnového fondu a nově - jak jsem začal své vystoupení - i z Bruselu. Už jste ve svém předstírání, že dluhy neškodí, poslední v této zemi. Už tomu věří jenom špatně informovaní, a až zaplatí daň za toto matení a za tuto neinformovanost, obrátí se toto proti vám. Obrátí se proti vám zloba občanů za to, že jste je dovedli do této dluhové spirály. To je první marná věc, kterou vysvětlujeme v této Poslanecké sněmovně řadu let, a je dobře, že tato zpráva nově přichází i z Bruselu.

Druhé marné téma, také už podporované z Bruselu, že vaše politika dalších regulací, dalších zákazů, dalších nařízení, dalších kontrolorů, supervizorů, další kriminalizace podnikání, dalšího postupu proti těm, kteří se chtějí živit vlastní prací, je politikou, na jejímž konci je jediný výsledek - trvale rostoucí nezaměstnanost. Ano, existuje přímá souvislost mezi vašimi kroky a růstem nezaměstnanosti. Nejenom že nečiníte nic pro to, aby nezaměstnanost klesala - systematicky činíte kroky, kterými ji vědomě zvyšujete.

Myslím si, že v tuto chvíli všechna tato slova jsou v podstatě zbytečná. Lidé, obyčejní lidé už to při nejmenším tuší. Ale myslím si, že v jedné věci se mýlí. Průměrný občan České republiky považuje vládu Vladimíra Špidly za vládu nekompetentní, za vládu, která není schopná řešit problémy této země, která si s nimi neví rady. Myslím, že průměrný občan České republiky musí odhalit jednu novinku: Tato vláda často škodí záměrně, programově, programově postupuje proti živnostníkům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP