(11.10 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, my jsme včera na organizačním výboru schválili nový harmonogram sněmovny od podzimu tohoto roku a v této chvíli jsme schválili novou podobu jednacího řádu. Já prostě nevím, co bylo míněno těmi slovy, že to je trapné a že tím vytváříme trapnou situaci pro ten půlrok, který je před námi, protože 95 % změn, které jsme odhlasovali, byly změny, kterých jsme dosáhli po dohodě. To málo, co zůstává, je otázka pevného zařazení třetích čtení na středu, pátek a potom možná některých dalších detailů.

Mně se jedná o to, že to, co tady bylo řečeno, naprosto zveličuje jednak ten spor, který tady byl, protože pevné zařazování třetích čtení, to je něco, o co se už dneska stejně pokoušíme, to, co se už dneska stejně děje. My tím pouze dáváme do jednacího řádu praxi, kterou už dneska běžně děláme. V tomto smyslu se o nic převratného - já bych chtěl vidět, které jsou pasáže jednacího řádu, kterými my jsme zvýhodnili jednoznačně koalici oproti opozici. Jsem přesvědčen, že praxe ukáže, že toto je hrací hříště, ve kterém budou mít všichni šanci a ve kterém se prostě ukáže, kdo má lepší schopnosti argumentovat. A budeme se muset stejně nakonec dohodnout, dokonce i na těch třetích čteních se budeme muset dohodnout. Tady přece vůbec není znásilňování jednoho tím druhým.

Celý postup - a to musím zopakovat - postup jednání podvýboru pro jednací řád byl takový, že jsme se neustále snažili hledat dohodu. Mne mrzí, že v závěru to hlasování nakonec bylo bojové. Podle mne bylo uděláno maximum pro to, aby to byla shoda, aby to shoda byla mezi koalicí a opozicí. Já jsem přesvědčen, že dokonce podobný typ diskuse budeme potřebovat i v budoucnosti bez ohledu na to, že toto hlasování bylo pouze 85 hlasů. Já bych chtěl apelovat opozici, aby nedramatizovala to, co bylo tady přijato, protože tím velice přehání význam těch bodů, ve kterých jsme se rozešli. A já bych si přál, aby příští půlrok ukázal, že se jednání sněmovny stane efektivnější, rychlejší a my budeme v něm schopni hledat dohodu na to, abychom postupovali dopředu rychleji, než to bylo v dosavadním období.

Celá řada věcí už byla neúnosná v tom jednacím řádu. Jsem rád, že jsme to změnili, a byl bych rád, kdyby se tady nepoužívaly výrazy, jako že jdeme do nějakých trapností nebo že koalice získala jednostranné výhody. Není to pravda. Tento jednací řád je podobný jako například jednací řád rakouského národního shromáždění. A tam prostě to funguje tak, že se u té sněmovny, u toho mikrofonu musí prosadit ten, kdo má lepší argumenty. Žádný jednací řád nikomu stoprocentní výhody nedá.

Děkuji. (Tleskají poslanci ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O slovo se přihlásil místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně, kolegové, na počátku příprav novely jednacího řádu nepochybně byla myšlenka hledání maximální shody, tak aby byl dodržen princip, o kterém jsem hovořil, že jakákoli procesní norma má být neutrální a nemá zvýhodňovat ani jednu, ani druhou stranu. Nicméně výsledkem jednání podvýboru byl takový návrh, který nakonec vedl mne a kolegu Vidíma k tomu, že jsme stáhli svůj podpis pod tímto návrhem, neboť výsledkem jednání byl pozměňovací návrh, nebo resp. návrh zákona, který podle našeho přesvědčení nebyl neutrální normou procesního charakteru. Byl normou, která zvýhodňuje jednu stranu oproti druhé.

Při druhém čtení tohoto návrhu zákona jsme navrhli vrátit tento návrh k novému projednání, tak abychom se pokusili tuto shodu najít. Odpovědí ze strany zástupců vládní koalice - a musím dodat bohužel včetně pana předsedy Poslanecké sněmovny - bylo, že není o čem jednat, toto bylo, je navrženo a tak to bude.

My proto nemůžeme přijmout to osočení z toho, že se snažíme něco komplikovat, něco blokovat. My musíme setrvat na tom konstatování hodnocení tohoto schváleného pozměňovacího návrhu, jako že je to návrh jednostranný, zvýhodňující v tuto chvíli existující vládní koalici, a je to návrh, který podle mého hlubokého přesvědčení, protože platí přísloví, že boží mlýny melou, a melou pomalu, se obrátí proti vám, poslancům a poslankyním vládní koalice. (Tleskají poslanci ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já myslím, že čas ukáže oprávněnost obav z této novely. O slovo se přihlásil pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěl bych vás požádat, kdybyste vy z titulu své funkce požádal Kancelář Poslanecké sněmovny, aby vydala všem poslancům úplné znění jednacího řádu v platném znění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji, pane poslanče. Věřím, že máte na mysli až poté, co proběhne celý legislativní proces týkající se tohoto návrhu. Takže potom si myslím, že vy jako předseda příslušné odborné komise Poslanecké sněmovny se o toto přičiníte. Já to považuji za důležité a podporuji to.

Děkuji panu předsedovi Lubomíru Zaorálkovi i panu poslanci Stanislavu Křečkovi.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat je vládní návrh zákona k provedení nařízení Rady o zřízení Evropského hospodářského zájmového sdružení a o změně zákona 513, což je obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů a dalších norem. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr spravedlnosti Karel Čermák a zpravodajka ústavně právního výboru paní poslankyně Eva Dundáčková.

(Šum, ministr Mlynář protestuje.)

Já se omlouvám, pokud jsem způsobil nějaké… Povinností předsedajícího je odebírat svrchu hromádky zákonů, tak jak jsou předloženy, a předkládat je sněmovně k jednání. Pan ministr Mlynář je mi svědkem, že nahoře leží bod číslo 107, a já se s ním nechci přít, zdali je to právě ten, který má být projednáván. Vidím, že mu musím dát za pravdu.

(U místa předsedajícího se domlouvá ministr Mlynář, oponuje mu poslankyně Parkanová - mimo mikrofon.)

Myslím, že má pravdu pan ministr Mlynář. Ten materiál tady je a já se mu budu věnovat.

(pokračuje Kasal)

Dámy a pánové, budeme se věnovat bodu

 

96.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně
osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 508/ - třetí čtení

 

Pan ministr Mlynář je připraven, zpravodajka výboru Veronika Nedvědová rovněž. Pan ministr Mlynář má slovo.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Pane místopředsedo, především dovolte, abych vám poděkoval, protože jako ten, kdo se vzdal poslaneckého mandátu, zde čekám již několik hodin na toto třetí čtení, které doufám, že bude bezrozporové. Děkuji vám za zařazení tohoto bodu.

Ve druhém čtení se myslím podařilo vyřešit námitky pana poslance Chytky k pozměňovacím návrhům a já doufám, že třetí čtení k tomuto zákonu proběhne bez problémů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hovořit bude paní poslankyně Veronika Nedvědová. Připomínám, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 508/3.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhla proceduru hlasování. Nejdříve bych navrhovala hlasovat o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení petičního výboru 128 ze dne 9. března jako celek. Dále pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení dne 20. března postupně, a to první pozměňovací návrh návrh B. Pokud tento projde, bude nehlasovatelný návrh D3. Dále pozměňovací návrh C1 poslance Chytky samostatně. Dále pozměňovací návrhy C2 a C3 dohromady, poslance Chytky. Dále pozměňovací návrhy D1 samostatně, D2 samostatně, samostatně E a samostatně F.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní zpravodajce. Kdo další se v nyní otevřené rozpravě hlásí o slovo? Protože já jsem dal přednost navrhovateli a zpravodajce, což mi ukládá jednací řád, ale jednací řád mi také velí otevřít rozpravu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP