(12.00 hodin)

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, tak jak jsem avizoval ve svém úvodním slovu, s předložením pozměňovacího návrhu paní poslankyně Emmerové, který zcela jasně vychází ze silného tlaku lékařských komor a který reviduje závěry přijaté touto sněmovnou v zákoně o způsobilosti k výkonu lékařských povolání, s tímto návrhem nemohu souhlasit a skupina předkladatelů je pevně rozhodnuta nepřipustit, aby v souvislosti s naším návrhem byla tato problematika znovu otevírána.

Je to především ze dvou důvodů. Pozměňovací návrh, který otvírá tuto problematiku, se týká pouze nestátních zdravotnických zařízení, kde by komora se směla vyjadřovat k personálnímu obsazení, a ve státních zařízeních nikoliv. Zavádí tak nerovnost před zákonem. Za druhé potom komory, které mají mít vliv pouze směrem ke svým členům, by se mohly vyjadřovat na základě tohoto návrhu zákona k personálnímu vybavení celého zdravotnického zařízení, tedy i k sestrám, laborantům, uklízečům a podobně.

Tento návrh je nepřijatelný a skupina předkladatelů nepřipustí, aby byl projednáván, a proto jménem skupiny předkladatelů beru návrh zákona zpět.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak se stalo, toto je rozhodnutí konečné a smůlu má pan poslanec Doktor, který nemá v tuto chvíli příležitost vystoupit. Takže děkuji panu poslanci Cabrnochovi a děkuji panu zpravodajovi. Konstatuji, že jsme se vyrovnali s projednáváním tohoto bodu. Předčasně za navrhovatele ukončil toto jednání pan poslanec Milan Cabrnoch.

 

Přistupujeme k projednávání bodu, který má pořadové číslo 113, a tím je

 

113.
Informace předsedy vlády o zastoupení České republiky v institucích Evropské unie

 

K tomuto bodu vám byl rozdán materiál s názvem "Informace předsedy vlády o postupu a kritériích nominace zástupců České republiky do institucí Evropské unie", a já prosím předsedu vlády Vladimíra Špidlu, aby přednesl úvodní slovo.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážené poslankyně, vážení poslanci, vstupem do Evropské unie získá Česká republika nárok na zastoupení v důležitých unijních orgánech a institucích. Významná místa ve vrcholných orgánech a institucích musí být obsazena vhodnými kandidáty ke dni rozšíření, to je 1. května 2004, přičemž každé nové členské zemi je přidělen jejich určitý počet.

Pro každý nový členský stát se jedná především o místo jednoho člena Evropské komise, dále po jednom místu soudce v Evropském soudním dvoru a soudu prvního stupně, jedno místo v Účetním dvoru a určitý počet míst v poradních orgánech Evropské unie, v hospodářském a sociálním výboru a výboru regionů, pro Českou republiku po dvanácti místech. Novým členským zemím připadne jedno místo viceprezidenta Evropské investiční banky a další pozice v jejích vrcholných orgánech.

Výběr kandidátů na tato místa provádějí vrcholného orgány státní správy a samosprávy České republiky. Na straně Evropské unie jsou navržení kandidáti v poslední instanci schváleni rozhodnutím Rady Evropské unie. V případě nominace kandidátů do Evropské investiční banky pak rozhodnutím správní rady.

Vedle těchto klíčových pozic byla pro nové členské země uvolněna místa expertních úředníků ve vrcholných orgánech Evropské unie. Rámcově jsou pro nové členské země vyčleněny pozice ve vyšším a středním řízení na generálních ředitelstvích Evropské komise. Probíhá rovněž konkurs na nižší úřednická místa v komisi a připravují se konkursy na místa další. K obsazování těchto pozic úspěšnými kandidáty bude docházet průběžně v měsících následujících po vstupu do Evropské unie. Výběrová řízení jsou otevřena široké veřejnosti, uchazeči o místa ve vyšších řídicích funkcích procházejí několika koly konkursů, jejichž organizaci zajišťuje Evropská komise, případně další instituce. Výběrová řízení na místa středních a nižších expertních úředníků zajišťuje Úřad pro výběr zaměstnanců evropských institucí EPSO.

Evropská komise. Funkční období zástupce České republiky v Evropské komisi začne dnem vstupu země do Evropské unie 1. května t. r., funkční období stávající komise končí 31. října t. r. Od 1. listopadu bude komise pracovat v novém složení. Funkční období členů této komise bude pětileté s trváním do roku 2009. Česká republika bude v nové komisi zastoupena jedním členem. Vláda České republiky schválila kandidaturu JUDr. Pavla Teličky na člena Evropské komise na období 2004 až 2009. Nominační dopis byl odeslán generálnímu tajemníkovi Rady, slyšení deseti komisařů z nových členských zemí včetně českého komisaře proběhne ve veřejném zasedání konference předsedů Evropského parlamentu ve dnech 13. až 15. 4. t. r.

V období od počátku května do konce října bude český komisař stejně jako ostatní členové komise z nových členských zemí bez vlastního portfolia. Každý z nových členů komise byl přidělen k jednomu ze stávajících komisařů. Český komisař Pavel Telička byl přidělen ke komisaři pro ochranu zdraví a spotřebitele Davidu Byrnovi.

Kabinet českého komisaře bude v prvním, šestiměsíčním období redukovaný. Bude se skládat ze tří expertních úředníků - šéf kabinetu, zástupce a člen. Alespoň jeden z nich musí být stávajícím zaměstnancem komise. Alespoň jeden musí být občanem jiné členské země než komisař. Dočasný kabinet bude dále doplněn čtyřmi pomocnými administrativními úředníky. Návrh na obsazení těchto míst je v kompetenci komisaře.

Od 1. listopadu t. r. začne komise pracovat v novém složení. Nominace komisařů z členských států bude projednávána s nově designovaným předsedou Evropské komise. Předsedu Evropské komise navrhne Rada ve složení nejvyšších představitelů států a vlád pravděpodobně v průběhu července, po volbách do Evropského parlamentu. Na základě politických konzultací kvalifikovanou většinou tento návrh schválí Evropský parlament.

Český komisař bude již mít vlastní portfolio a jeho kabinet se bude skládat z šesti expertních úředníků, včetně vedoucího kabinetu a jeho zástupce, jednoho tajemníka a devíti pomocných administrativních pracovníků. Návrh na obsazení těchto míst je v kompetenci komisaře.

Evropský soudní dvůr a soud prvního stupně. Každý z členských států je zastoupen jedním soudcem v Evropském soudním dvoru. Každý členský stát je rovněž zastoupen alespoň jedním soudcem soudu první instance. Kandidáty na zástupce České republiky v Evropském soudím dvoru a soudu prvního stupně byli vybráni ve výběrovém řízení, která vedla smíšená komise Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Ve výběrovém řízení bylo rozhodnuto o kandidatuře JUDr. Jiřího Malenovského na soudce Evropského soudního dvora a kandidatuře JUDr. Ireny Pelikánové na soudkyni soudu prvního stupně. Vláda České republiky jejich kandidatury schválila a nominační dopis byl odeslán generálnímu tajemníkovi Rady.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP