(Jednání pokračovalo ve 15.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dobré odpoledne. Já vás srdečně vítám na odpoledním jednání. Budeme postupovat podle schváleného programu, a to nejdříve pevně zařazenými body a potom body, které byly přerušeny v dnešním dopoledním jednání, které budou navazovat na bod č. 93 a bod č. 94, to je vládní návrh zákona o zaměstnanosti a související zákon. Začneme bodem č. 93. Já vás požádám o to, abyste zaujali svá místa.

Ještě jednou prosím o klid, a ještě než vyzvu pana ministra Zdeňka Škromacha, dovolte mi, abych přivítal na galerii hostů delegaci z Rumunské republiky - doprovod pana prezidenta Ilieska. Vítáme vás v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. (Potlesk.) Děkuji.

 

Bod číslo

 

93.
Vládní návrh zákona o zaměstnanosti
/sněmovní tisk 527/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo pan ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Antonín Zralý. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 527/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, jestli se někdo do rozpravy ve třetím čtení hlásí. Ano, pan ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové. Chtěl bych jenom krátce reagovat na některé diskuse, které se týkaly některých opatření, která v tomto zákoně jsou a kde asi vzhledem k pochopení ze strany paní poslankyň a pánů poslanců je potřeba najít způsob řešení.

Jednak byla poměrně široká diskuse, tak jak jsem zaregistroval, ohledně zaměstnaneckých agentur, kde bych rád zdůraznil to, že v podstatě tímto způsobem se legalizuje tento způsob zaměstnávání. Je potřeba říci, že by měl umožnit poměrně široký okruh vzniku hlavně krátkodobých a pracovních poměrů na dobu kratší a zároveň by měl pokrýt dnešní situaci, která řekněme je řešena dost nedokonale § 38 zákoníku práce, kde je řešena problematika možnosti zapůjčování zaměstnanců. Je potřeba říci, že současný stav, kdy na trhu práce v České republice působí agentury, které v podstatě nejsou ustaveny zákonem, tak tento stav je do budoucna neudržitelný a znevýhodňoval by i naše zaměstnance, kteří jsou takto zaměstnáváni. Naopak vlastně ustavení a právní vymezení činností těchto agentur dává větší jistoty i pro samotné zaměstnance, kteří jsou zaměstnáváni prostřednictvím těchto agentur, a to i v podmínkách dosažení na stejné podmínky, jako mají kmenoví zaměstnanci, které vyplývají jak ze mzdových předpisů, z kolektivní smlouvy a dalších.

Dále tady bylo určitým způsobem hovořeno o možnosti některých kroků, které vedou ke zpřísnění podmínek. Jedná se hlavně o otázku možnosti krátkodobého zaměstnání pro obce, stejně jako veřejně prospěšných prací, což by mělo vytvořit určité podmínky k zefektivnění trhu práce. Myslím, že tak jak je tato úprava provedena, bude dostatečný prostor po případném zpřesnění v prováděcích předpisech, které jsou v kompetenci ministerstva a vlády, upřesnit tak, aby tyto metody byly úspěšně realizovány.

Věřím tomu, vážené paní poslankyně a páni poslanci, že podpoříte tento návrh zákona, tak jak byl projednán i v gesčním výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, protože určitě v době, kdy nezaměstnanost přesahuje 10 %, je nezbytně nutné novelizovat podmínky k tomu, abychom měli nástroje k boji právě s nezaměstnaností, a tento zákon by k tomu měl přispět.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi za jeho vystoupení, bylo v rozpravě ve třetím čtení. Ptám se - má někdo zájem vystoupit v rozpravě? Není tomu tak, rozpravu končím.

Nyní bychom měli přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním sdělil stanoviska. Stejně tak žádám o stanovisko pana ministra. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Zralý: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, navrhuji, aby hlasování proběhlo následujícím způsobem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane zpravodaji, já vás přeruším a požádám sněmovnu o klid. Budeme se zabývat hlasováním ve třetím čtení a byl bych rád, kdybychom u tohoto vážného zákona všichni vnímali, o jakých pozměňovacích návrzích hlasujeme.

 

Poslanec Antonín Zralý: Jsem přesvědčen, že všichni obdrželi sněmovní tisk 527/2, což jsou pozměňovací návrhy k návrhu na vydání zákona o zaměstnanosti. Takže navrhuji následující kroky.

Nejprve bychom hlasovali o bodu A1. Pokud by byl přijat, je nehlasovatelný A17. Dále bychom hlasovali o bodu B1, dále pak o bodu A1, 2 současně, o bodu A3 samostatně, o bodu A4, 5, 6, 7 souhrnně, samostatně o bodu A8, pak o bodech A10 až A16. V případě neschválení E2 bychom hlasovali o A17. Pak bychom hlasovali o bodu B2, B3, o pozměňovacím návrhu pana poslance Melčáka pod bodem C, o pozměňovacím návrhu paní poslankyně Vojtilové, tzn. bod D, pak bod E - pozměňovací návrh poslankyně Boháčkové, konkrétně k bodu E1, a pak bychom samostatně hlasovali o bodu F1, F2, F3, F4, F5 - o každém samostatně, což jsou pozměňovací návrhy poslance Grospiče. Na závěr bychom hlasovali o zákonu jako takovém.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP