(19.00 hodin)
(pokračuje Schling)

Takže zdůrazňuji, dámy a pánové, že rozhodně nebudu navrhovat, aby tento zákon byl zamítnut nebo něco podobného. Jsem pro to, aby se ve druhém čtení podrobně projednal, ale budeme se muset vypořádat s celou řadou pozměňovacích návrhů, budeme se muset vypořádat i s majetkovým vyrovnáním tam, kde budou přecházet majetky mezi dotčenými kraji. Měli bychom mít na paměti nejen stanoviska těch obcí, které žádají o změnu krajské příslušnosti, ale měli bychom mít na paměti, jak už tady bylo řečeno, i zájmy těch obcí a těch občanů, kteří zůstávají ve svých krajích, ale dopadnou na ně důsledky toho, že některé obce z onoho správního obvodu odejdou. To také přece musíme mít na mysli a musíme to při našem rozhodování respektovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jaromíru Schlingovi. Další přihlášky do rozpravy nemám, takže není-li námitek, rozpravu končím, a tím také mohu přerušit projednávání tohoto bodu, protože je to hlasování o zákonu. Málo platné, první čtení je také hlasování o zákonu, aspoň tak, jak já vykládám jednací řád, ano. Musíme se k tomu vrátit.

Ale je nicméně možné vyslechnout názor nebo závěrečné slovo pana ministra. Zodpovězené náměty určitě budou každého zajímat.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, budu poměrně stručný, nicméně několik poznámek.

Pan kolega Kováčik tady hovořil o tom, že tento návrh zákona je první z pokusů, jak napravit přehmaty a chyby v reformě. Já s panem kolegou Kováčikem souhlasím, pokud hovoří o reformě z roku 1960. Ano, je to pokus o nápravu chyb, které se v roce 1960 staly. To je pravdivá teze.

Pokud jde o další záležitosti, které zde padaly v rozpravě, především vypořádání majetkové, myslím si, že pokud někdo z toho bude chtít dělat problém a bude chtít hledat nedohodu, tak samozřejmě nedohodu bude moci hledat i u přechodu těch pěti, šesti, sedmi, osmi obcí, jak o nich hovořil kolega Schling, které jsou nepochybné. Jinými slovy tím chci říci, že to bude vyžadovat poměrně velké nároky na státotvornost, nároky na určitou velkorysost ze strany všech krajů, kterých se to bude týkat, protože ten problém dodnes majetkově nebo finančně vyřešen není, a já bych považoval za velký problém, kdyby kraje, které dostaly od státu majetek ze zákona, který samozřejmě v mnoha případech je aktivem a v mnoha případech je pasivem, tak aby v tuto chvíli k tomu přistupovaly způsobem, že se budou snažit blokovat realizaci změn hranic krajů, které - jak už zde bylo řečeno, tak v ústavním pořádku České republiky je řečeno, že toto je stanovováno zákonem, tedy i tímto zákonem. Ale je to složitý problém. Mimochodem, pokud se nepletu, tak má na toto téma být také v Poslanecké sněmovně seminář, který, mám pocit, bude také tím dobrým místem, kde může zaznít řada názorů.

Nyní mi dovolte, pane předsedající, jen k proceduře. Já samozřejmě teď spíš jako poslanec než jako předkladatel se domnívám, že lze v tuto chvíli hlasovat, protože my nebudeme hlasovat o zákonu. O zákonu bychom hlasovali v okamžiku, kdyby někdo navrhl zamítnutí nebo kdyby padl návrh na vrácení předkladateli, tak to by podle mého výkladu byl návrh na hlasování o zákonu. Ale teď by se mělo hlasovat o přikázání výborům, pokud nepadl takovýto návrh. Takže nevím, myslím, že by se to dokončit dalo, ale chce-li se sněmovna zdržovat, tak samozřejmě možnost je.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane ministře a poslanče, já s vámi nechci vést spor, ale upozorňuji na řekněme precedent, který by znamenalo to, že bych vám dal v tuto chvíli za pravdu. Nedomnívám se, že by bylo dobře jít touto cestou. Mohli jsme požádat sněmovnu o to, aby umožnila doprojednání tohoto bodu, jak to bývá obvyklé. Neučinili jsme tak. Nevidím v tom problém. Zítra ráno jako rozjednaný bod, ne jako nově zařazený bod první na středeční jednání, můžeme podrobit hlasování přikázání výboru, protože jiný návrh nezazněl. To, co pan premiér sděloval, nezaznělo v rozpravě, takže není možné o tom hlasovat podle mého názoru. Pan zpravodaj to může zkontrolovat pomocí stenozáznamu, ale podle mého soudu nic takového nezaznělo.

Já v tuto chvíli končím projednávání tohoto bodu s tím, že ten, kdo bude zítra ráno řídit schůzi, dá o přikázání hlasovat. Děkuji vám za pozornost a přeji vám hezký večer v Praze.

 

(Jednání skončilo v 19.06 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP